În Alpii francezi, o centrală electrică generează curent din brânză

Centrala electrică din Alpi care funcționează cu resturi de brânză și zer produce suficientă energie pentru a alimenta 1.500 de locuințe.

Generarea de energie electrică din brânză ar putea fi subiect de benzi desenate comice cu Asterix, dar exact asta se întâmplă la o centrală electrică din Alpii francezi.

Produs secundar al brânzei Beaufort, zerul smântânit este transformat în biogaz, un amestec de metan și dioxid de carbon, în centrala din Albertville, Savoia.

Brânza este materie primă pentru centrala electrică din Alpii francezi. Foto: iStock

Bacteriile sunt adăugate în zer amestecat cu resturi de brânză pentru a produce gaz, care este apoi folosit pentru a genera electricitate care este vândută companiei energetice EDF.

„Zerul este combustibilul nostru. Este un ingredient identic cu cel din iaurtul natural”, explică Francois Decker, reprezentant al Valbio, compania care a proiectat și construit centrala electrică, inaugurată în 2015, potrivit Vice.

După ce laptele gras este folosit pentru producerea brânzei Beaufort, rămân zerul și smântâna. Smântâna este folosită pentru a produce brânză ricotta, unt și praf cu proteine, care este folosit drept supliment alimentar.

Zerul smântânit rămas este pus apoi într-un rezervor cu bacterii, unde procesul de fermentare naturală produce metan în același fel în care gazul este produs în stomacurile vacilor.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Resturile organice sunt amestecate cu bacterii într-un container în care fermentează, generând metan (care va fi ars pentru a genera căldură și electricitate) și fertilizator (pentru uz agricol). Foto: good.is

Apoi, gazul este trecut printr-un motor care încălzește apa până la 90 de grade Celsius și generează electricitate. Centrala produce în jur de 2.8 milioane de kilowați-oră pe an, electricitate mai mult decât suficientă pentru a alimenta o comunitate de 1.500 de oameni, a declarat Decker pentru Le Parisien.

Nu este prima centrală de felul acesta, însă este una dintre cele mai mari. Valbio a construit prima centrală-prototip cu 15 ani în urmă, în spatele unei abații în care călugării produc brânză încă din secolul XII.

De atunci, alte 20 de centrale mici au fost construite în Franța, în alte țări europene și în Canada. Și mai multe sunt plănuite în Australia, Italia, Brazilia și Uruguay.

În Somerset, Anglia, firma producătoare de brânză Wyke Farms, o afacere de familie, își generează singură energia electrică din reziduurile brânzei, bălegar de vacă și resturile rămase de pe urma recoltelor.

Albertville, Franța. Foto: Alamy

Amestecul este turnat în vase ce descompun materia organică, generând electricitate suficientă pentru această fermă care produce brânză.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu