Era în pregătire de mulți ani: o rețea de supraveghere în masă așa cum lumea nu a mai văzut. Și deja a fost activată. Sistemul de credit social din China (deplin operațional în 2020) nu numai că monitorizează 1.4 miliarde de cetățeni chinezi.
Este făcut pentru a-i controla și pentru a le impune restricții, fiind un gigantic experiment de inginerie socială. Asta, deoarece acest proiect, care a fost rafinat mai mult de un deceniu, are ca scop alocarea unui scor de încredere fiecărui cetățean și fiecărei afaceri.
Potrivit Partidului Comunist din China, sistemul de credit social „permite celor demni de încredere să umble liberi, în timp ce pentru cei discreditați va fi dificil să facă și un singur pas.”
Proiectul folosește infrastructura tehnologică imensă a Chinei: aproximativ 200 de milioane de camere de supraveghere, potrivit unei relatări a Foreign Correspondent din Australia.
La finalul articolului vei găsi un videoreportaj realizat de Foreign Correspondent despre acest sistem distopic incredibil.
Inteligența artificială gestionează sistemul de credit social

Totul este conectat la sistemul de recunoaștere facială și se intersectează cu documentele financiare, medicale și legale. Întregul aparat este interpretat și reglementat de rețele avansate de inteligență artificială.
Pare desprins dintr-un film SF cu teme distopice, însă China merge și mai departe.
„Aceasta poate fi o modalitate nouă prin care guvernul să administreze economia și societatea. Scopul este guvernarea prin algoritmi”, afirma pentru The New York Times în iulie 2018 economistul Martin Chorzempa, de la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.
Un plan atât de complex are la bază o regulă simplă de acordare a creditului social: cetățenilor li se alocă un scor numeric.
Pentru acțiuni sociale pozitive (cum ar fi plătirea facturilor la timp, acte de caritate și sortarea corespunzătoare a materialelor reciclabile), cetățenilor le crește scorul.
Acest fapt le aduce avantaje, cum ar fi credite bancare mai bune, transport public mai ieftin și chiar și un timp de așteptare mai scurt pentru serviciile acordate de spitale.
Însă, dacă încalci regulile, trebuie să ai grijă. Cei care întârzie cu plățile, traversează greșit strada sau își aprind o țigară în zone în care fumatul este interzis sunt pedepsiți.
În cadrul a ceea ce este descris ca fiind o „dictatură digitală”, scorul acestora scade cu fiecare infracțiune sau contravenție, ceea ce înseamnă că vor suferi penalizări financiare și chiar și restricții de călătorie.
Ești sau nu un „cetățean-model”? Sistemul decide

Acest lucru i s-a întâmplat jurnalistului de investigații Lui Hu, care spune că sistemul de credit social i-a distrus cariera, după ce a ajuns pe lista neagră fiindcă a acuzat guvernul de corupție.
Etichetat drept „necinstit”, i s-a suspendat accesul la călătoria cu trenul, iar conturile de pe platformele sociale (unde avea aproximativ două milioane de abonați) i-au fost închise, ceea ce înseamnă că a devenit imposibil să-și facă meseria.
După cum a declarat pentru Foreign Correspondent, Hu nu crede că cei mai mulți chinezi sunt conștienți de felul în care aceste pedepse i-ar putea afecta.
„Poți să vezi asta din starea mentală a chinezilor. Sunt orbiți și au urechile astupate. Știu puține despre lume și trăiesc într-o iluzie”, spune el.
Însă sistemul de credit social merge chiar și mai departe. În aceeași situație sunt companiile chineze, dar și afacerile din afara țării.
Companiile aeriene internaționale resimt deja puterea de coerciție a acestui sistem controversat, despre care unii se tem că ar putea „să încalce în mod direct suveranitatea altor țări.
În China, sondajele arată că sistemul este deja popular pentru cetățenii avantajați social, care deja se bucură de beneficiile programelor pilot. Cu alte cuvinte, jocul a început.
„Se pare că va ajuta la îmbunătățirea calității cetățenilor pe termen lung. Atâta timp cât nu-mi încalcă dreptul la viață privată, nu mă deranjează”, a afirmat Joyce Hu, o vânzătoare din Shanghai, pentru NPR.