Eucalipții cu aur în frunze, „minerii” cu rădăcini de 40 de metri

În urmă cu câțiva ani, cercetătorii australieni au descoperit că eucalipții cu rădăcini lungi preiau aur din depozitele subterane și îl transportă în frunze. Rădăcinile eucaliptului pot să pătrundă mai mult de 40 de metri în pământ, într-o permanentă căutare a apei.

În 2013, un articol publicat în revista Nature Communications de o echipa condusă de Melvyn Lintern, de la Agenția de Științele Pământului și Evaluarea Resurselor din Australia, punea capăt unei dezbateri de lungă durata.

Foto: iStock

Cercetătorii se contraseră multă vreme cu privire la următoarea dilemă: cum ajung particulele de aur în frunzele eucalipților – purtate de vânt sau transportate de sevă, din rădăcini?

De ce contează această descoperire

Cu prețul aurului în continuă creștere, s-ar putea ca minerii să se uite cu interes la orice descoperire cu privire la extracția prețiosului metal.

„În ciuda faptului că sunt descoperite tot mai puține depozite, calitatea minereului a scăzut, iar cererea pentru aur a crescut, capacitatea de penetrare a rădăcinilor anumitor copaci a fost rareori folosită”, se arată în studiu.

Eucaliptul preia aurul din depozitele subterane și îl transportă în frunze. Foto: YouTube

Cercetătorii au comparat frunzele de eucalipt din zonele de prospecțiune a aurului din vestul Australiei cu frunzele copacilor situați la aproximativ 1 kilometru distanță. De asemenea, au crescut eucalipți în ghivece, în sol cu particule de aur și în sol normal, fără aur.

Ce au observat

S-a dovedit că frunzele eucalipților din sol cu aur conțineau particule microscopice de metal, de aproximativ opt micrometri lățime.

Particulele proveneau din pământ, preluate de sistemul radicular al copacilor. Pentru a releva prezența aurului sub un anumit copac este nevoie de analiza a cel mult 20 de frunze din coroana sa.

Fiind toxic pentru plante, aurul este transportat în extremități (cum ar fi frunzele) sau în zonele preferențiale din interiorul celulelor, pentru a reduce reacția biochimică dăunătoare.

Totuși, dacă te gândești să îți umpli portofelul cu frunze de eucalipt (hrana „urșilor” koala), ar fi util să ții seama de următorul detaliu: concentrația medie de aur în frunze este de doar 46 de părți la un miliard, adică mai puțin de 0,000005% din greutatea fiecărei frunze.

Cu toate acestea, pentru viitorii mineri, eucalipții s-ar putea dovedi sonde de prospecțiune mai ieftine și mai precise decât cele convenționale, în special în depozitele mici, pe care testele de foraj pe suprafețe mari le-ar putea trece cu vederea.

„Explorarea mineralelor va avea de câștigat din înțelegerea modului în care frunzele ne-ar putea dezvălui secretele ascunse sub pământ”, concluzionează autorii studiului.

Planta care anunță prezența diamantelor

Coșurile de kimberlit (în care se găsesc diamante) sunt greu de depistat fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă. Dar, din fericire pentru industria diamantelor, s-a descoperit că tot acolo crește și Pandanus candelabrum. Foto: Travis Jones

Eucalipții cu aur în frunze nu este singurele plante „de miliarde”. Pe continentul african, căutătorii de diamante se pot considera norocoși dacă văd frunze de Pandanus candelabrum, care indică prezența diamantelor în subteran.

Această plantă crește numai în apropierea filoanelor de kimberlit, coșuri vulcanice vechi de milioane de ani. Presiunea din interiorul filoanelor de kimberlit face ca acestea să fie locuri ideale pentru formarea diamantelor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu