O șansă la nemurire? Doi viermi înghețați timp de 42.000 de ani au revenit la viață

Doi viermi preistorici se mișcă și mănâncă din nou, pentru prima dată din era glaciară încoace. Experții spun că aceasta este o reușită științifică majoră, care îi va ajuta să înțeleagă mai bine efectele criogeniei.

Descoperiți în permafrost

Viermi 01
Viermii au fost descoperiți în Siberia

Acești viermi inelați, aduși din două zone din Siberia, și-au revenit la viață într-un laborator al Institutului de Probleme Fizico-Chimice și Biologice ale Solului din apropiere de Moscova.

„Am obținut primele date, care demonstrează capacitatea organismelor multicelulare de a sta înghețate pe termen lung, în straturile de permafrost din zona arctică”, se arată într-un raport realizat de oameni de știință ruși, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Princeton.

Au fost analizați aproximativ 300 de viermi preistorici, iar cercetătorii au descoperit că doi dintre ei aveau celule încă viabile.

Au stat înghețați zeci de mii de ani

Viermi 02
Aflorimentul Duvanni Yar, locul în care a fost găsit primul dintre viermi

„După ce au fost dezghețați, viermii au dat semne de viață. Au început să se miște și chiar să mănânce”, se mai arată în raport.

Unul dintre viermi provenea dintr-o vizuină de veveriță, aflată în stratul de permafrost al aflorimentului Duvanni Yar, situat într-o secțiune izolată a râului Kolîma.

Viermii au fost găsiți în 2015 în stratul de permafrost de lângă râul Alazeia și au vechime de aproximativ 41.700 de ani.

Speranțe pentru viitor

Viermi 03
Oamenii de știință speră că descoperirea îi va ajuta să înțeleagă mai bine efectele criogeniei

În prezent, acești viermi, care fac parte din clasa nematozilor, sunt cele mai vârstnice animale în viață de pe planetă. Cercetătorii cred că ambele specimene sunt femele.

„Datele noastre demonstrează abilitatea organismelor multicelulare de a supraviețui înghețării pe termen lung (zeci de mii de ani), în condițiile unei crioconservări naturale.

Această abilitate sugerează că nematozii din Era glaciară au niște mecanisme de adaptare care ar putea avea importanță științifică și practică pentru domenii înrudite, cum ar fi criomedicina și criobiologia”, spun cercetătorii.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu