VIDEO – Două cadavre neidentificate au fost aduse de valuri la mal. Aceasta e povestea lor

doua-cadavre-neidentificate-aduse-la-mal-featured

Un vânt puternic sufla atunci când bătrânul arhitect își punea jacheta și cizmele de cauciuc pentru a merge până pe plajă. Jos, în golf, valurile mari se spărgeau de stânci și împroșcau pe sute de metri pășunea din vârful cel mai sudic al Norvegiei.

Primul lucru pe care l-a observat arhitectul când s-a apropiat de mare a fost costumul de scafandru. Zăcea întins pe un petec de iarbă, între stânci. „S-ar putea să îmi fie de folos”, se gândi arhitectul. Era neobișnuit ca el sau oricine altcineva din sat să se plimbe acolo jos.

Costumul părea să fi fost pe plajă de mult timp. Se simțea o adiere de de alge marine, dar mai era și un al miros, mai bolnăvicios. Costumul era unul marca Triboard și era parțial întors pe dos. Părea un costum ieftin. Din pantaloni ieșeau două labe de înot. Din fiecare ieșeau câte două oase albe.

Când două cadavre în costume de scafandru identice au fost aduse de valuri la mal în Norvegia şi Olanda, jurnalistul Anders Fjellberg şi fotograful Tomm Christiansen au început să caute răspunsul la întrebarea: cine erau aceşti oameni? Au descoperit că fiecare din noi are un nume, fiecare are o poveste şi fiecare este cineva.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu