Retinele crescute în laborator explică de ce oamenii văd culori pe care câinii nu le pot vedea

Oamenii de știință au făcut o descoperire interesantă despre capacitatea omului de a vedea milioane de culori. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au cultivat retină în laborator și au descoperit că o formă de vitamina A joacă un rol crucial în producerea celulelor specializate care permit oamenilor să perceapă diverse culori.

Această abilitate este unică la oameni și la unele primate înrudite îndeaproape, deoarece alte mamifere precum câinii și pisicile nu o posedă. Studiul, publicat în PLOS Biology, face lumină asupra unor afecțiuni precum daltonismul și pierderea vederii legată de vârstă, care sunt legate de aceste celule de detectare a culorilor.

Anterior, oamenii de știință credeau că hormonii tiroidieni controlau procesul prin care genele din retina umană instruiesc producția de celule specifice de detectare a culorilor.

Cu toate acestea, noile cercetări indică faptul că o moleculă numită acid retinoic determină, de fapt, dacă o celulă conică se va specializa în detectarea luminii roșii sau verzi.

Oamenii de știință au descoperit că nivelurile ridicate de acid retinoic în stadiile timpurii ale dezvoltării retinei duc la un raport mai mare de celule conice verzi, în timp ce nivelurile mai scăzute duc la producerea de conuri roșii mai târziu în dezvoltare.

De asemenea, studiul a dezvăluit că celulele conice verzi și roșii sunt similare, cu excepția unei proteine numite opsină, care detectează și transmite diferite culori către creier.

Identificând diferențele genetice subtile cu ajutorul unor tehnici inovatoare, cercetătorii au putut urmări modificările în proporțiile celulelor conice pe o perioadă de 200 de zile. De asemenea, ei au observat variații extreme ale proporțiilor acestor celule în retinele a 700 de adulți.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin de ce raportul dintre celulele conice verzi și cele roșii poate diferi atât de mult la indivizi.

Cu toate acestea, această descoperire deschide noi posibilități de înțelegere și, eventual, de tratare a unor afecțiuni precum degenerescența maculară, care implică pierderea celulelor care detectează lumina în centrul retinei.

Prin studierea modului în care celulele conice și alte celule retiniene se conectează la sistemul nervos, oamenii de știință speră să dezvolte strategii pentru a ajuta în viitor persoanele cu probleme de vedere.

Autorul principal Robert Johnston, profesor asociat de biologie, a subliniat importanța cercetării pentru înțelegerea a ceea ce face ca oamenii să fie diferiți și a implicațiilor potențiale pentru bolile legate de vedere.

Deși ar putea dura ceva timp până când aceste cunoștințe vor putea fi aplicate pentru a ajuta persoanele cu probleme de vedere, faptul că aceste celule specializate pot fi produse în laborator este promițător.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu