În Alpii francezi, o centrală electrică generează curent din brânză

Centrala electrică din Alpi care funcționează cu resturi de brânză și zer produce suficientă energie pentru a alimenta 1.500 de locuințe.

Generarea de energie electrică din brânză ar putea fi subiect de benzi desenate comice cu Asterix, dar exact asta se întâmplă la o centrală electrică din Alpii francezi.

Produs secundar al brânzei Beaufort, zerul smântânit este transformat în biogaz, un amestec de metan și dioxid de carbon, în centrala din Albertville, Savoia.

Bacteriile sunt adăugate în zer amestecat cu resturi de brânză pentru a produce gaz, care este apoi folosit pentru a genera electricitate, care este vândută companiei energetice EDF.

„Zerul este combustibilul nostru. Este un ingredient identic cu cel din iaurtul natural”, a explicat François Decker, reprezentant al Valbio, compania care a proiectat și construit centrala electrică, inaugurată în 2015, potrivit Vice.

După ce laptele gras este folosit pentru producerea brânzei Beaufort, rămân zerul și smântâna. Smântâna este folosită pentru a produce brânză ricotta, unt și praf proteic, care este folosit drept supliment alimentar.

Resturile organice sunt amestecate cu bacterii într-un container în care fermentează, generând metan (care va fi ars pentru a genera căldură și electricitate) și fertilizator (pentru uz agricol). Foto: good.is

Zerul smântânit rămas este pus apoi într-un rezervor cu bacterii, unde procesul de fermentare naturală produce metan în același fel în care gazul este produs în stomacurile vacilor.

Apoi, gazul este trecut printr-un motor care încălzește apa până la 90 de grade Celsius și generează electricitate.

Centrala produce în jur de 2.8 milioane de kilowați-oră pe an, electricitate mai mult decât suficientă pentru a alimenta o comunitate de 1.500 de oameni, a declarat Decker pentru Le Parisien.

Nu este prima centrală de felul acesta, însă este una dintre cele mai mari. Valbio a construit prima centrală-prototip cu 15 ani în urmă, în spatele unei abații în care călugării produc brânză încă din secolul XII.

De atunci, alte 20 de centrale mici au fost construite în Franța, în alte țări europene și în Canada. Și mai multe sunt plănuite în Australia, Italia, Brazilia și Uruguay.

În Somerset, Anglia, firma producătoare de brânză Wyke Farms, o afacere de familie, își generează singură energia electrică din reziduurile brânzei, bălegar de vacă și resturile rămase de pe urma recoltelor.

Albertville, Franța. Foto: Alamy

Amestecul este turnat în vase ce descompun materia organică, generând electricitate suficientă pentru această fermă care produce brânză.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu