Mihail Kalașnikov, omul care a creat cea mai distrugătoare armă de asalt

La 13 noiembrie 1947, proiectantul Mihail Kalașnikov le prezenta oficialilor sovietici cea mai recentă creație a sa: arma de asalt AK-47. Invenția, care i-a încântat pe liderii sovietici, avea să devină cea mai distrugătoare armă din secolul XX, făcând mai multe victime chiar decât bomba atomică.

Kalașnikov dezvoltase arma în secret pentru armata sovietică, însă mai târziu, văzând numărul imens de victime pe care l-a făcut A-47, inventatorul a ajuns să își regrete invenția.

Până astăzi, s-au produs în jur de 100 de milioane de arme AK-47 în întreaga lume.

Concepută după cel de-Al Doilea Război Mondial

Mihail Kalasnikov tanar
Mihail Kalașnikov în tinerețe. Foto: The Independent

Născut pe 10 noiembrie 1919, Mihail Kalașnikov a fost mecanic de tanc în armata rusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost rănit în timpul invaziei germane în URSS, în 1941.

Inspirându-se de la arma americană M1 și de la Sturmgewehr 44, de producție germană, Kalașnikov s-a hotărât să dezvolte una mai bună decât ambele.

Înainte să ajungă la AK-47, rusul a produs mai multe modele, care nu reușeau, însă, să concureze cu cele ale competitorilor.

Numele celei mai importante invenții a lui Mihail Kalașnikov este „Automat Kalașnikova 1947” (litera „a” pusă după Kalașnikov e forma de genitiv în rusă, astfel că se traduce „automatul lui Kalașnikov”, urmat de anul în care arma a fost produsă pentru prima oară).

Kalasnikov si inventia
Kalașnikov și invenția sa. Foto: New York Times

În 1949, AK-47 a devenit arma de asalt a Armatei Sovietice. Adoptată mai târziu de alte state din Pactul de la Varșovia, arma s-a răspândit cu repeziciune în jurul lumii.

A fost folosită pe câmpuri de bătălie din regiuni îndepărtate, precum Vietnam, Afganistan, Columbia și Mozambic. De altfel, AK-47 apare pe steagul acestui din urmă stat.

De-a lungul lungii sale vieți, Mihail Kalașnikov a continuat să îmbunătățească varianta originală. În 1959, a început să fie produsă o altă arma inventată de el, numită AKM, mai ușoară și mai ieftină.

Kalașnikov a dezvoltat și mitraliera PK cu cartușe. Arme AK-47 modificate sunt încă produse în jurul lumii.

De ce este această armă atât de populară?

În primul rând, costurile de producție sunt foarte mici. În al doilea rând, arma este mică, ușor de cărat, ușor de folosit și are un recul slab. Este fiabilă în condiții aspre, de la umezeala excesivă din junglă până la furtunile de nisip din Orientul Mijlociu.

AK-47 face față la fel de bine și la temperaturi extreme (fie ele ridicate sau scăzute) și este și ușor de întreținut. Lui Mihail Kalașnikov îi plăcea să se laude că arma sa este superioară puștii automate americane M-16.

Africani razboi
AK-47 este o armă atât de populară, încât autoritățile din Mozambic au inclus-o pe drapelul țării. Foto: The Telegraph

„În timpul Războiului din Vietnam, soldații americani își aruncau armele M-16 și apucau arme AK-47 și muniție de la soldații vietnamezi morți. Și am auzit că soldații americani din Irak folosesc foarte des aceste arme”, obișnuia să spună Kalașnikov.

De asemenea, multe atentate teroriste au fost săvârșite cu ajutorul acestei arme. Având o durată de viață de 20 până la 40 de ani, aceste arme pot fi relocate și utilizate cu ușurință în alt scop (tot ca să omoare oameni, dar de pe alte meridiane).

Moștenirea lui Mihail Kalașnikov: între împăcare și remușcare

Pentru eforturile sale, Uniunea Sovietică l-a răsplătit pe Mihail Kalașnikov cu Premiul Stalin, cu Steaua Roșie și cu Ordinul Lenin. În 2007, președintele Vladimir Putin a numit arma „un simbol al geniului creator al poporului nostru”.

Kalașnikov a murit ca erou național în 2013, la vârsta de 94 de ani. De-a lungul vieții sale, inventatorul a respins acuzele de a fi responsabil pentru numărul mare de victime pe care l-a făcut invenția sa.

Mihail Kalasnikov 02
Inițial, Kalașnikov a spus că nu este responsabil pentru viețile curmate de invenția sa. Foto: AFP

A insistat să spună că a dezvoltat arma pentru apărare, nu pentru ofensivă. În 2007, întrebat de un reporter cum poate dormi noaptea, Kalașnikov a răspuns:

„Dorm bine. Este vina politicienilor că nu ajung la un consens și recurg la violență.”

Însă, în ultimii ani ai vieții, rusul părea să se fi răzgândit. I-a scris o scrisoare patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, în care se întreba:

„Durerea din sufletul meu este insuportabilă. Îmi pun mereu aceeași întrebare: dacă pușca mea a luat vieți omenești, nu înseamnă că sunt responsabil de moartea atâtor oameni?”

Iată, așadar, o dezbatere care nu va lua sfârșit prea curând: Cine ucide? Arma sau cel care o mânuiește? Te invităm să scrii opinia ta în secțiunea pentru comentarii.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

4 comentarii la „Mihail Kalașnikov, omul care a creat cea mai distrugătoare armă de asalt”

  1. S-ar parea ca si Nobel a fost macinat de remuscari.De 2 000 de ani nu a fost nici macar o zi pace pe tot globul Pamantesc. Din timpul epocii primitive omul si-a omorat semenul din diferite motive . Oamenii sunt responsabili de crime si nu obiectele produse de ei. Motivele personale si tipul de organizare sociala in care traiesc stimuleaza sau nu crima ,razboiul.Capitalismul este denumirea unei societati bazate pe acumularea de capital,dorinta de imbogatire , concurenta ,nevoia de materii prime si eliminarea concurentei duce la conflicte armate .

    Răspunde
  2. Kalasnikov…AKM-ul diperatilor, renegatilor, exaltatilor si deplorabililor cetateni de pretutindeni, uniti sub aceeasi deviza: Sa luptam pentru pace, pana nu va mai ramanea nimic. Arma pe care Soviet Union-ul a oferit-o fara nici-un fel de precautie, fara nici-un fel de discernamant, tuturor celor de mai sus, in numele umanitatii si dreptatii mondiale. Si de care, cei mai sus mentionati au profitat pe deplin si o fac si in continuare. Cand vad intr-un film imaginea acestei arme, vad milioanele de victime ale teribilei arme atat de facil obtinuta, dar mai ales victimele…colaterale: civilii, saracii, amaratii, nevinovatii: copii, femei, batrani. Dar nu Kalasnikov a fost vinovat pentru toate crimele impotriva umanitatii, ci ideologia comunista, xenofobia rusa imperialista…anti capitalista. Ce aiureala…ce nebunie colectivista.

    Răspunde

Lasă un comentariu