Telescopul Webb surprinde imagini uimitoare ale peisajului cosmic al clusterului NGC 346

Instrumentul în infraroșu mediu (MIRI) al telescopului spațial James Webb al NASA a surprins o imagine uimitoare în infraroșu a roiului NGC 346. Imaginea relevă prezența gazului rece și a prafului în acest roi.

În fotografie, culoarea albastră reprezintă silicații și moleculele chimice numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), cunoscute și sub numele de funingine. Emisia roșie, pe de altă parte, provine de la praful cald care a fost încălzit de cele mai strălucitoare și mai masive stele din centrul regiunii.

Filamentele de praf și gaz pot fi văzute decorând această regiune de formare a stelelor în noua imagine MIRI. Una dintre capacitățile semnificative ale telescopului spațial James Webb este capacitatea sa de a oferi astronomilor imagini detaliate ale zonelor în care se nasc noi stele.

NGC 346, prezentată în această imagine, este cea mai mare și mai strălucitoare regiune de formare a stelelor din Micul Nor al lui Magellan (SMC), o galaxie satelit a Căii Lactee. SMC este vizibilă cu ochiul liber în constelația sudică Tucanus.

Spre deosebire de Calea Lactee, SMC este considerată mai primitivă, deoarece conține mai puține elemente grele, care sunt esențiale pentru formarea stelelor prin fuziune nucleară și explozii de supernove.

Oamenii de știință se așteptau ca SMC să aibă cantități minime de praf cosmic, deoarece un astfel de praf este compus din elemente grele precum siliciul și oxigenul. Cu toate acestea, noua imagine MIRI, împreună cu o imagine anterioară realizată de Camera în infraroșu apropiat a lui Webb, dezvăluie o cantitate substanțială de praf în NGC 346.

Vârfurile albastre din imagine indică emisia de la materiale care includ praf și molecule chimice de funingine, în timp ce emisia roșie difuză provine de la praful cald încălzit de cele mai strălucitoare și mai masive stele din centru.

Pe lângă filamentele de praf și gaz, imaginea prezintă, de asemenea, pete luminoase și filamente, care semnifică zone cu numeroase numere protostelare. Echipa de cercetători a identificat 1.001 surse punctuale de lumină, majoritatea stele tinere încă învăluite în coconul lor de praf, căutând cele mai roșii stele din imagine.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu