Din cauza creșterii temperaturilor medii la nivel global, zonele deja fierbinți de pe Terra vor deveni și mai ostile vieții. Una dintre aceste zone este teritoriul ocupat de Emiratele Arabe Unite, un deșert cu temperaturi foarte ridicate, unde fiecare picătură de apă este neprețuită.
În încercarea de a atrage precipitațiile în zonă, autoritățile din țara arabă au apelat la o soluție ingenioasă, făcută posibilă de dezvoltarea tehnologică din ultimele decenii: creează ploi artificiale cu ajutorul dronelor.
Dronele lansează impulsuri electrice în nori
Pentru a înțelege cum este posibil acest lucru, este important să înțelegem cum se formează precipitațiile. În esență, norii sunt compuși din picături de apă atât de mici, încât nu cântăresc suficient pentru a cădea la sol.
Ploaia apare doar atunci când aceste picături minuscule se grupează în picături mai mari și mai grele. Reacția este cu atât mai rară, cu cât temperatura aerului este mai ridicată.
Prin urmare, obiectivul dronelor folosite de autoritățile din Emiratele Arabe Unite este să stimuleze și să grăbească gruparea picăturilor minuscule de apă care compun norii.
În iulie 2021, oamenii de știință au efectuat o serie de teste pentru a vedea dacă o astfel de abordare ar fi fezabilă.
Au lansat mai multe drone care, odată ajunse în nori, au emis impulsuri electrice care au grăbit fuziunea micropicăturilor de apă și au provocat precipitații.
Această tehnică este combinată cu însămânțarea norilor, un procedeu care a mai fost folosit în trecut atât pentru a stârni, cât și pentru a preveni ploaia.
Însămânțarea norilor stârnește controverse
Totuși, însămânțarea norilor este controversată, deoarece presupune adăugarea artificială de substanțe chimice (precum iodura de argint) în atmosferă.
În 2018, cu ajutorul avioanelor, oamenii de știință din Idaho, SUA au dispersat în nori iodură de argint, reușind să creeze prima ninsoare provocată de om din istorie.
Emiratele Arabe Unite au mai folosit în trecut însămânțarea norilor. În prima jumătate a anului 2020, statul arab a realizat peste 200 de operațiuni de însămânțare a norilor, reușind să creeze precipitații, potrivit National News.
Deși proiectul ce implică folosirea dronelor beneficiază de finanțare importantă, încă nu se știe dacă această abordare este fezabilă pe termen lung și dacă poate fi folosită la o scară suficient de largă, încât să rezolve problema lipsei de precipitații naturale din Emirate.
Folosită și după dezastrul de la Cernobîl
Deși pare să țină de domeniul science fiction, însămânțarea norilor a fost practicată inclusiv în anii ’80. În urma accidentului nuclear de la Cernobîl, din aprilie 1986, autoritățile sovietice au folosit însămânțarea norilor pentru a împiedica norii radioactivi să ajungă deasupra Moscovei.
În orele care au urmat dezastrului, avioane sovietice au dispersat în nori iodură de sodiu, făcând ca ploaia radioactivă să cadă într-o zonă de 10.300 de kilometri pătrați din sudul Belarusului, fără ca populația să fie informată cu privire la acest lucru.
Potrivit The Telegraph, locuitorii orașului Gomel au raportat ploi abundente și de culoare neagră, după ce, cu puțin timp înainte, mai multe avioane fuseseră observate dispersând în nori substanțe chimice.