Capra de Damasc, un animal cu trăsături neobișnuite

Nu încape îndoială: capra de Damasc este o creatură cu aspect ciudat. Cunoscută și sub denumirea de capră Baladi, Shami sau Chami, această rasă este crescută pentru lapte, carne și, nu în ultimul rând, pentru înfățișare.

Capra de Damasc provine din Siria și din alte țări din Orientul Apropiat. Un efectiv numeros de capre de Damasc poate fi găsit și în Cipru, unde aceste animale au fost transportate de britanici la mijlocul secolului XIX.

capra de damasc
Capra de Damasc iese în evidență prin botul turtit și urechile foarte lungi. Foto: Pinterest

Aproximativ 50% dintre caprele de Damasc fată câte doi iezi, care cresc rapid datorită laptelui hrănitor de care au parte. Laptele de capră de Damasc este ușor de digerat, drept pentru care a devenit o alegere populară printre producătorii de brânzeturi.

După aspect, ai spune că acest animal este un „bulldog al caprinelor”. Are fața foarte mică, turtită, în contrast puternic cu statura sa zveltă, fiind mai înaltă decât caprele din alte rase.

Adăugăm la această combinație două urechi lungi, ca niște fâșii de piele, și avem de-a face cu o expresie cu adevărat caraghioasă.

capra de damasc
Laptele caprei de Damasc este foarte hrănitor. Foto: Pinterest

Crescătorii de animale exotice păstrează uneori exemplarele cu cele mai exagerate trăsături pentru a transmite genele generațiilor următoare.

În unele cazuri, capra de Damasc de prăsilă este ideală pentru încrucișarea cu alte rase, deoarece trăsăturile sale devin dominante la progenituri. Însă, văzând puii caprei de Damasc, experiența bizară capătă noi valențe.

Când sunt mici, caprele de Damasc au urechile foarte lungi. Ca animale tinere, fețele lor au formă oarecum normală.

capra de damasc
Pui (ied) de capră de Damasc (stânga) și exemplar adult. Foto: Pinterest

Abia mai târziu încep să arate de parcă cineva le-ar fi turtit botul intenționat. Unii crescători le taie urechile – lungi, ca de iepure -, lăsându-le cu rămășițe terminate drept, ca niște mâneci ponosite.

Capra de Damasc este un animal cu aspect neobișnuit, însă, la urma urmei, frumusețea zace în ochiul privitorului.

Spre exemplu, în 2008, în capitala Arabiei Saudite a avut loc un concurs la care caprele de Damasc au fost judecate după aspect și scoase la licitație.

O capră de Damasc – exemplar cu pedigree – se vinde cu 54.000 de euro. Foto: Pinterest

Cu cât trăsăturile unei capre sunt mai ieșite din comun, cu atât exemplarul este considerat mai „frumos”. Potrivit World News Australia, cele mai bune capre de Damasc se vând și cu 250.000 de riali saudiți (circa 54.000 de euro), dar situațiile de acest fel sunt excepționale.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu