Noul instrument cu care NASA vrea să studieze planeta Marte

NASA a anunțat un nou proiect după testarea cu succes a elicopterului Ingenuity pe Marte. Proiectul se numește MAGGIE (Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer) și presupune o aeronavă cu aripă fixă, alimentată cu energie solară, care va zbura deasupra suprafeței marțiene.

MAGGIE este o aeronavă compactă și ultra-eficientă care va aduna măsurători atmosferice pe Marte și va contribui la înțelegerea planetei. Conceptul a fost propus de compania aerospațială americană Coflow Jet. Misiunea MAGGIE este de a explora geofizica marțiană, chimia atmosferică și potențialul planetei de a susține viața.

Acesta va colecta date importante care vor extinde cunoștințele noastre despre Marte și vor contribui la explorările și cercetările viitoare. Aeronava va putea parcurge o distanță de 179 de kilometri la o altitudine de 1.000 de metri cu o baterie complet încărcată în 7,6 zile marțiene.

Pe parcursul unui an marțian, se estimează că va parcurge o distanță impresionantă de 16.048 de kilometri. Planul este ca MAGGIE să efectueze cel puțin trei studii atmosferice și geofizice extinse în timpul misiunii sale. Datele colectate de aeronavă vor contribui în mod semnificativ la înțelegerea noastră a diferitelor fenomene marțiene.

NASA a declarat că acest concept este fezabil, dar că are nevoie de investigații și de o proiectare suplimentară în condițiile atmosferice marțiene. Pe lângă misiunea sa marțiană, tehnologia MAGGIE ar putea, de asemenea, să îmbunătățească capacitățile aeronavelor cu decolare/aterizare verticală (VTOL) pe Pământ.

Succesul acestei tehnologii aeronautice pe Marte ar putea deschide calea pentru misiuni similare pe alte planete din sistemul nostru solar.

Se așteaptă ca aeronava să aibă un număr Mach de croazieră de 0,25 și un coeficient de portanță (CL) de croazieră de 3,5, de zece ori mai mare decât cel al aeronavelor subsonice convenționale, datorită tehnologiei sale unice CoFlow Jet (CFJ). Prezentarea de către NASA a misiunii MAGGIE este o evoluție semnificativă în încercarea noastră de a înțelege mai bine planeta Marte și reprezintă o nouă eră în explorarea planetară.

În cadrul selecției NIAC 2024, NASA a dezvăluit, de asemenea, și alte tehnologii inovatoare din lista scurtă, inclusiv o misiune de returnare a mostrelor din penajul lui Venus.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu