Roverul Perseverance al NASA a fost ocupat să colecteze roci și mostre de praf de pe Marte de când a fost oprit în 2021. Aceste mostre sunt importante deoarece ar putea conține indicii despre istoria planetei și despre potențialul vieții pe Marte. Dar oamenii de știință sunt încântați și de probele de aer prelevate de pe Planeta Roșie.
Probele de aer sunt sigilate în tuburi care oferă oamenilor de știință șansa de a studia modul în care atmosfera marțiană interacționează cu suprafața planetei. Prin analizarea acestor probe, cercetătorii speră să afle mai multe despre evoluția climatului pe Marte și despre diferitele gaze prezente în atmosfera marțiană.
Experții spun că studierea acestor mostre de gaze ar putea oferi informații valoroase nu numai despre Marte, ci și despre modul în care planetele se formează și se schimbă în timp.
Deși se intenționează ca eșantioanele să fie aduse înapoi pe Pământ în cadrul campaniei de returnare a eșantioanelor de pe Marte, procesul este complex și costisitor, astfel încât NASA explorează modalități mai eficiente de realizare a acestuia.
Odată ce probele de aer se vor întoarce pe Pământ, cercetătorii vor folosi o metodă de „capcană la rece” pentru a le studia, similar cu modul în care au fost analizate probele de aer de pe Lună în timpul misiunii Apollo 17.
Prin înțelegerea compoziției aerului marțian, oamenii de știință speră să obțină informații despre nivelurile de vapori de apă de pe planetă, modelele de formare a gheții și schimbările în ciclul apei marțiene de-a lungul timpului.