Copacul idiot, arborele cu semințe toxice uriașe, cât un pumn de om

Copacul idiot, cunoscut și sub numele de dinozaurul verde, este unul dintre cei mai vechi și mai emblematici arbori din Australia. Are denumirea științifică de Idiospermum australiense și nu se găsește nicăieri în lume în afară de pădurile tropicale din nordul statului Queensland, incluse în Patrimoniul Mondial.

Cu toate acestea, denumirile comune sunt cele care dezvăluie multe despre acest copac neobișnuit: copacul idiot, care are la bază o eroare de traducere a denumirii științifice, și dinozaurul verde, ca recunoaștere a străvechii sale linii genealogice.

Copacul idiot, arborele australian cu semințe toxice uriașe
O floare de Idiospermum australiense începând să se deschidă. Foto: Wikimedia

Și încă un fapt ciudat: dintre toți copacii din Australia, face cele mai mari semințe, aproximativ de mărimea pumnului uni om adult, cu greutatea de aproximativ 230 de grame.

Numele Idiospermum provine din greaca veche, „idios” însemnând individualitate sau particularitate, și „sperma”, care înseamnă sămânță, referindu-se la caracteristicile unice ale fructelor. Denumirea comună de „copac idiot” este o traducere greșită a acestui termen.

Arborele a fost descoperit în 1902 de către botanistul german Ludwig Diels, care i-a colectat florile și le-a dus la Gradina Botanică din Berlin. Însă acel specimen a fost distrus într-un incendiu în 1943, provocat de un bombardament al Aliaților, potrivit Australian Geographic.

Timp de mai mulți ani, botaniștii au negat unicitatea copacului, susținând că Diels descoperise doar o plantă de grădină care ajunsese cumva în zonele tropice din Queensland.

Cu frunzele simple și florile de culoare crem spre trandafiriu în vârful coronamentului, copacul era într-adevăr greu de distins de orice alt arbore veșnic verde obișnuit.

Abia în anii 1970, când John Nicholas, un crescător de vaci, s-a trezit într-o dimineață și a constatat că două sau trei dintre animalele sale muriseră, oamenii au ajuns să cunoască Idiospermum australiense.

Copacul idiot, arborele australian cu semințe toxice uriașe
O sămânță de Idiospermum australiense. Foto: Flickr

Nicholas credea că vitele fuseseră otrăvite, așa că a chemat poliția, care a chemat un veterinar, iar acesta a făcut autopsia animalelor. Veterinarul a descoperit în stomacul vacilor semințe de Idiospermum relativ intacte, care fuseseră înghițite întregi.

Curios în legătură cu capacitatea acestor semințe de a ucide vitele – după ce mai întâi le-au provocat spasme și le-au paralizat nervii –, veterinarul a trimis specimene la Grădina Botanică din Queensland.

Specialiștii de acolo i-au spus că făcuse descoperirea botanică a secolului. Copacul idiot este singurul membru al familiei sale din emisfera sudică, răspândirea fiind limitată la aproximativ 2.300 de hectare din zona Patrimoniului Mondial al Tropicelor Umede din Daintree.

Copacul idiot, arborele australian cu semințe toxice uriașe
O sămânță germinată. Foto: Wikimedia

Cele mai vechi fosile cunoscute ale copacului idiot datează de circa 120 de milioane de ani, ceea ce reprezintă o vechime enormă pentru plantele care fac flori.

Florile s-au schimbat foarte puțin față de cele ale fosilei de acum 120 de milioane de ani. Semințele masive produc răsaduri cu înălțimea de 80 până la 100 de centimetri.

Răsadul așteaptă acolo ani, chiar decenii la rând, până când în coronamentul pădurii tropicale se formează o breșă prin care primește suficientă lumină pentru a putea crește și a-și ocupa locul în pădure.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu