Până în 2020, China ar putea lansa o lună artificială

O companie din orașul chinez Chengdu are un plan ambițios pentru a rezolva problema iluminatului public. Nu este vorba de înlocuirea stâlpilor de iluminat cu unii mai performanți, ci de ceva ce pare desprins din filmele science-fiction. Chinezii vor să potențeze strălucirea naturală a Lunii cu lumina emisă de o… lună artificială.

Un proiect realizabil

Luna artificiala 03

Compania Chengdu Aerospace Science plănuiește să lanseze acest satelit cu rol de iluminare în 2020. Luna artificială este „proiectată pentru a potența lumina Lunii pe timpul nopții”, însă va fi de opt ori mai strălucitoare decât aceasta.

Luna artificială va avea capacitatea de a ilumina o zonă cu diametrul cuprins între 10 și 80 de kilometri. Astfel, ea va putea înlocui celelalte mijloace de iluminare stradală.

Planul a fost făcut public de Wu Chunfeng, directorul companiei Chengdu Aerospace Science, la un eveniment de inovație desfășurat în Chengdu în octombrie 2018.

Wu a declarat că testele au început cu câțiva ani în urmă și că tehnologia a avansat suficient pentru a permite lansarea lunii artificiale în 2020. Proiectul este desfășurat de compania chineză în colaborare cu Institutul de Cercetare a Sistemelor de Tehnologie Microelectronică (Casc).

Nu este clar dacă planul de a construi o lună artificială este susținut de autoritățile din Chengdu sau de guvern, însă Casc este principalul contractor pentru programul spațial al Chinei.

Oglinzi orientate spre Soare – alte proiecte ambițioase

Luna artificiala 02
Satelitul Zynamia a reușit să lumineze, pentru scurt timp, o mică zonă de pe Terra

Până când proiectul chinezilor se va concretiza, trebuie știut că astfel de precedente au mai existat. Deși tehnologiile implicate difereau, savanții au mai încercat să transforme acest vis în realitate.

În 2013, trei oglinzi mari, controlate de computere, au fost instalate deasupra orașului norvegian Rjukan. Rolul lor era să se orienteze după Soare și să-i reflecte razele în piața din centrul orașului.

„Rjukan – sau, cel puțin, o parte mică și importantă din Rjukan – nu mai este ocolit de razele soarelui”, relata The Guardian la acea vreme.

Cu și mai mult timp în urmă, în 1990, o echipă de savanți ruși a reușit să lanseze în spațiu un satelit care să dirijeze lumina Soarelui spre Pământ. Planul a funcționat. Astfel, o zonă cu diametrul de 5 kilometri din emisfera nordică a fost, pentru scurt timp, iluminată astfel.

Experimentul Znamya avea scopul de a testa fezabilitatea unui proiect de iluminare a unor puncte de pe Pământ cu o lumină de o intensitate egală cu cea a câtorva Luni pline. Intensitatea a fost supraestimată, însă proiectul s-a dovedit a fi viabil.

Luna artificială, dăunătoare pentru animale?

Luna artificiala 04

Un proiect și mai ambițios, Znamya 2.5, a fost desfășurat în 1999. Însă acest proiect a stârnit îngrijorări legate de poluarea cu lumină, care putea deranja animalele nocturne și observațiile astronomice. Însă Znamya 2.5 s-a defectat la lansare, iar creatorii săi nu au reușit să obțină fonduri pentru o nouă încercare.

Publicația People’s Daily a fost promptă în a-i liniști pe cei îngrijorați de impactul pe care l-ar putea avea luna artificială asupra faunei nocturne. Ziarul l-a citat pe Kang Weimin, de la Institutul de Tehnologie din Harbin.

„Lumina emanată de luna artificială este similară cu strălucirea asfințitului, așa că nu ar trebui să afecteze animalele sălbatice”, a afirmat Weimin.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Până în 2020, China ar putea lansa o lună artificială”

Lasă un comentariu