Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces

Viață după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedește că, în cazul animalelor, unele gene continuă să funcționeze până la patru zile de la momentul în care organismul a încetat din viață.

Deși nu se poate vorbi de posibilitatea de a readuce la viață a un corp decedat, această descoperire ar putea schimba modul în care privim transplantul de organe.

Gene - Viata dupa moarte
Foto: shutterstock.com

Cercetătorii Peter Noble și Alex Pozhitkov, de la Universitatea Washington Seattle, au realizat un studiu pe țesuturi provenite de la șoareci și pești zebra proaspăt decedați.

Scopul lor era să observe modul în care se comportă celulele din corp imediat după moarte, iar ceea ce au aflat este absolut uimitor.

Gene active la câteva zile după moarte

Inițial, cercetătorii au presupus că genele și, implicit, celulele își vor înceta activitatea la scurt timp după moartea animalului, precum componentele unei mașini care rămâne fără benzină.

Surprinzător, însă, ei au descoperit peste o mie de gene care și-au continuat activitatea chiar și la câteva zile de la data decesului.

Viata dupa moarte - Gene active
Foto: news.softpedia.com

În cazul șoarecilor, 515 gene au funcționat la capacitate maximă până la 24 de ore, iar în cazul peștilor, 548 de gene au rămas active aproape patru zile de la deces.

Noble și Pozhitkov au descoperit că majoritatea genelor care au rămas în viață după moarte sunt cele care ajută corpul să se apere în situații de urgență: cele care au rolul de a declanșa inflamații, de a activa sistemul imunitar și de a combate stresul.

Viață după moarte – un fenomen incredibil

Dar, surprinzător, în corp se mai petrece un fenomen straniu: genele responsabile de dezvoltare, care sunt active doar atunci când se formează embrionul și care după naștere se opresc din funcționare, se reactivează după moarte.

Cercetătorii spun că o posibilă explicație pentru reactivarea acestor gene este faptul că, la nivel celular, corpul unei persoane decedate de puțin timp seamănă cu cel al unui embrion. Desigur, aceste gene nu vor putea niciodată să readucă la viață un animal sau un om.

Am putea determina calitatea unui transplant

Viata dupa moarte - transplant
Foto: post-gazette.com

Totuși, cercetarea celor doi i-ar putea ajuta pe medici să înțeleagă mai bine ce se petrece în corp după un transplant de organe. Studiul lui Noble și Pozhitkov a scos la iveală faptul că, în afară de genele descrise deja, la scurt timp după moarte s-au activat și unele gene cu potențialul de a declanșa cancerul.

Acest rezultat ar putea explica de ce persoanele care primesc prin transplant un organ de la o persoană decedată au un risc crescut de îmbolnăvire de cancer.

Este important să înțelegem ce se întâmplă cu organele după ce o persoană moare, în special dacă dorim să le transplantăm, spune Noble.

Practic, studiul celor doi cercetători ar putea fi folosit în viitor ca o unealtă de diagnosticare, care să-i ajute pe medici să determine calitatea unui transplant.


Te fascinează subiectul? Îți recomandăm și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • >