VIDEO Iată momentul în care alpiniștii descoperă trupul lui George Mallory pe Vârful Everest

VIDEO Iată momentul în care alpiniștii au descoperit trupul lui George Mallory pe Vârful Everest FEATURED_compressed

George Mallory, celebru om al muntelui și explorator britanic, a dispărut în 1924. A durat 75 de ani până când cadavrul său a fost descoperit.

Cu mult timp înainte ca Sir Edmund Hillary și Tenzing Norgay să devină primii oameni care au ajuns pe Vârful Everest, Mallory a făcut parte dintr-o expediție britanică care avea tocmai acest scop.

Expediția din 1924 a fost una dintre cele trei expediții care au avut loc la începutul anilor ’20, începând cu anul 1922. George Mallory avea 37 de ani pe atunci și a fost încântat de șansa de a face parte dintr-o astfel de aventură.

george mallory_compressed
George Mallory. Foto: Wikimedia

Se temea că faptul că înaintează în vârstă îl va împiedica să ia parte la astfel de expediții în viitor. Echipa a pornit la sfârșitul lui mai, ajungând la altitudinea de peste 6.000 de metri fără mari dificultăți.

S-ar putea ca George Mallory să fie primul om care a cucerit Everestul

Pe 4 iunie 1924, Mallory și partenerul său de alpinism, Andrew Irvine, au părăsit tabăra și au plecat mai departe pe cont propriu. Potrivit celor care au rămas în urmă în tabără, Mallory era sigur că el și tovarășul său vor ajunge pe culme și se vor întoarce în tabără înainte de venirea nopții.

Se înșela. Cei doi alpiniști au dispărut în acea zi și a durat mai mult de șapte decenii pentru ca rămășițele lor să fie găsite. În 1999, alpiniștii care lucrau la documentarul BBC „Expediția de Cercetare a lui Mallory și Irving” au ajuns la poalele Everestului cu scopul de a-i găsi pe cei doi.

george mallory 2_compressed
Rămășițele lui George Mallory, așa cum au fost găsite pe Vârful Everest în 1999. Foto: BBC

Deși trecuseră 75 de ani de la dispariția lor, au avut noroc. Temperaturile scăzute și stratul permanent de gheață de pe Everest păstrează în stare perfectă cadavrele alpiniștilor care pier aici.

Pe 1 mai, Conrad Anker a observat o stâncă mare, plată și albă pe pantele nordice ale muntelui. Privind mai de aproape, și-a dat seama că nu era vorba de o stâncă, ci de spatele dezgolit al lui George Mallory.

Timpul îi distrusese hainele, însă cadavrul său era bine păstrat. Cadavrul lui Irving nu a fost descoperit, deși toporul său de alpinism a fost găsit la aproximativ 250 de metri mai sus de trupul lui Mallory.

După locul în care a fost găsit toporul și având în vedere funia din jurul taliei lui Mallory, cercetătorii au ajuns la concluzia că Mallory fusese legat de Irvine.

Moartea celor doi a fost atribuită căderii

george mallory 3 picior_compressed
Piciorul aproape pietrificat al lui George Mallory. Foto: BBC

Cercetătorii cred că Mallory a căzut și l-a tras pe Irvine după el sau că a reușit să taie funia înainte să cadă.

Rămâne un mister dacă cei doi au reușit să ajungă pe culme. Experții spun că poziția cadavrului arată faptul că Mallory cobora de pe munte.

Potrivit supraviețuitorilor expediției din 1924, Mallory avea cu el un aparat de fotografiat pentru a documenta succesul său și al lui Irvine, după ce aveau să ajungă în vârf. Aparatul nu a fost descoperit.

Experții de la Kodak spun că, dacă ar fi găsit, sunt șanse ca filmul să mai poată fi developat. Totuși, toate expedițiile care au încercat să găsească aparatul de fotografiat au rămas fără rezultat.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu