În spatele proiectului Manhattan care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial, un inventator a murit în timpul experimentelor

Proiectul Manhattan, care a început la 21 octombrie 1940, a fost un efort comun al Statelor Unite, al Regatului Unit și al Canadei pentru a dezvolta prima armă nucleară, cunoscută și sub numele de bombă atomică.

Proiectul s-a aflat sub controlul Corpului de ingineri al armatei americane și a fost condus de generalul-maior Leslie R. Groves, iar cercetările științifice au fost conduse de fizicianul american J. Robert Oppenheimer. Proiectul a reușit să dezvolte și să detoneze trei arme nucleare în 1945.

Prima a fost un test de detonare a unei bombe cu implosiune cu plutoniu, numit testul Trinity, la 16 iulie, în apropiere de Alamogordo, New Mexico. A doua a fost o bombă cu uraniu îmbogățit, denumită „Little Boy”, care a fost lansată pe Hiroshima, Japonia, la 6 august.

Cea de-a treia a fost o a doua bombă cu plutoniu, numită „Fat Man”, care a fost lansată pe Nagasaki, Japonia, la 9 august. Proiectul Manhattan a fost inițiat în anii 1930, în urma îngrijorărilor legate de faptul că Germania nazistă făcea cercetări în domeniul armelor nucleare.

A început ca un mic program de cercetare în 1939 și a ajuns să angajeze peste 130.000 de persoane, costând aproape 2 miliarde de dolari la acea vreme (echivalentul a 23 de miliarde de dolari în dolari IPC 2007). În alte știri: – La 21 octombrie 1556, a încetat din viață scriitorul Pietro Aretino.

El a fost cunoscut pentru operele sale precum „Curtezana”, „Viața Fecioarei Maria”, „Potcoava”, „Filozoful” și „Orazia”. – La 21 octombrie 1790, s-a născut poetul, oratorul și omul de stat Alphonse de Lamartine.

– La 21 octombrie 1805, a avut loc Bătălia de la Trafalgar, în urma căreia amiralul Nelson al Angliei a învins flotele franceză și spaniolă. – La 21 octombrie 1846, s-a născut prozatorul Edmondo de Amicis.

A fost cunoscut pentru scrierile sale „Inimă” și „Romanul unui profesor”. – La 21 octombrie 1833, s-a născut chimistul și industriașul Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. El a înființat fundația care îi poartă numele și care acordă Premiul Nobel. – La 21 octombrie 1883, s-a născut muzicianul Francisc Hubic.

Este autorul a peste 80 de lucrări muzicale. – La 21 octombrie 1891, s-a născut poetul și criticul literar Perpessicius.

A fost cunoscut pentru scrierile sale precum „Repertoriul critic”, „Mențiuni critice”, „Jurnalul conferențiarului”, „Eminesciana” și „Scriitori români”. – La 21 octombrie 1923, s-a născut Mihai Gafița, critic și istoric literar. – La 21 octombrie 1931, s-a stins din viață scriitorul austriac Arthur Schnitzler.

Acesta a transpus principiile psihanalizei în literatură și a fost cunoscut pentru opere precum „Locotenentul Gustl” și „Domnișoara Else”. – La 21 octombrie 1940, s-a născut jurnalistul Dumitru Tinu. A fost fondatorul și directorul ziarului „Adevărul”.

– La 21 octombrie 1959, a fost inaugurat Muzeul Guggenheim din New York, numit după fondatorul său Solomon Guggenheim. – La 21 octombrie 1980, a încetat din viață jurnalistul Pamfil Șeicaru. A fost directorul ziarului „Bucovina” și fondatorul ziarului „Curentul”. – La 21 octombrie 1984, s-a stins din viață actorul Ion Finteșteanu.

A fost cunoscut pentru rolurile sale din spectacolul de teatru „Tache, Ianche și Cadâr” și din filmele „Țiganca din Iatac”, „O scrisoare pierdută” și „Titanic-Waltz”. – La 21 octombrie 1984, regizorul François Truffaut s-a stins din viață.

El era cunoscut pentru filme precum „Noaptea americană”, „Fahrenheit”, „Ultimul metrou” și „De ar veni odăi duminica”. – La 21 octombrie 1997, scriitorul Alexandr Soljenițîn a înființat un premiu literar care îi poartă numele. – La 21 octombrie 1998, a încetat din viață informaticianul Jonathan Postel, unul dintre principalii arhitecți ai rețelei Internet.

– La 21 octombrie 1999, la Paris a fost constituit primul Parlament Mondial al Copiilor, la care au participat peste 500 de delegați de pe cinci continente. – La 21 octombrie 2003, și-a început activitatea Institutul pentru Memoria Exilului Românesc, care colectează și publică documente legate de exilul românesc din 1940 până în 1989. – La 21 octombrie 2011, a încetat din viață cântărețul de rumba și percuționistul Edmundo Ros.

El a popularizat muzica latino-americană cu orchestra sa de rumba, iar hitul său „Samba de nuntă” s-a vândut în trei milioane de exemplare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu