Pufoaica Indestructibilă, făcută din fibre de 15 ori mai puternice decât oțelul

Firma olandeză Vollebak a prezentat recent Pufoaica Indestructibilă, despre care susține că este „cea mai puternică jachetă din lume”. Cu exteriorul făcut în întregime din Dyneema, cea mai puternică fibră cunoscută, haina poate rezista la mai toate „abuzurile” și te va ține o viață întreagă.

Sub marca Vollebak sunt create de ani de zile haine sportive cu tehnologie de ultimă generație, compania fiind cunoscută pentru unele dintre cele mai rezistente articole de îmbrăcăminte din lume.

Foto: vollebak.com

Printre acestea se numără un hanorac indestructibil și o pereche de pantaloni proiectați pentru a rezista cel puțin 100 de ani. Așa că, dacă cei de Vollebak spun că au realizat cea mai rezistentă jachetă din istorie, probabil că putem să-i credem pe cuvânt.

Stratul exterior este de 15 ori mai puternic decât oțelul și cu 40% mai puternic decât fibrele de aramidă (faimosul kevlar). Prin urmare, jacheta este imună la rupturi.

„Am luat pufoaica – în mod tradițional, cel mai delicat articol de îmbrăcăminte – și am fabricat-o din cele mai rezistente fibre disponibile”, spun cei de la Vollebak pe site-ul oficial.

Fiecare fibră de la exteriorul jachetei este de până la 15 ori mai puternică decât oțelul, deci, chiar dacă ai purta o jachetă placată cu oțel, Pufoaica Indestructibilă ar fi de 15 ori mai puternică.

Foto: vollebak.com

Materialul folosit este atât de dur, încât a fost folosit pentru armuri corporale, blindajul vehiculelor, sisteme de amaraj pentru vapoare de marfă uriașe și frânghii folosite pentru a lega instalațiile de foraj în mările agitate.

În cadrul probelor inițiale, frânghiile s-au dovedit atât de puternice, încât au rupt mașinile care trebuiau să le testeze, iar armurile corporale făcute din aceeași fibră au oprit gloanțe trase de un Kalașnikov.

Cele mai multe pufoaice sunt proiectate pentru a fi ușoare, așa că stratul exterior este făcut din poliester și nailon, care sunt ușor de rupt, însă versiunea Vollebak este acoperită în proporție de 100% cu Dyneema, cea mai puternică fibră din lume.

Pufoaica Indestructibilă cântărește 2.5 kilograme, însă nu o să se rupă după un an sau doi – de fapt, există o șansă bună că o să o poți lăsa moștenire copiilor.

Foto: vollebak.com

Un aspect interesant este faptul că pufoaica oferă cu atât mai multă protecție cu cât mai frig este afară. Jacheta crește cu 5-10% în forță atunci când temperatura scade sub -50 de grade Celsius.

Vollebak susține că „la cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată, jacheta ar deveni din ce în ce mai puternică.” Deși este numită Pufoaica Indestructibilă, haina nu este chiar indestructibilă.

La fel ca restul pufoaicelor, are o rezistență redusă la foc și poate fi penetrată de gloanțe. Fibra Dyneema poate opri gloanțele, însă este nevoie de mai multe straturi.

Totuși, jacheta face față cu brio încercărilor la care te-ai putea aștepta în cadrul unei aventuri în aer liber.

Firește, prețul de 895 de euro este prohibitiv pentru cei mai mulți dintre noi, însă adevărul este că pe piață există și pufoaice mai scumpe – și niciuna nu promite să dăinuie timp de 100 de ani sau mai mult.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu