Dezvăluirea uimitoare: Mai mult de o sută de picturi antice descoperite într-o peșteră ascunsă

Arheologii au făcut o descoperire importantă în Spania, scoțând la iveală un sit de artă rupestră în apropiere de Valencia, numit „Cova Dones” sau „Cueva Dones”. Se crede că acest sit are o vechime de peste 24.000 de ani și adăpostește peste o sută de picturi și gravuri antice.

Arta rupestră descoperită aici este considerată a fi cea mai importantă de pe coasta de est a Peninsulei Iberice din Europa. În mod surprinzător, localnicii și exploratorii nu au fost conștienți de existența acestor picturi paleolitice până când cercetătorii de la Universitatea din Zaragoza, Universitatea din Alicante și Universitatea din Southampton au dat peste ele.

Publicate în revista Antiquity, rezultatele acestui studiu fac lumină asupra adevăratei semnificații a artei rupestre. Dr. Aitor Ruiz-Redondo, lector superior de preistorie la Universitatea din Zaragoza, explică recunoașterea inițială a importanței operelor de artă.

El spune: „Când am văzut primul bour pictat (taur sălbatic dispărut), am recunoscut imediat că era ceva important. Deși Spania are cel mai mare număr de situri de artă rupestră paleolitică, acestea sunt concentrate în cea mai mare parte în nordul Spaniei. Foarte puține dintre aceste situri au fost documentate în estul Iberiei până acum”.

Explorarea ulterioară a peșterii a dezvăluit o colecție extinsă de picturi antice. Dr. Ruiz-Redondo adaugă: „Odată ce am început cercetările sistematice, ne-am dat seama că aveam de-a face cu un sit important de artă rupestră, similar cu cele găsite în Spania Cantabrică, sudul Franței sau Andaluzia, dar complet absent din acest teritoriu.”

Echipa de cercetare, formată din Dr. Ruiz-Redondo, Dr. Virginia Barciela-González și Dr. Ximo Martorell-Briz, a documentat peste o sută de motive sau modele la Cova Dones.

Numărul mare de motive, împreună cu diversele tehnici folosite pentru a le crea, stabilesc această peșteră ca fiind cel mai important sit de artă rupestră paleolitică de pe coasta estică mediteraneană a Peninsulei Iberice.

Studiul relevă faptul că în peșteră au fost confirmate cel puțin 19 reprezentări de animale, printre care cerbi, cai, boi și căprioare. Ceea ce diferențiază aceste picturi este utilizarea unică a lutului ca tehnică principală.

Dr. Ruiz-Redondo explică: „Animalele și semnele erau reprezentate pur și simplu prin desenarea pe pereți a degetelor și palmelor acoperite cu lut.

Mediul umed al peșterii a conservat aceste „picturi”, permițându-le să se usuce încet și împiedicând ca unele părți să cadă, în timp ce alte părți au fost acoperite de straturi de calcit, care le-au păstrat până în ziua de azi”.

Cercetătorii subliniază că investigațiile lor sunt încă în stadii incipiente și că mai sunt multe de descoperit în peșteră. Ei cred că cercetările în curs de desfășurare ar putea scoate la iveală mai multă artă în anii următori.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu