Felinele zeițe: Viețile de huzur ale pisicilor în Egiptul Antic

Egiptenii antici aveau o fascinație pentru animale, pe care le învesteau adesea cu puteri magice sau chiar le venerau, iar pisicile erau unele dintre cele mai importante ființe.

Locuitorii Văii Nilului aveau o mare admirație pentru feline și au fost printre primii oameni care le-au domesticit. În societatea egipteană, pisicile jucau un rol foarte important și erau tratate regește de stăpânii lor.

Mumii de animale
Mumii de animale, printre care o pisică, expuse la British Museum din Londra. Foto: Wikimedia

Iată câteva lucruri interesante despre relația strânsă dintre egiptenii antici și pisici, feline capricioase și iubite astăzi (probabil) la fel de mult ca în vremea Cleopatrei.

1

Zeița Bastet avea cap de pisică

Zeița Bastet era de obicei reprezentată ca având capul unei pisici purtând un cercel de aur. Bastet a fost extrem de populară în timpul celei de-A Doua Dinastii (2890-2686 î.e.n.), iar descoperirile arheologice arată că că orașul Bubastis, astăzi Tell Basta, era un centru spiritual important dedicat acestei zeițe.

Aici exista un templu dedicat lui Bastet și tot în acest loc au fost descoperite cele mai multe pisici mumificate, aduse de pe întregul teritoriu al Egiptului Antic.

Zeita Bastet
O reprezentare a zeiței Bastet. Foto: Wikimedia

Bastet reprezenta frumusețea, bucuria, dragostea, fericirea și era considerată o zeitate protectoare. Însă, dacă era mânioasă, se putea transforma într-un leu înfricoșător, însetat de sânge.

Conform credinței vremii, cea mai mare ofensă care putea fi adusă acestei zeități era să faci rău unei pisici.

2

Uciderea pisicilor era pedepsită cu moartea

Statuie de pisica
Un arheolog egiptean curăță o statuie de bronz reprezentând o pisică, descoperită lângă Saqqara la 10 noiembrie 2018. Foto: Khaled Desouki / AFP

Uciderea unei pisici era considerată o infracțiune gravă, iar criminalul era condamnat la moarte. Potrivit relatărilor lui Herodot, pisicile erau atât de importante, încât, în caz de incendiu, egiptenii salvau în primul rând felinele și abia apoi oamenii.

O relatare a istoricului Diodorus Siculus arată că, la apogeul cultului egiptean al pisicilor, nici măcar regele nu putea să-i grațieze pe cei condamnați pentru uciderea unei feline.

„În Egipt, oricine omoară o pisică este condamnat la moarte, fie că a făcut-o intenționat sau accidental. Oamenii se adună și îl omoară pe criminal. Un roman ghinionist care a ucis o pisică nu a putut fi salvat nici de regele Ptolemeu al Egiptului, nici de autoritatea pe care o inspira Roma”, a scris Siculus, potrivit Ancient Egypt Online.

Cu toate acestea, unele mumii de pisici descoperite la Bubastis au leziuni la cap sau la gât, ceea ce sugerează că au fost ucise intenționat.

Mumie de pisica
O mumie de pisică. Foto: BBC

Nu se știe de ce au fost omorâte animalele, dar se presupune că aceasta era o metodă de control a populației de pisici din oraș, felinele fiindu-i oferite lui Bastet drept ofrandă.

3

În familia egipteană, moartea pisicii era considerată o tragedie

Egiptenii care aveau o pisică o priveau ca pe un adevărat membru al familiei, cu drepturi depline. De aceea, atunci când mureau, felinele erau îngrijite precum oamenii.

Familiile bogate își mumificau pisicile și le împodobeau cu bijuterii, iar unii stăpâni erau îngropați alături de pisicile lor. Când pisica murea, întreaga familie jelea, iar egiptenii își rădeau sprâncenele în semn de doliu.

Pisici in Egiptul Antic
Foto: HistoricalEve

De obicei, felinele (dar și alte animale de companie mumificate) erau îngropate în cimitire special amenajate. Astfel de cimitire au fost descoperite în mai multe situri arheologice, printre care Speos Artemidos, Bubastis și Saqqara.

La finalul anilor 1880, peste 200.000 de animale mumificate, majoritatea pisici, au fost descoperite în cimitirul Beni Hassan, din centrul Egiptului, încă o dovadă a popularității de care se bucurau felinele în rândul egiptenilor antici.

4

Era interzis să scoți pisici din țară

Statui de pisici
Statui de pisici descoperite la Saqqara. Foto: Middle East Eye

Exportul de pisici era interzis prin lege, iar guvernul egiptean avea o divizie specială care se ocupa de această problemă.

5

Trei specii distincte

Ca în cazul oricărui animal domesticit, constituția pisicilor s-a modificat după ce acestea au început să trăiască alături de oameni.

Egiptenii foloseau un singur cuvânt pentru „pisică”, ceea ce sugerează că, probabil, oamenii de rând nu făceau diferența între specii. Cu toate acestea, cu ajutorul mumiilor descoperite până în prezent, cercetătorii au reușit să identifice trei specii distincte.

Serval
Un serval. Foto: Inlander

Prima dintre acestea este Felis Iybica sau pisica sălbatică africană. Aceasta era cea mai comună și, cu certitudine, era domesticită.

Cea de-a doua rasă identificată este Felis Chaus sau pisica de junglă, în vreme ce a treia este Felis Serval sau servalul. Aceasta din urmă nu era răspândită și probabil că nu era autohtonă, fiind importată din Nubia (astăzi, pe teritoriul Sudanului).

Ca să știi mai mult, citește „Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare”

Emily, felina care a supraviețuit unei călătorii pe Atlantic, din America în Franța, închisă într-un container de marfă. Scarlett, mama curajoasă care a intrat de cinci ori într-o clădire în flăcări pentru a-și salva pisoii. Oscar, care prezice când urmează să moară un om, aducându-i consolare în ultimele ore.

Fie că testează limitele celor nouă vieți sau că demonstrează talente neobișnuite, pisicile sunt întotdeauna pline de surprize. În „Super pisici”, pregătește-te să faci cunoștință cu cele mai surprinzătoare mâțe observate vreodată.

Pe lângă cazurile reale pe care le are la bază, cartea include și alte informații și curiozități captivante și frapante despre viața acestor animale aparte, precum: al șaselea simț al pisicii și forța de prezicere a viitorului, mitul pisicilor negre, instinctele materne, mieunatul pisicii, aterizarea in picioare, vindecarea prin terapie cu pisici, inteligența felină vs. inteligența canină, moduri eficiente de a-ți stăpâni pisica și alte subiecte interesante.

„Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu