Adolfo Mateos, președintele mexican care a condus o mașină alimentată cu tequila

Între 1953 și 1988, Chrysler a experimentat cu mașini cu motor cu turbină, iar punctul culminant al programului a fost o flotă de peste 50 de automobile de culoarea bronzului pe care le-a construit în 1963.

Chrysler a împrumutat 50 de mașini unor oameni obișnuiți și le-a cerut să le testeze timp de mai multe luni. Câteva mașini au fost trimise la Expoziția Mondială de la New York, unde vizitatorii au putut să se plimbe cu ele pe o pistă, iar una a fost trimisă într-un turneu mondial.

Adolfo Mateos, președintele mexican care a condus o mașină alimentată cu tequila
Președintele mexican Adolfo Mateos a condus o mașină alimentată cu tequila. Foto: Pinterest

Această mașină, după cum ne putem imagina, a avut parte de cel mai nebunesc parcurs. De exemplu, a fost folosită de președintele Mexicului, Adolfo Mateos, care a alimentat-o cu tequila, potrivit Vinepair.

Motorul cu turbină l-a fascinat pe George Huebner, un șef al Chrysler care a convins compania să investească masiv în această tehnologie. Turbina avea multe avantaje față de motoarele cu piston contemporane: avea cu 80% mai puține piese mobile (deci, mai puține defecțiuni) și putea funcționa cu aproape orice lichid inflamabil.

Mașinile care le-au fost împrumutate consumatorilor pentru testare erau adesea alimentate cu motorină și cu ulei, dar inginerii le-au testat cu o sumedenie de alți combustibili. Și, ori de câte ori erau menționate în presă, capacitatea motorului de a funcționa cu mai multe tipuri de combustibil era lăudată.

La fel s-a întâmplat și atunci când una dintre mașini a ajuns în Mexic, în cadrul turneului mondial. Mașina era tratată ca o vedetă când ajungea într-o țară nouă, iar președintele Mexicului, Adolfo Mateos, a vrut să vadă invenția și să-l salute pe reprezentantul Chrysler, care o introdusese în țară în 1964.

În timp ce asculta discursul tipic despre diversele tipuri de combustibil pe care le putea folosi mașina, Mateos a fost curios să afle dacă motorul putea să funcționeze și cu tequila. Pentru eventualitatea în care răspunsul Chrysler ar fi fost afirmativ, Mateos s-a oferit să furnizeze el însuși tequila.

chrysler turbine tequila
Tequila este o băutură alcoolică originară din Mexic. Se prepară din agava albastră, pe care mexicanii o numesc piña – ananas. Foto: Pinterest

Cu toate că mașina fusese testată cu o varietate de lichide, nimeni nu știa dacă avea să funcționeze și cu tequila. Responsabilul de PR de la Chrysler care avea mașina a sunat rapid la Detroit ca să întrebe dacă era bine să introducă tequila în motor.

George Huebner a fost și el curios și a trimis rapid pe cineva să cumpere câteva sticle de tequila ieftină. Întorși în laborator, inginerii au introdus câțiva litri de tequila într-un motor cu turbină, constatând că funcționa perfect.

Huebner a sunat în Mexic și a confirmat că mașina funcționa, într-adevăr, cu tequila. Prin urmare, rezervorul mașinii din Mexic a fost umplut cu tequila, iar președintele a făcut o tură cu autoturismul alimentat cu băuta alcoolică atât de populară în America Centrală.

Chiar dacă povestea cu tequila a fost numai bună pentru publicitatea gratuită – ziarele au popularizat intens cazul -, au circulat zvonuri conform cărora mașina a fost testată și cu parfum Chanel, o situație puțin probabilă, având în vedere cât de scump era acest produs.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu