Ferenc Illy, cafegiul născut la Timișoara, omul care a fondat celebra companie Illy

Iubitorii de cafea din întreaga lume îi datorează multe lui Ferenc (Francesco) Illy, născut la Timișoara la finalul secolului XIX. De fiecare dată când savurezi un espresso ori te bucuri de mirosul inconfundabil la deschiderea unui pachet de cafea ambalată în vid, amintește-ți că aceste mici plăceri sunt posibile datorită spiritului inovator al lui Ferenc Illy.

În acest articol facem o incursiune în viața omului omul care a revoluționat industria cafelei și care a fondat celebra marcă Illy, apreciată de milioane de băutori de cafea din întreaga lume.

A crescut în cartierul Iosefin din Timișoara

Ferenc Illy
Ferenc Illy. Foto: Wikimedia

Ferenc Illy s-a născut la 7 octombrie 1892, în cartierul Iosefin din Timișoara, oraș care la acea vreme făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.

Tatăl său, Janos, era de etnie maghiară și lucra ca tâmplar, iar mama sa, Aloisia, era de etnie germană. Illy și-a petrecut copilăria în cartierul Iosefin, într-o casă situată în Piața Scudier (Scudier Tér), astăzi parte din bulevardul Carol I din Timișoara.

Cartierul în care a copilărit Illy are o vechime de aproape 250 de ani și-a luat numele de la Împăratul Iosif al II-lea de Habsburg.

Nu există informații detaliate despre primii ani de viață ai lui Ferenc Illy, dar se știe că după ce a terminat studiile secundare, la Liceul Piarist din Timișoara, s-a mutat la Viena, unde a lucrat pentru două companii mari din Transilvania.

La vârsta de 22 de ani, Illy a fost înrolat în Armata Austro-Ungară, iar din 1914 a luptat în Primul Război Mondial, inclusiv în Bătălia de la Krasnik și Bătăliile de la Isonzo.

După război, s-a stabilit în Trieste, în nordul Italiei, unde și-a început aventura fabuloasă în lumea cafelei. La acea vreme, economia regiunii se baza în mare parte pe comerțul cu cafea, fructe exotice, vin, ulei și materiale de construcții.

Ferenc Illy pătrunde în lumea cafelei

Ferenc Illy 02
Ferenc Illy în anii ’30. Foto: Wikimedia

Inițial, Illy a lucrat pentru mai multe companii care se ocupau cu vânzarea de cacao și cu prăjirea cafelei. În acea perioadă a cunoscut-o și pe Vittoria, cu care s-a căsătorit la finalul anului 1920. Cuplul a avut doi copii, Ernesto și Hedda.

În 1933, Illy Ferenc (sau Francesco, numele italienizat după care este cunoscut astăzi), și-a fondat propria sa companie, illycaffé.

Era o mișcare ambițioasă, deoarece în acel moment existau peste 60 de companii specializate în cafea, unele cu tradiție de peste un secol, potrivit Daily News Hungary.

Însă spiritul inovator al lui Illy a făcut ca afacerea lui să prospere, transformându-se în marca recunoscută astăzi pe plan mondial.

Invențiile revoluționare ale lui Ferenc Illy

În 1935, Illy a schimbat pentru totdeauna tehnica preparării cafelei, după ce a inventat illetta, primul aparat automat de cafea, precursorul aparatelor de cafea espresso din ziua de astăzi.

Tot Illy a fost cel care a introdus metoda de ambalare în vid, care asigura cafelei o prospețime de durată.

Potrivit paginii oficiale a companiei Illy, această metodă de ambalare i-a permis lui Illy să exporte cafea în Suedia și Olanda, în anii ’40. Vidarea este și astăzi standardul din industrie când vine vorba de conservarea prospețimii cafelei în timpul transportului și depozitării.

La sfârșitul anilor ’40, Ernesto, fiul lui Francesco, și-a obținut doctoratul în chimie și au început să lucreze în compania familiei. Pasionat de cafea și la fel de întreprinzător ca tatăl său, Ernesto a creat la fabrica Illy un laborator de chimie alimentară, punând bazele cercetării științifice și tehnologice a cafelei.

Ernesto Illy
Ernesto (fiul lui Ferenc Illy), a încetat din viață în 2008. Compania a fost preluată de copiii lui. Foto: Pinterest

În anii ’50, compania a început să vândă cafea și publicului larg, comercializând pentru prima dată în cutii mai mici cafea măcinată, pentru uz casnic.

Ferenc Illy și-a decicat întreaga viață companiei. A murit în Trieste în 1956, lăsând afacerea drept moștenire fiului său, care a continuat să o dezvolte.

În 1974, Ernesto Illy a fost cel care a comercializat pentru prima dată capsulele de cafea, iar în 1988 a brevetat un mijloc fotocromatic de identificare a boabelor de cea mai înaltă calitate.

Astăzi, compania Illy este condusă de nepotul lui Ferenc Illy, Andrea, alături de ceilalți trei frați ai săi, care fac parte din consiliul de administrație.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu