Mihail Kalașnikov a creat cea mai distrugătoare armă și a ajuns să fie „bântuit” de ea

Care este cea mai distrugătoare armă din secolul XX? Poate că te gândești la bomba atomică, care a ucis aproximativ 200.000 de oameni. Deși pare ciudat, există o armă care a făcut mult mai multe victime: „banala” armă de asalt inventată de Mihail Kalașnikov: AK-47.

Arma a fost dezvoltată în secret pentru armata sovietică și până acum s-au produs în jur de 100 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Concepută după cel de-Al Doilea Război Mondial

Mihail Kalasnikov tanar
Mihail Kalașnikov în tinerețe. Foto: independent.co.uk

Născut pe 10 noiembrie 1919, Mihail Kalașnikov a fost mecanic de tanc în armata rusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost rănit în timpul invaziei germane în URSS, în 1941.

După ce a văzut că armele germanilor erau superioare, Kalașnikov s-a hotărât să dezvolte una mai bună. Înainte să ajungă la AK-47, rusul a produs mai multe modele, care nu reușea, însă, să concureze cu cele ale competitorilor.

Numele celei mai mari invenții a lui Mihail Kalașnikov este „Automat Kalașnikova 1947” (litera „a” pusă după Kalașnikov e forma de genitiv în rusă, astfel că se traduce „automatul lui Kalașnikov”), anul în care arma a fost produsă pentru prima oară. În 1949, AK-47 a devenit arma de asalt a Armatei Sovietice.

Adoptată mai târziu de alte națiuni ale Pactului de la Varșovia, arma s-a răspândit cu repeziciune în jurul lumii. A fost folosită pe câmpuri de bătălie îndepărtate, precum Vietnam, Afganistan, Columbia și Mozambic. De altfel, AK-47 apare pe steagul acestui din urmă stat.

Kalasnikov si inventia
Kalașnikov ținându-și în mână invenția. Foto: nyt.com

De-a lungul vieții sale lungi, Mihail Kalașnikov a continuat să-și îmbunătățească varianta originală. În 1959, a început să fie produsă o altă arma inventată de el, numită AKM, mai ușoară și mai puțin costisitoare.

Kalașnikov a dezvoltat și mitraliera PK cu cartușe. Arme AK-47 modificate sunt încă produse în jurul lumii.

De ce este această armă atât de populară?

În primul rând, costurile de producție sunt foarte mici. În al doilea rând, arma este mică, ușor de cărat, ușor de folosit și are un recul slab. Este fiabilă în condiții aspre, de la junglele umede până la furtunile de nisip din Orientul Mijlociu.

AK-47 face față la fel de bine și la temperaturi extreme (fie ele ridicate sau scăzute) și este și ușor de întreținut. Lui Mihail Kalașnikov îi plăcea să se laude că arma sa este superioară puștii automate americane M-16.

Africani razboi
AK-47 este o armă atât de populară, încât autoritățile din Mozambic au inclus-o pe drapelul țării. Foto: telegraph.co.uk

„În timpul Războiului din Vietnam, soldații americani își aruncau armele M-16 și apucau arme AK-47 și muniție de la soldații vietnamezi morți. Și am auzit că soldații americani din Irak folosesc foarte des aceste arme”, obișnuia să spună Kalașnikov.

De asemenea, multe atentate teroriste au fost săvârșite cu ajutorul acestei arme. Având o durată de viață de 20 până la 40 de ani, aceste arme pot fi relocate și utilizate cu ușurință în alt scop (tot ca să omoare oameni, dar din alte „tabere”).

Moștenirea lui Mihail Kalașnikov: între împăcare și remușcări

Pentru eforturile sale, Uniunea Sovietică l-a răsplătit pe Mihail Kalașnikov cu Premiul Stalin, cu Steaua Roșie și cu Ordinul Lenin. În 2007, președintele Vladimir Putin a numit arma „un simbol al geniului creator al poporului nostru”.

Kalașnikov a murit ca erou național în 2013, la vârsta de 94 de ani. De-a lungul vieții sale, inventatorul a respins încercările de a fi găsit vinovat pentru numărul mare de victime pe care l-a făcut invenția sa.

Mihail Kalasnikov 02
Inițial, Kalașnikov spunea că nu el este responsabil pentru viețile curmate de invenția sa. Foto: rferl.org

El insista în continuare că dezvoltase arma pentru apărare, și nu pentru ofensivă. În 2007, întrebat de un reporter cum poate dormi noaptea, Kalașnikov a răspuns:

„Dorm bine. Este vina politicienilor că nu ajung la un consens și recurg la violență.”

Însă, în ultimii ani ai vieții, rusul părea să se fi răzgândit. I-a scris o scrisoare patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, în care se întreba:

„Durerea din sufletul meu este insuportabilă. Îmi pun mereu aceeași întrebare: dacă pușca mea a luat vieți omenești, nu înseamnă că sunt responsabil de moartea atâtor oameni?”.

Iată, așadar, o dezbatere care nu va lua sfârșit prea curând: Cine anume ucide? Arma sau cel care o mânuiește? Te invităm să scrii opinia ta în secțiunea pentru comentarii.


Mihail Kalașnikov a ajuns să-și regrete invenția, în timp ce alții și-au găsit sfârșitul din cauza propriilor creații. Citește povestea a 10 inventatori uciși de invențiile lor. Unul dintre ei a fost român.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „Mihail Kalașnikov a creat cea mai distrugătoare armă și a ajuns să fie „bântuit” de ea”

Lasă un comentariu