Experți în camuflaj – Poți să găsești animalele din aceste fotografii?

În sălbăticie, supraviețuirea e o misiune grea, mai ales dacă ești mai mic sau mai lent decât prădătorii. De aceea, în cursul evoluției, multe specii de animale au dezvoltat talente deosebite când vine vorba de camuflaj.

Tehnicile pe care le au sunt foarte diverse și depind de mai mulți factori: psihologia și comportamentul animalului, modul în care vânează prădătorii, dar și  mediul în care aceste animale trăiesc.

Selecția naturală joacă, și ea, un rol important, deoarece modul în care un animal se camuflează este determinat genetic, iar fiecare nouă generație se adaptează mai bine la mediu.

Și acum, să vedem cât de bine reușesc să se ascundă aceste animale. Le poți identifica în imaginile de mai jos?

Cameleonul

Camuflaj - cameleon

Cameleonul e deja faimos pentru capacitatea sa de a se camufla, schimbându-și culorea pielii pentru a se potrivi cu mediul înconjurător. Își poate colora pielea în diverse nuanțe, de la roz, portocaliu, roșu, verde și până la maro și negru.

Gecko

Camuflaj - Gecko

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Deși este în general un animal nocturn, această șopârlă simpatică se pricepe de minune la deghizare, pentru a se apăra de prădători.

Kallima Inachus

Camuflaj - Kallima

Partea inferioară a aripilor acestor fluturi este maronie și arată exact ca o frunză uscată. Modelul este identic cu cel al frunzelor, imitând inclusiv liniile nervurilor și codița.

Păianjenul

Camuflaj - paianjen

Fasmidele (insecte)

Camuflaj - fasmide

Fasmidele sunt insecte de talie mare care folosesc metoda camuflajului. Sunt de două tipuri: bacilare (care iau formă de băț) și foliare (care capătă aspect de frunză).

Leopardul

Camuflaj - Leopard

Dacă nu ți-ai dat seama unde e leopardul în poza de mai sus, uită-te în partea dreaptă a imaginii. Blana galbenă cu pete negre îi permite să se ascundă într-o multitudine de medii, în special în zonele cu iarbă înaltă.

Vulpea polară

Camuflaj- Vulpe

Pentru a nu fi observate, animalele care trăiesc în zona polară au blana albă. La fel și vulpea polară, doar că ea este mai specială: pe timp de vară, își schimbă blana albă cu blană roșcată, pentru a se ascunde printre pietre și plante.

Moliile

Camuflaj - molie

Moliile au mulți dușmani naturali și de aceea au dezvoltat o varietate de trucuri pentru a se feri de pericol. Multe dintre ele folosesc camuflajul în culori și tipare subtile, pentru a se armoniza cu mediul înconjurător.

Bufnițele

Camuflaj - bufnita
Ai șanse mai mari să auzi o bufniță decât să vezi una. Penajul în nuanțele de gri și maro le permite bufnițelor să se ascundă în copaci. Faptul că sunt capabile să stea nemișcate mult timp le face cu atât mai greu detectabile.

Șorecarul cu coadă roșie

Camuflaj - sorecar

În timp ce unele animale se camuflează pentru a nu fi vânate, șorecarul cu coadă roșie se camuflează tocmai pentru a putea vâna.

Broaștele

Camuflaj - broaste

Broaștele sunt victimele preferate ale multor prădători și de aceea au dezvoltat o capacitate miraculoasă de a se camufla. Multe specii de broaște își pot schimba culorile, iar altele au adoptat un colorit aproape identic cu locurile unde le place să trăiască.

Bonus: Omida baron

Omida baron trăieşte în India şi Asia de Sud-Est şi are între 4 şi 45 de milimetri lungime. Pe suprafaţa corpului, de culoare verde, prezintă nişte dungi albe şi galbene, care îi permit să se confunde cu frunzele de mango şi de caju pe care trăiește.

Acest lucru îi permite să se ascundă de păsări, crescându-şi şansele de a ajunge la maturitate, când se transformă în fluture.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu