Experți în camuflaj: Poți să găsești animalele din aceste fotografii?

În sălbăticie, supraviețuirea este o misiune grea, mai ales dacă ești mai mic sau mai lent decât prădătorii. De aceea, multe specii de animale au dezvoltat talente deosebite când vine vorba de camuflaj.

Tehnicile pe care le au sunt foarte diferite și depind de mai mulți factori: psihologia și comportamentul animalului, mediul în care acesta trăiește, precum și modul în care vânează prădătorii.

Selecția naturală joacă, și ea, un rol important, deoarece modul în care un animal se camuflează este determinat genetic, iar fiecare nouă generație se adaptează mai bine la mediul înconjurător.

Și acum, să vedem cât de bine reușesc să se ascundă aceste animale. Le poți identifica în imaginile de mai jos?

1

Cameleonul

Camuflaj - cameleon
Foto: Pinterest

Cameleonul este deja faimos pentru capacitatea sa de a se camufla, schimbându-și culoarea pielii pentru a se confunda cu mediul înconjurător. Își poate colora pielea în diverse nuanțe, de la roz, portocaliu, roșu, verde și până la maro și negru.

2

Șopârla Gecko

Camuflaj - Gecko
Foto: Pinterest

Deși este în general un animal nocturn, această șopârlă simpatică se pricepe de minune la deghizare, pentru a se apăra de prădători.

3

Kallima Inachus

Camuflaj - Kallima
Foto: Pinterest

Partea inferioară a aripilor acestor fluturi este maronie și arată exact ca o frunză uscată. Modelul este identic cu cel al frunzelor, imitând inclusiv liniile nervurilor și codița.

4

Păianjenul

Camuflaj - paianjen
Foto: Pinterest

5

Fasmidele (insecte)

Camuflaj - fasmide
Foto: Pinterest

Fasmidele sunt insecte de talie mare care folosesc metoda camuflajului. Sunt de două tipuri: bacilare (care iau formă de băț) și foliare (care capătă aspect de frunză).

6

Leopardul

Camuflaj - Leopard
Foto: Pinterest

Unde este leopardul în poza de mai sus? Privește în partea centrală a imaginii. Blana galbenă cu pete negre îi permite să se ascundă într-o multitudine de medii, în special în zonele cu iarbă înaltă.

7

Vulpea polară

Camuflaj- Vulpe
Foto: Pinterest

Ca să nu fie observate, animalele care trăiesc în zona polară au blana albă. La fel și vulpea polară, doar că această creatură este specială: pe timp de vară, își schimbă blana albă cu blană roșcată, ca să se ascundă printre pietre și vegetație.

8

Moliile

Camuflaj - molie
Foto: Pinterest

Moliile au mulți dușmani naturali și de aceea au dezvoltat o varietate de trucuri pentru a se feri de pericol. Multe dintre ele folosesc camuflajul în culori și tipare subtile, ca să fie în armonie cu mediul înconjurător.

Iată un alt exemplu de camuflaj desăvârșit din lumea moliilor.

9

Bufnițele

Camuflaj - bufnita
Foto: Pinterest

Penajul în nuanțele de gri și maro le permite bufnițelor să fie confundate cu scoarța copacilor. Faptul că sunt capabile să stea nemișcate mult timp le face cu atât mai greu detectabile.

10

Șorecarul cu coadă roșie

Camuflaj - sorecar
Foto: Pinterest

În timp ce unele animale se camuflează ca să nu fie vânate, șorecarul cu coadă roșie se camuflează tocmai pentru a putea vâna.

11

Broaștele

Camuflaj - broaste
Foto: Pinterest

Broaștele sunt țintele preferate ale multor prădători și de aceea au dezvoltat o capacitate miraculoasă de a se camufla. Multe specii de broaște își pot schimba culorile, iar altele au adoptat un colorit aproape identic cu locurile unde le place să trăiască.

12

Bonus: Omida baron

Foto: Pinterest

Omida baron trăiește în Asia de Sud-Est și are între patru şi 45 de milimetri lungime. Pe suprafața corpului prezintă niște dungi albe și galbene, care îi permit să se confunde cu frunzele de mango şi de caju pe care trăiește.

Astfel, se ascunde de păsări, sporindu-și șansele să ajungă la maturitate, când se transformă în fluture.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu