Dictatura prin algoritmi – Cum funcționează sinistrul sistem de credit social din China

Era în pregătire de mulți ani: o rețea de supraveghere în masă așa cum lumea nu a mai văzut. Și deja a fost activată. Sistemul de credit social din China (deplin operațional în 2020) nu numai că monitorizează 1.4 miliarde de cetățeni chinezi.

Este făcut pentru a-i controla și a le impune restricții, fiind un experiment gigantic de inginerie socială. Asta, deoarece acest proiect masiv, care este în pregătire de mai mult de un deceniu, are ca scop alocarea unui scor de încredere pentru fiecare cetățean și pentru fiecare afacere.

Potrivit Partidului Comunist din China, sistemul de credit social „permite celor demni de încredere să umble liberi, în timp ce pentru cei discreditați va fi dificil să facă un singur pas.”

Proiectul folosește infrastructura tehnologică imensă a Chinei: aproximativ 200 de milioane de camere de supraveghere, potrivit unei relatări a Foreign Correspondent din Australia.

La finalul articolului vei găsi un videoreportaj realizat de Foreign Correspondent despre acest sistem distopic incredibil.

Inteligența artificială gestionează sistemul de credit social

sistemul de credit social Dictatura prin algoritmi - Cum funcționează sinistrul sistem de credit social din China FEATURED.fw_compressed
La fel ca un produs, fiecare cetățean chinez va primi un rating, un scor numeric de care va depinde întreaga sa viață. Foto: Pinterest

Totul este conectat la sistemul de recunoaștere facială și se intersectează cu documentele financiare, medicale și legale – întregul aparat este interpretat și reglementat de rețele avansate de inteligență artificială.

Pare desprins dintr-un film SF cu teme distopice, însă China merge și mai departe.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

„Aceasta poate fi o modalitate nouă prin care guvernul să managerieze economia și societatea. Scopul este guvernarea prin algoritmi”, afirma economistul Martin Chorzempa pentru The New York Times în iulie 2018. Chorzempa lucrează la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

Un plan atât de complex are la bază o regulă simplă de acordare a creditului social. În proiectele-pilot care sunt deja operaționale în câteva orașe chinezești, cetățenilor li se alocă un scor numeric.

Pentru acte personale și sociale pozitive (cum ar fi plătirea facturilor la timp, acțiuni de caritate și sortarea corespunzătoare a materialelor reciclabile), cetățenilor le va crește scorul, ceea ce le oferă avantaje, cum ar fi credite bancare mai bune, transport public mai ieftin și chiar și un timp de așteptare mai scurt pentru serviciile acordate de spitale.

Însă, dacă încalci regulile, ai grijă! Cei care întârzie cu plățile, traversează greșit strada sau fumează în zone în care fumatul este interzis vor fi pedepsiți.

În cadrul a ceea ce este descris ca fiind o „dictatură digitală”, scorul acestora scade cu fiecare infracțiune sau contravenție, ceea ce înseamnă că vor suferi penalizări financiare și chiar și restricții de călătorie.

Ești sau nu un „cetățean-model”? Sistemul decide

sistemul de credit social sistemul de credit social_compressed
„Starea mentală a chinezilor: ochii le sunt orbiți, iar urechile, astupate”. Foto: Pinterest

Acest lucru i s-a întâmplat jurnalistului de investigații Lui Hu, care spune că sistemul de credit social i-a distrus cariera, după ce a ajuns pe lista neagră fiindcă a acuzat guvernul de corupție.

Etichetat drept „necinstit”, i s-a suspendat accesul la călătoria cu trenul și conturile sale de pe platformele sociale (unde avea vreo două milioane de persoane care îl urmăreau) au fost închise, ceea ce înseamnă că a devenit imposibil să-și facă meseria.

După cum a declarat pentru Foreign Correspondent, Hu nu crede că cei mai mulți chinezi sunt conștienți de felul în care aceste pedepse i-ar putea afecta.

„Poți să vezi asta din starea mentală a chinezilor. Sunt orbiți și au urechile astupate. Știu puține despre lume și trăiesc într-o iluzie”, spune el.

Însă sistemul de credit social merge chiar și mai departe. În aceeași situație sunt companiile chineze, dar și afacerile din afara țării – companiile aeriene internaționale resimt deja aspectele coercitive ale acestui sistem controversat, despre care unii se tem că ar putea „să încalce în mod direct suveranitatea altor națiuni.”

În China, sondajele arată că sistemul este deja popular  pentru cetățenii avantajați social, care deja se bucură de avantajele programelor pilot. Cu alte cuvinte, jocul a început.

„Se pare că va ajuta la îmbunătățirea calității cetățenilor pe termen lung. Atâta timp cât nu-mi încalcă dreptul la viață privată, nu mă deranjează”, a afirmat Joyce Hu, o vânzătoare din Shanghai, pentru NPR.


În continuare, descoperă 7 tehnologii avansate (și foarte dubioase) care dezvăluie latura ascunsă a companiei Facebook, apoi vezi 5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google.

Ca să știi mai mult

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

Comandă cartea „China în zece cuvinte” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu