Misterele milioanelor de animale mumificate din Egiptul Antic

În jurul anului 1.500 î.e.n., egiptenii au început să mumifice animalele la scară largă. De aceea, în ultimii 150 de ani, arheologii au descoperit în siturile sacre egiptene milioane de animale mumificate.

Este cunoscut faptul că egiptenii venerau și mumificau în special pisicile. Însă ei conservau o întreagă varietate de alte animale, inclusiv capre, gazele, babuini, câini, vaci, lei, tauri, vulturi și chiar hipopotami.

Aceste animale erau îmbălsămate cu minuțiozitate. Unele dintre ele aveau fețele poleite cu aur și morminte cu decorațiuni elaborate. Pânze țesute cu grijă înveleau animalul ca pe un bebeluș. Dar de ce au depus egiptenii atâtea eforturi pentru a-și conserva animalele?

Animale mumificate și folosite drept idoli

mumii_animale_01
O gazelă mumificată. Foto: National Geographic

Savanții cred că existau mai multe motive pentru mumificarea animalelor. În primul rând, prin acest proces, ele erau transformate în idoli, pe care egiptenii îi venerau ca pe niște manifestări fizice ale zeilor.

Aparținând unei culturi animiste, egiptenii credeau că zeii puteau locui oriunde și în orice obiect sau ființă. Credința că animalele erau manifestări fizice ale zeilor i-a determinat să creeze astfel de idoli.

Ofrande pentru zei

Capul mumificat al unei pisici. Foto: Pinterest

Alteori, aceste animale erau folosite ca ofrande votive pentru zei. Ce mai adesea, slujbele de venerare aveau loc în temple dedicate zeităților.

Este posibil ca mumiile animalelor să le fi fost încredințate preoților sau să fi fost lăsate în templu ca ofrande, așa cum creștinii lasă lumânări în biserici.

Oricum ar sta lucrurile, în multe dintre siturile în care se aflau temple sacre au fost descoperite gropi imense, pline cu mumii de animale. Este posibil ca astfel de mumii să fi fost oferite fie în semn de mulțumire, fie drept sacrificiu pentru a obține o favoare din partea zeilor.

Companie pentru stăpâni în viața de apoi

animale mumificate
Foto: AncientFacts.net

De asemenea, prin mumificare, animalele de companie puteau fi alături de stăpânii lor în viața de apoi. Această idee se aliniază credinței egiptene că viața este veșnică atâta timp cât sunt îndeplinite niște condiții, precum mumificarea corespunzătoare și un mormânt care conține toate cele necesare pentru viața de apoi.

În alte cazuri, animalul era o sursă de hrană pe tărâmul de dincolo. Astfel, în Egiptul Antic, cei care se ocupau de înmormântări adăugau animale mumificate în mormintele celor bogați.

Oricare ar fi fost scopul său, acest obicei era extrem de răspândit printre egipteni. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva animale mumificate la scară largă de antici.

Animale mumificate: Crocodili în cinstea lui Sobek

animale mumificate
Foto: Pinterest

În templul și cimitirul de la Kom Ombu, situate la nord de Assuan, arheologii au descoperit peste 300 de mumii de crocodili. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece egiptenii venerau crocodilul pentru forța sa și pentru asocierea cu Nilul și, deci, cu fertilitatea.

De fapt, templul de la Kom Ombu era un loc de venerare a zeului-șoim Horus și a zeului-crocodil Sobek. Mumia de crocodil din imaginea anterioară provine din acest sit, iar cercetătorii au scanat-o folosind tomograful.

„Egiptenii antici credeau că această mumie era încarnarea zeului-crocodil Sobek. Având o lungime de patru metri, animalul este îmbrăcat în rășină. Peste 25 de pui de crocodil mumificați sunt atașați de spatele său”, se precizează pe site-ul British Museum.

Mumia datează din perioada 650-550 î.e.n.

Animale mumificate: Pisici în cinstea lui Bastet

animale mumificate
Foto: Head Topics

Bastet sau Bast era zeița-pisică. În Egiptul de Jos, Bastet era venerată încă din 2.890 î.e.n., ca zeiță a războiului.

În timpul celei de XXII-a dinastii, cei care o venerau au transformat-o dintr-o zeitate războinică sub formă de leoaică într-o zeitate protectoare sub formă de pisică.

Animale mumificate: Șoimi în cinstea lui Horus

animale mumificate
Foto: Pinterest

După cum am menționat mai sus, egiptenii venerau un zeu-șoim, pe nume Horus. Mumia de șoim din fotografie aparține unei colecții private și datează din perioada Ptolemeică (332-30 î.e.n.).

Șoimul a fost mumificat folosindu-se o pânză cu model geometric în două nuanțe, o mască de ghips pe care a fost pictat un cap de șoim, precum și o perucă din trei elemente, care îi ajunge până la umeri.

Industria mumificării

animale mumificate
Foto: Pinterest

Mumificarea era un proces costisitor. Era o combinație între artă și știință, practicată de un grup special de preoți, capabili să recite rugăciunile și să desfășoare ritualurile necesare.

Cum cererea de animale mumificate era foarte mare, a apărut o întreagă industrie. Comercianții le ofereau spre vânzare sau troc în locuri special amenajate. Savanții estimează că, între 380 î.e.n. și 400 e.n., numărul animalelor mumificate în Egipt a depășit 70 de milioane.

Într-un singur loc, arheologii au găsit opt milioane de câini mumificați. Mai mult, au fost descoperite aproximativ 30 de catacombe, în care se aflau stivuite milioane de mumii.

animale mumificate
Foto: The Detailed History

Cele mai multe dintre mumiile analizate de experți erau animale întregi sau bucăți de animale. Totuși, aproximativ o treime dintre mumiile scanate conțineau, de fapt, bețe sau pene.

Unii au spus că era vorba despre o înșelătorie. Însă cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania susțin contrariul. Conform acestora, o explicație ar putea fi faptul că, la acea vreme, cererea de animale mumificate depășea oferta.

Astfel, pentru a micșora volumul de muncă al celor care se ocupau de îmbălsămare, preoții vindeau aceste mumii goale, care le înlocuiau cu cinste pe cele adevărate. În plus, este foarte probabil ca oamenii de rând să nu își fi permis mumii de animale adevărate.


În continuare, descoperă 5 enigme din istoria Egiptului Antic, pe care nimeni nu le poate descifra, apoi citește despre 7 adevăruri halucinante (și nu tocmai plăcute) din Egiptul Antic, iar ulterior explorează cele 4 secrete ale Egiptului Antic descoperite în ultimul deceniu.

Ca să știi mai mult, citește „Egiptul secret”

Primul european care a primit permisiunea să petreacă o noapte în Marea Piramidă a lui Keops, Paul Brunton (pe numele real, Raphael Hurst) a explorat, în scrierile sale, sursele înțelepciunii cuprinse într-o multitudine de tradiții religioase, mistice sau oculte. În cartea despre Egipt, Brunton încearcă să pătrundă tainele Sfinxului și ale piramidelor de la Gizeh, poarta de intrare în lumea misterioasă a egiptenilor străvechi. Brunton pune într-o nouă lumină monumentele Egiptului Antic și ne dezvăluie sensurile lor profunde, lansând ipoteze îndrăznețe despre locuitorii acestei lumi și spiritualitatea lor.

„Egiptul secret” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu