O șansă la nemurire? Doi viermi înghețați timp de 42.000 de ani au revenit la viață

Doi viermi preistorici se mișcă și mănâncă din nou, pentru prima dată din era glaciară încoace. Experții spun că aceasta este o reușită științifică majoră, care îi va ajuta să înțeleagă mai bine efectele criogeniei.

Descoperiți în permafrost

Viermi 01
Viermii au fost descoperiți în Siberia

Acești viermi inelați, aduși din două zone din Siberia, și-au revenit la viață într-un laborator al Institutului de Probleme Fizico-Chimice și Biologice ale Solului din apropiere de Moscova.

„Am obținut primele date, care demonstrează capacitatea organismelor multicelulare de a sta înghețate pe termen lung, în straturile de permafrost din zona arctică”, se arată într-un raport realizat de oameni de știință ruși, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Princeton.

Au fost analizați aproximativ 300 de viermi preistorici, iar cercetătorii au descoperit că doi dintre ei aveau celule încă viabile.

Au stat înghețați zeci de mii de ani

Viermi 02
Aflorimentul Duvanni Yar, locul în care a fost găsit primul dintre viermi

„După ce au fost dezghețați, viermii au dat semne de viață. Au început să se miște și chiar să mănânce”, se mai arată în raport.

Unul dintre viermi provenea dintr-o vizuină de veveriță, aflată în stratul de permafrost al aflorimentului Duvanni Yar, situat într-o secțiune izolată a râului Kolîma.

Viermii au fost găsiți în 2015 în stratul de permafrost de lângă râul Alazeia și au vechime de aproximativ 41.700 de ani.

Speranțe pentru viitor

Viermi 03
Oamenii de știință speră că descoperirea îi va ajuta să înțeleagă mai bine efectele criogeniei

În prezent, acești viermi, care fac parte din clasa nematozilor, sunt cele mai vârstnice animale în viață de pe planetă. Cercetătorii cred că ambele specimene sunt femele.

„Datele noastre demonstrează abilitatea organismelor multicelulare de a supraviețui înghețării pe termen lung (zeci de mii de ani), în condițiile unei crioconservări naturale.

Această abilitate sugerează că nematozii din Era glaciară au niște mecanisme de adaptare care ar putea avea importanță științifică și practică pentru domenii înrudite, cum ar fi criomedicina și criobiologia”, spun cercetătorii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu