7 curiozități despre capre, primele animale domesticite

Mai mici sau mai mari, albe, maro, negre sau roșcate, caprele trăiesc pe lângă oameni de mii de ani. Rezistente și descurcărețe, aceste animale supraviețuiesc în cele mai vitrege condiții și sunt mult mai inteligente decât credem. În acest articol îți prezentăm șapte curiozități despre capre, care te vor face să le îndrăgești și mai mult.

1. Primele animale domestice

curiozitati_despre_capre_01

Caprele sunt primele animale domesticite. Potrivit antropologilor, ele au fost domesticite cu aproximativ 10.000 de ani în urmă.

Primele popoare care au păstorit turme de capre au fost cele din Orientul Mijlociu. Acești oameni foloseau animalele pentru carne și lapte, precum și pentru păr și piele, din care își confecționau îmbrăcăminte.

2. Caprele preferă fețele zâmbitoare

curiozitati_despre_capre_02

La capitolul „curiozități despre capre”, nu putem să trecem cu vederea un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Queen Mary din Londra. Un experiment simplu a dovedit faptul că aceste animale preferă fețele zâmbitoare.

Pentru a demonstra asta, cercetătorii au lipit pe peretele unui adăpost de capre fotografii ale aceleiași persoane, în două stări emoționale distincte și opuse (furie și bucurie). Apoi, au lăsat caprele să se îndrepte spre imaginile care le atrăgeau cel mai mult.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În mod surprinzător, majoritatea animalelor au evitat chipul încruntat și s-au îndreptat spre cel zâmbitor.

„Am dovedit pentru prima dată că aceste animale fac distincția între expresiile faciale și preferă să interacționeze cu oameni zâmbitori”, a declarat Christian Nawroth, coordonatorul studiului.

3. Folosite de Google ca să tundă gazonul

Gazonul din fața sediului Google din Mountain View, SUA, este tuns de… o turmă de capre. În loc să plătească o firmă specializată, cei de la Google au decis să închirieze 200 de capre, pe care le lasă libere pe gazon.

Timp de o săptămână, animalele pasc iarba și o fertilizează în același timp, susțin reprezentanții companiei.

4. Curiozități despre capre – Urăsc apa

curiozitati_despre_capre_04

Caprele sunt animale destul de robuste, însă nu le place ploaia. Când se apropie o furtună, ele vor fugi spre cel mai apropiat adăpost, de obicei înainte să cadă primii stropi.

De asemenea, le displac bălțile și noroiul. Probabil că, de-a lungul evoluției, au avut mai puțini paraziți atunci când au evitat locurile umede.

5. De ce au ochii bulbucați?

curiozitati_despre_capre_05

Unii oameni se sperie de forma ciudată a ochilor de capră. Potrivit cercetătorilor, ochii exoftalmici sunt specifici animalelor erbivore, care constituie vânatul animalelor de pradă.

Acest tip de ochi le oferă un câmp vizual mai larg, fără a absorbi multă lumină cu partea superioară. Acest lucru împiedică soarele să le orbească și le permite să fie atente la prădători.

6. Se nasc cu dinți

curiozitati_despre_capre_06

Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre capre are legătură cu dentiția acestor animale. În primul rând, trebuie să știi că, la naștere, caprele au deja dinți.

La fel ca la oamenii, dinții de lapte le cad progresiv și sunt înclouiți de dentiția permanentă. Caprele adulte au 32 de dinți: 24 de molari și 8 incisivi.

Curios este faptul că toți incisivii se află pe partea din față a mandibulei. Pe partea din față a maxilarului, aceste animale nu au dinți, ci o placă dură.

7. Curiozități despre capre – cele două extreme

curiozitati_despre_capre_07

Dimensiunile caprelor variază mult, în funcție de rasă. Caprele nigeriene pitice cântăresc doar 9 kilograme. În schimb, caprele anglo-nubiene pot ajunge la o greutate de 113 kilograme.

Bonus

Caprele sunt, de asemenea, foarte năbădăioase. Iată un videoclip care demonstrează o altă trăsătură surprinzătoare a caprelor: capacitatea de a ne pune zâmbetul pe buze.


În continuare, află 12 curiozități despre animale, care dovedesc că Mama Natură nu ne spune chiar tot, apoi descoperă 15 animale cu ritualuri de împerechere ciudate.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu