Vârsta pe care o ai afectează modul în care vezi această iluzie optică. Încearcă și tu!

Vârsta pe care o ai afectează modul în care vezi această iluzie optică. Încearcă și tu featured.fw_compressed

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Flinders, din Australia, propune o nouă teorie legată de iluzia optică clasică intitulată „Soția și soacra”, un desen ce înfățișează simultan o tânără care privește în zare și profilul unei bătrâne.

„Soția și soacra” este una dintre cele mai cunoscute iluzii optice din lume. În funcție de elementele pe care te concentrezi atunci când te uiți la ea, vezi fie o femeie tânără cu capul întors într-o parte (spre dreapta), fie profilul unei bătrâne ce privește înainte (spre latura stângă a desenului).

Cercetătorii australieni și-au propus să afle dacă există o corelație între vârsta observatorului și imaginea pe care acesta o vede prima în faimoasa iluzie optică.

O iluzie optică celebră

Iluzie optica 01
„Soția și soacra”. Foto: Wikimedia

Pentru asta, oamenii de știință au recrutat 383 de participanți (242 de bărbați și 141 de femei), cu vârste cuprinse între 18 și 68 de ani. Fiecărui subiect i s-a arătat imaginea timp de o jumătate de secundă.

Apoi, i s-a cerut să precizeze genul și, cu aproximație, vârsta persoanei pe care a văzut-o. Cei mai mulți au văzut mai întâi femeia tânără, cercetătorii speculând că acest lucru s-ar putea datora faptului că mulți participanți erau tineri.

Un test cu rezultate surprinzătoare

Iluzie optica 02
Colierul de la gâtul tinerei este gura femeii în vârstă. Foto: Wikimedia

Când i-au separat pe cei mai tineri 10% de cei mai bătrâni 10% (adică au înlăturat „extremele” de vârstă), cercetătorii au descoperit că cei mai bătrâni vedeau mai întâi bătrâna, iar cei tineri, femeia tânără.

Astfel, testele echipei de la Universitatea Flinders au arătat că, de cele mai multe ori, femeia care iese prima în evidență în această iluzie optică depinde de vârsta privitorului. Statistic, persoanele cu vârsta între 18 și 30 de ani au tendința de a vedea tânăra mai întâi.

Cei care au peste 30 de ani au observat cu preponderență bătrâna. Practic, această cercetare pare să confirme că percepem fizionomiile în mod diferit, în funcție de vârsta pe care o avem.

Dar, așa cum se întâmplă în studiile psiho-sociologice, există excepții: tineri care vor vedea în primul rând „soacra” și vârstnici ce vor observa mai întâi „soția”.


Tu ce ai văzut prima oară? Spune-ne în secțiunea de comentarii dacă descoperirile cercetătorilor se confirmă. Iar dacă te pasionează acest domeniu, îți recomandăm să arunci o privire și peste aceste articole:

Ca să știi mai mult, citește „ABC-ul psihopatului de succes”

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei – adică unul dintre psihopați.

„ABC-ul psihopatului de succes” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

46 de comentarii la „Vârsta pe care o ai afectează modul în care vezi această iluzie optică. Încearcă și tu!”

  1. Nu. Eu am vazut femeia tanara si am inspre 50 ani. M-am chinuit ceva s-o depistez pe batrana si am identificat-o abia dupa ce am pornit de la detaliul precizat colier – gura. Cred ca e vorba mai degraba de capacitatea de observare a detaliilor si de orientarea in spatiu, care nu prea are legatura cu varsta…

  2. In primul moment am observat persoana tanara,iesind in evidenta linia fetei,varful nasului si caciula.Coborand privirea mai jos,am observat ansamblul picturii care reda profilul unei femei in varsta si ceea ce parea a fi obrazul tinerei,acum reda nasul persoanei un varsta.Linia care ar fi insemnat lantisorul de la gtl tinerei,reprezenta llinia buzelor un ei femei batrane.Pitura este destul de ingenioasa,si in primul moment tineretea iese in evidenta,cum este firesc.

  3. AM VAZUT FEMEIA TINARA .DUPA CE AM CITIT CA COLIERUL E GURA BATRINII ,’AM ACOPERIT CU MINA O PARTE CAPULUI SI AM VAZUT CA BARBA TINEREI E NASUL BATRINEI COLIERUL GURA SI IN CONTINUARE BARBA BATRINEI.NU CRE CAD ARE LEGATURA CU VIRSTA .POATE FIECARE VEDE ALTCEVA

  4. E de jaleee…Din 34 de comentatori nici unul nare mai putin de 40 de ani.Noua generatie e interesata mai mult de manele si sa traga pe nas prafuri.Nepotii astia in cazuri exceptionale mai prind 60 de ani ,daca nu sunt terminati inainte de boli si droguri.Orasele sunt capcane ale mortii ,unde esti otravit incet dar sigur…Mult stres,poluare.mancare plasticata,bautura chimizata,radiatii …Pentru confortul unei ,,vieti moderne,,platim cu zeci de ani de viata…Nu se merita.

    • Eu am 30 de de ani , dar prima data am vazut chipul batranei si apoi pe al tinerei. Am mai vazut aceasta imagine in urma cu cativa ani si acelasi lucru l-am observat . Am citit undeva ca ar fi vorba de varsta sufletului si nu de varsta biologica a privitorului.

  5. Am 43 de ani si am văzut din prima doar o femeie tânăra , cocheta, Apoi, am “căutat” babaciunea si după eforturi mi-a sărit in ochi!😍Ochiul omului e setat sa perceapă rapid mai mult tinerețea si frumusetea chipului….

Lasă un comentariu