Vârsta pe care o ai afectează modul în care vezi această iluzie optică. Încearcă și tu!

Un studiu nou realizat de cercetătorii de la Universitatea Flinders din Australia propune o nouă teorie legată de o iluzie optică clasică. Desenul se numește „Soția și soacra mea” și înfățișează simultan o tânără care privește în zare și profilul unei bătrâne.

„Soția și soacra mea” este una dintre cele mai cunoscute iluzii optice din lume. În funcție de elementele pe care te concentrezi atunci când te uiți la ea, vezi fie o femeie tânără cu capul întors, fie profilul unei bătrâne care se uită înspre partea stângă a desenului.

Un studiu al cercetătorilor australieni și-a propus să afle dacă există o corelație între vârsta observatorului și imaginea pe care acesta o vede prima în faimoasa iluzie optică.

O iluzie optică celebră

Iluzie optica 01

Pentru asta, oamenii de știință au adunat 393 de participanți (242 de bărbați, 141 de femei), cu vârstele cuprinse între 18 și 68 de ani. Fiecărui subiect i s-a arătat imaginea pentru o jumătate de secundă.

Apoi, i s-a cerut să precizeze genul și vârsta persoanei pe care a văzut-o. Cei mai mulți au văzut mai întâi femeia tânără, însă acest lucru se poate datora faptului că mulți participanți erau tineri.

Un test cu rezultate surprinzătoare

Iluzie optica 02
Colierul de la gâtul tinerei este gura femeii în vârstă

Când i-au separat pe cei mai tineri 10% de cei mai bătrâni 10%, cercetătorii au descoperit că cei în vârstă vedeau mai întâi bătrâna, iar cei tineri, femeia tânără.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Astfel, testele au arătat că, într-adevăr, femeia pe care o vezi prima oară în această iluzie optică depinde de vârsta pe care o ai. Statisticile au arătat că persoanele cu vârsta între 18 și 30 de ani au tendința de a vedea tânăra mai întâi.

Cei care au peste 30 de ani observă cu preponderență bătrâna. Practic, această cercetare pare să confirme că percepem fizionomiile în mod diferit, în funcție de vârsta pe care o avem.

Tu ce ai văzut prima oară? Spune-ne în secțiunea de comentarii dacă descoperirile cercetătorilor se confirmă.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

34 de comentarii la „Vârsta pe care o ai afectează modul în care vezi această iluzie optică. Încearcă și tu!”

 1. Nu. Eu am vazut femeia tanara si am inspre 50 ani. M-am chinuit ceva s-o depistez pe batrana si am identificat-o abia dupa ce am pornit de la detaliul precizat colier – gura. Cred ca e vorba mai degraba de capacitatea de observare a detaliilor si de orientarea in spatiu, care nu prea are legatura cu varsta…

  Răspunde
 2. In primul moment am observat persoana tanara,iesind in evidenta linia fetei,varful nasului si caciula.Coborand privirea mai jos,am observat ansamblul picturii care reda profilul unei femei in varsta si ceea ce parea a fi obrazul tinerei,acum reda nasul persoanei un varsta.Linia care ar fi insemnat lantisorul de la gtl tinerei,reprezenta llinia buzelor un ei femei batrane.Pitura este destul de ingenioasa,si in primul moment tineretea iese in evidenta,cum este firesc.

  Răspunde
 3. Nu sunt de acord cu descoperirile cercetatorilor.
  Am varsta de 68 de ani si am vazut tanara fata si numai dupa precizarea facuta cu sageata am vazut chipul batranei.

  Răspunde
 4. AM VAZUT FEMEIA TINARA .DUPA CE AM CITIT CA COLIERUL E GURA BATRINII ,’AM ACOPERIT CU MINA O PARTE CAPULUI SI AM VAZUT CA BARBA TINEREI E NASUL BATRINEI COLIERUL GURA SI IN CONTINUARE BARBA BATRINEI.NU CRE CAD ARE LEGATURA CU VIRSTA .POATE FIECARE VEDE ALTCEVA

  Răspunde
 5. Am 70 de ani si prima imagine vazuta a fost chipul femeii tinere si mai mult nu am reusit sa vad chipul femeii batrine pana nu am vazut a doua imagine cu sageata rosie ce indica colierul,interesant nu ?

  Răspunde
 6. Ne-am uitat și amândoi am văzut o bătrână.Acoperind ochiul bătrânei am zărit profilul tinerei.Suntem curioși totuși ce vede o altă persoană tânără.

  Răspunde
 7. Am 80 de ani și într-adevăr prima dată am văzut o bătrână ! Am insistat să văd și femeia tânără dar de 2-3 ori tot Bătrâna am văzut-o ! Apoi am reușit să văd și femeia tânără.

  Răspunde
 8. Gresit. Eu am 48,si prima data am vzt tanara. Este just ca vedem i ma inea in functie nu de varsta biologica, ci de varsta sufleteasca.

  Răspunde
 9. Eu n-am vazut decat chipul tinerei. Si m-am straduit sa mai vad si altceva. Curios cum chipul batranei vrajitoare mi-a aparut fractiune de o secunda, dupa care a disparut subit. Am 51 de ani, deci nu conteaza varsta!

  Răspunde

Lasă un comentariu