Problema pasagerilor – Câți oameni erau în tren?

Uneori, cele mai simple probleme de matematică gândite pentru a testa perspicacitatea și logica elevilor de școală primară ajung să le pună probleme adulților.

Este și cazul problemei trenului cu pasageri. Aceasta a fost destinată elevilor din primii ani de școală, însă, odată popularizată pe internet, a făcut mulți oameni să se „scarpine în cap” de nedumerire.

problema pasagerilor - cati oameni erau in tren.fw_OK

Problema a fost creată de Louise Bloxham, din Marea Britanie, pentru copiii săi, însă femeia a fost surprinsă de soluțiile contradictorii (greșite) date de utilizatorii rețelei Twitter, unde a publicat testul.

Bineînțeles, soluția este foarte simplă. Te rugăm să scrii răspunsul tău (precum și raționamentul prin care poate fi găsită soluția) într-un comentariu.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

58 de comentarii la „Problema pasagerilor – Câți oameni erau în tren?”

 1. ce-o fi greu asa. astfel de probleme le mincam pe piine in clasa a doua. da, dar eu am facut scoala. pentru ca se facea. acuma? vai capul lor!

  Răspunde
 2. Depinde daca cei 19 care au coborat si cei 17 care au urcat erau toti „pasageri”. S-ar putea ca printre ei sa fi fost si alti „oameni”, care nu sunt „pasageri” (de ex. personalul de deservire al trenului).
  Prin urmare, problema nu ne ofera suficiente informatii pentru a da un raspuns corect.

  Răspunde
 3. Soluția poate fi găsită cu ușurință de un elev de clasa a II-a sau a III-a, raționând astfel:
  63-17=46 călători erau după coborârea celor 19
  46+19= 65 călători se aflau în tren.
  Nu e nevoie de algebră. Se poate calcula și așa:
  După urcarea celor 17, se observă că au rămas cu 2 mai puțini. Adăugâdu-i pe cei doi la cei 63 existenți, rezultă că au fost 65.

  Răspunde
 4. Ramasi 63 in tren dupa ce coboara 19 si urca 17 , sa aflam
  simplu 63 – 17 care urca = 46 + 19 primii care au cobarat = 65 se aflau inainte de oprire

  Răspunde
 5. (1)Daca este vorba despre oprirea in prima gara , atunci raspunsul este 65 pasageri. (2) Daca este vorba despre oprirea in gara de destinatie , atunci raspunsul este 63 pasageri , cat sunt acum in tren (daca nu mai sunt si alte gari). (3) Daca mai sunt alte gari , totalul pasagerilor este 63+nr. pasagerilor care au urcat -nr celor care au coborat (dupa prima gara ). (4) Daca este vorba despre oprirea intr-o gara care nu este nici prima , nici ultima atunci raspunsul este cel de la (3).

  Răspunde
 6. Deci sunt 63 de pasageri, nu ? Ii scadem pe cei 17 care au urcat si avem 46 care-i adunam cu cei 19 care au coborat si ne dä 65 de persoane !! Atatia pasageri erau in tren !!! 65 !!!

  Răspunde
 7. 1. Aceste ,,Jocuri-de Logica” sunt Interesante si Binevenite ! / Dar : au Sense Numai daca afisati Data la care va apare Raspunsul Corect ! deci Cititorii / Participantii vor putea compara cu ,,Solutia data de Ei Anticipat … 2. Einstein a fost Cetatean German (evreu) , a ,,fugit” dupa ascensiunea lui Hitler si a murit Cetatean SUA. In tinerete ,a trait cativa ani in Elvetia, fara a deveni Cetatean …

  Răspunde
 8. (x+19) reprezinta nr pasageri inainte de oprire in gara. In gara: (x+19) pierde 19, la care se adauga 17 rezultand 63 pasageri, adica:x+19-19+17=63. x=63-17 adica 46. Asadar x+19=65 !

  Răspunde

Lasă un comentariu