Cine a inventat pâinea? Istoria bine dospită a alimentului universal

Te-ai gândit vreodată la istoria pâinii? Sau măcar te-ai întrebat cine a inventat pâinea? Spre deosebirile de prăjiturile cu glazură de ciocolată și supa de roșii, inventarea pâinii nu i se poate atribui unei singure persoane sau unui singur popor.

Pâinea a evoluat de-a lungul mileniilor, așa că nu vom ști niciodată cu siguranță cine a inventat-o. Versiunea modernă a pâinii feliate este o invenție destul de recentă (primele pâini gata feliate s-au vândut în anii ’30), însă pâinea în sine este un fel de mâncare arhaic, cu origini mai vechi de 22.000 de ani.

Cine a inventat pâinea
Pâine sub formă de turte, specifică Orientului Mijlociu și altor zone cu climă caldă. Foto: Pinterest

În 2004, într-un sit arheologic numit „Ohalo II”, situat în Israelul de astăzi, oamenii de știință au găsit grăunțe de orz vechi de de 22.000 de ani, lipite de o piatră de măcinat.

Este cea mai veche dovadă că oamenii procesau grâne sălbatice. Însă aceste „pâini” timpurii semănau probabil mai mult cu niște „turte plate din semințe măcinate și grăunțe încălzite pe pietre sau în foc” decât cu pâinea standard din care astăzi facem sandvișuri, afirmă Howard Miller, istoric al alimentației și profesor la Universitatea Lipscomb din Tennessee, SUA.

Istoria pâinii începe în Mezolitic. Grânele pentru pâine, primele plante cultivate de om, au fost mai întâi recoltate în stare de sălbăticie de către natufieni.

Acest grup mezolitic de vânători-culegători a trăit în regiunea Văii Iordanului, în Orientul Mijlociu, cu aproximativ 12.500 de ani în urmă.

„Se crede că natufienii au fost primii care au făcut trecerea de la mâncarea adunată din natură la agricultura organizată, devenind fermieri și controlând toate aspectele stocului de mâncare”, a declarat William Rubel pentru Live Science.

Rubel este istoric al alimentației și autor al cărții „Pâinea: O istorie globală.”

Natufienii aveau infrastructura necesară pentru a măcina orz și pentru a-l transforma în pâine.

Cine a inventat pâinea
Reprezentare artistică a unei societăți arhaice de agricultori. Foto: Pinterest

Au organizat prima societate cunoscută bazată pe agricultură și procesau grânele, obținând o făină dură din care făceau turte mici și plate, gătite direct pe jar.

În următoarele milenii, agricultura și cultivarea grânelor s-au răspândit în Orientul Mijlociu și sud-vestul Asiei, prin contactul mercantil cu alte popoare de vânători-culegători din Valea Nilului, Mesopotamia și estul Văii Indusului.

Cine a inventat pâinea a inventat și berea

„Pâinea a fost scânteia evoluționară care a dus la dezvoltarea unor entități statale și politice mari. Pâinea permitea acumularea surplusului și astfel satele s-au mărit până când au devenit orașe”, a explicat Rubel.

După mai mult de 5.000 de ani de când natufienii au început să facă turte, trei civilizații creșteau și se extindeau cu repeziciune în Epoca Bronzului: egiptenii, mesopotamienii (în Irakul de azi) și harappanii (în valea Indului, în Pakistanul de azi).

Cine a inventat pâinea
Sortiment de pâine de grâu. Foto: Wikimedia

Toate cele trei civilizații, considerate cele mai mari din lumea antică, depindeau de pâine.

Potrivit lui Rubel, „din pâine își luau majoritatea caloriilor. Pâinea permitea acumularea proviziilor și dezvoltarea claselor sociale. Numai după apariția pâinii a apărut o clasă de artizani.”

Nu vom ști niciodată cu exactitate cine a inventat pâinea, însă prima pâine coaptă cunoscută, făcută cu drojdie semisălbatică, datează din jurul anului 1.000 î.e.n. și a fost produsă în Egipt.

Dar savanții dezbat originea exactă a primii pâini coapte, deoarece dovezile indică că și mesopotamienii produceau pâine crescută cu drojdie.

De fapt, se poate ca invenția pâinii coapte – cu drojdie – să aibă rădăcini în alcool. Egiptenii antici foloseau orzul și grâul moale pentru a fermenta berea amară și pentru a face pâine cu gust amar, potrivit unui studiu din 1994 din publicația Egyptian Archeology.

S-ar putea ca egiptenii antici să fi fabricat berea prin coacerea „unui aluat cu multă drojdie” pentru a obține „pâinea de bere”.

Apoi, sfărâmau această pâine și o amestecau cu apă, care apoi fermenta și devenea bere, potrivit cărții „Materialele și tehnologia egiptenilor antici”.

„Berea este pâine lichidă. Are aceleași ingrediente ca pâinea – apă, grâne, drojdie – numai că în proporții diferite”, a spus Miller.

De la turtele leagănului civilizației până la feliile împachetate din marile magazine de azi, istoria pâinii a evoluat alături de societate, din clipa în care oamenii au zdrobit pentru prima dată grânele cu o piatră de măcinat, cu mii de ani în urmă.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu