Ce se întâmplă în corpul tău atunci când faci exerciții fizice

Cercetările noi dezvăluie lucruri surprinzătoare despre fenomenele care se petrec în corp atunci când practicăm exerciții fizice. Dacă ai făcut vreodată exerciții fizice, știi cum te simți în timpul acestora.

Temperatura corpului crește, ritmul cardiac se accelerează, începi să transpiri, ți se face sete și așa mai departe. Ești conștient că arzi calorii și poate chiar creezi masă musculară.

Experții în sănătate cunoșteau aceste procese de ani de zile, dar misterul era calea exactă pe care corpul o folosește pentru a lansa un răspuns coordonat la exercițiile fizice. Asta, până acum.

Un studiu al savanților de la Institutul Garvan de Cercetări Medicale din Sydney, Australia, aruncă o lumină nouă asupra proceselor ce se petrec la nivel celular atunci când facem exerciții fizice.

Știm acum că totul se reduce la vezicule: acestea sunt părți microscopice ale celulelor, care transportă moleculele dintr-un loc în altul într-o celulă.

Veziculele sunt considerate adeseori „gunoierii celulei”. Mută reziduuri dintr-o parte în alta în celulă și în afara celulei, atunci când este nevoie.

Foto: Cercetătorii știu acum mult mai multe despre comunicarea celulară care are loc în corp în timpul exercițiilor fizice. Foto: brainstudy.info

Dar, potrivit studiului publicat în jurnalul Cell Metabolism, veziculele au o funcție mult mai complexă decât credeam. S-ar putea ca ele să fie responsabile pentru majoritatea comunicării interne care are loc în corp, mai ales în timpul exercițiilor fizice.

Cercetătorii au descoperit că veziculele conțin nu numai material genetic reziduale, ci și mii de proteine diferite, despre care nici măcar nu știam că se află acolo. Inclusiv sute de proteine care par a avea o funcție specifică în timpul exercițiilor fizice.

În cadrul studiului, echipa de cercetare a prelevat sânge din arterele femurale a 11 bărbați sănătoși. Acest lucru s-a făcut înainte, în timpul și după ce subiecții făceau exerciții pe o bicicletă staționară timp de o oră.

exerciții fizice
Veziculele preiau proteinele și alte materiale și le transportă înăuntrul celulei (stânga) sau în afara ei (drepta)

Folosind tehnici noi de prelevare a mostrelor, cercetătorii au reușit să izoleze și să cuantifice proteinele și veziculele din sânge. Ceea ce au descoperit a fost surprinzător.

Bărbații aveau cu aproximativ 300% mai multe proteine în vezicule în timpul exercițiilor fizice decât înaintea lor sau după patru ore de odihnă. Multe dintre aceste proteine fuseseră deja identificate ca jucând un rol în reglarea metabolismului și a energiei.

După ce au descoperit că aceste proteine sunt prezente în fluxul sanguin în cantități atât de mari în timpul exercițiilor fizice, experții au trecut la o nouă misiune: să înțeleagă care este rolul proteinelor în timpul exercițiilor fizice.

Într-o serie de experimente pe șoareci, specialiștii au adăugat markeri fluorescenți în veziculele șoarecilor. Jumătate dintre șoareci erau sedentari și jumătate făceau mișcare.

„Tot ce vedem este vârful aisbergului”

Veziculele șoarecilor care făceau exerciții mergeau direct la ficatul animalului. Ficatul este responsabil cu producerea de energie în timpul exercițiilor.

Pe scurt, exercițiile fizice determină aceste vezicule să se umple cu proteine, pe care le livrează direct organului care se ocupă cu producerea de energie.

„Acest studiu relevă că circulația sanguină în timpul exercițiilor fizice are un grad mare de complexitate, pe care noi l-am subestimat anterior”, a spus într-o declarație de presă Martin Whitham, biolog la Institutul Garvan și coautor al studiului.

Exercițiile fizice determină veziculele și livreze proteine ficatului. Foto: Pinterest

Whitham și echipa lui știu că acesta este doar vârful aisbergului în ceea ce privește comunicarea internă din corp în timpul exercițiilor fizice. Dar, pornind de la aceste descoperiri, ei speră să elucideze și mai multe dintre misterele biochimice ale corpului.

De exemplu, echipa plănuiește să deruleze în viitor studii care să urmărească veziculele declanșate de exercițiile fizice pe calea spre alte organe din corp, mai ales spre creier.

Poate că atunci cercetătorii vor putea înțelege mai bine mecanica din spatele legendarei „transe a alergătorului”.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu