Două cufere bizare descoperite în Egipt dezvăluie indicii privind mormântul faraonului Tutmes al II-lea

Arheologii care lucrează la unul dintre cele mai cunoscute situri egiptene au făcut o descoperire uimitoare: un cufăr de piatră și o cutie de lemn cu conținut neobișnuit.

Experții consideră că aceste descoperiri curioase sunt foarte importante, deoarece ar putea duce spre mormântul faraonului Tutmes al II-lea, care a murit în urmă cu peste 3.500 de ani.

Într-una dintre cutii au fost descoperite rămășițele unei gâște sacrificate. Foto: Andrzej Niwinski / Institutul de Arheologie al Universității din Varșovia

Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi polonezi de la Institutul de Arheologie al Universității din Varșovia, condusă de profesorul Andrejz Niwinski, potrivit Ancient Origins.

Cufărul a fost descoperit la Deir el-Bahari, pe malul Nilului, în apropiere de faimoasele situri Luxor și Karnak. Deir el-Bahari este un complex masiv de morminte regale și alte monumente, aici găsindu-se inclusiv faimosul mormânt al reginei Hatșepsut. Echipele poloneze lucrează în acest loc încă din anii ’60.

Cufărul de piatră misterios

Cutia de piatră cu artefacte a fost descoperită din pură întâmplare. Cufărul a fost găsit printre resturi și părea doar un alt bloc de piatră folosit la construcții în vremuri străvechi.

Potrivit lui Niwinski, „numai după o privire mai atentă ne-am dat seama că este vorba de un cufăr”. Cutia de piatră este, practic, un cub cu latura de 40 de centimetri.

Cutia de piatră cu obiectele înfășurate în pânză de in găsită la locul săpăturilor sugerează că mormântul lui Tutmes al II-lea este undeva în apropiere. Foto: Andrzej Niwinski / Institutul de Arheologie al Universității din Varșovia

Cufărul de piatră conținea mai multe obiecte surprinzătoare, toate înfășurate cu grijă în pânză de in. În total, erau trei pachete învelite în pânză.

Într-unul se găsea un schelet de gâscă – aproape sigur sacrificată în scopuri religioase. Al doilea pachet conținea ceea ce pare să fi fost un ou de gâscă.

În fine, în cel de-al treilea pachet a fost găsit un ou de ibis, o pasăre care avea o enormă semnificație simbolică pentru vechii egipteni.

Apoi, arheologii polonezi au găsit un alt mănunchi de pânză de in lângă caseta de piatră. În interiorul acestuia se afla o cutie mică, din lemn, care avea forma unei vechi capele mortuare egiptene.

Cutia cu numele faraonului

Cufărul de lemn a dezvăluit indicii despre locația mormântului lui Tutmes al II-lea. Foto: Andrzej Niwinski / Institutul de Arheologie al Universității din Varșovia

Pe această cutie este inscripționat numele faraonului Tutmes al II-lea. Numele faraonului și natura obiectelor descoperite i-au uimit pe arheologi.

Toate elementele indică faptul că acest cufăr are legătură cu regalitatea. Simbolismul articolelor găsite arată, de asemenea, că acesta era un depozit regal asociat cu Tutmes al II-lea.

Niwinski a declarat că „depozitul regal indică un templu sau un mormânt ridicat în numele faraonului”.

„Pentru că suntem în mijlocul cimitirului regal, cu siguranță ar fi fost un mormânt”, explică Andrzej Niwinski.

Tutmes al II-lea, așa cum este el reprezentat pe un perete din complexul de temple de la Karnak. Foto: Wikimedia

Cuferele indică faptul că inclusiv Tutmes al II-lea a fost îngropat în acest cimitir, dar locul exact este necunoscut de mai bine de trei milenii.

Faraonii Tutmes al II-lea și Hatșepsut

Tutmes al II-lea a fost faraon doar trei ani (în perioada 1476 – 1479 î.e.n.). S-a căsătorit cu sora sa, Hatșepsut (după obiceiul regilor egipteni), și a murit la vârsta de doar 16 ani.

Aceste căsătorii erau rezultatul unor necesități politice și dinastice. Se pare că sora sa l-a dominat complet pe tânărul monarh, iar acesta nu a condus niciodată cu adevărat Egiptul. Hatșepsut și-a continuat domnia și a devenit primul faraon femeie, fiind considerată un lider puternic.

Imediat după descoperire, echipa din Polonia a început să caute mormântul tânărului rege. Cele două casete și conținutul acestora i-au convins că locul de înmormântare al lui Tutumes al II-lea se găsește undeva în apropiere.

Sarcofagul și mumia lui Tutankhamon, în mormântul regelui copil. Foto: Wikimedia

Liderul expediției consideră că sunt „foarte aproape” de identificarea locului în care a fost îngropat Tutmes al II-lea. Aceasta ar fi o descoperire  de importanță istorică enormă, deoarece majoritatea mormintelor regale identificate până acum au fost jefuite în antichitate.

Ultimul mormânt descoperit intact a fost cel al regelui copil Tutankhamon, în care a fost depozitat un întreg tezaur regal.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu