China spune că ar fi captat semnale de la extratereștri

China susține că uriașul său telescop „Sky Eye” ar fi captat semnale de la o civilizație extraterestră, potrivit unui raport postat recent și ulterior șters de oamenii de știință chinezi.

Astronomii de la Universitatea Normală din Beijing au descoperit „mai multe cazuri de posibile urme de tehnologie și civilizație din afara Pământului”, potrivit un raport publicat la 14 iunie în Science and Technology Daily, ziarul oficial al ministerului chinez al Științei și Tehnologiei.

Semnalele au fost captate de radiotelescopul sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) al Chinei, supranumit „Sky Eye”, care este cel mai mare radiotelescop din lume.

În 2019, Sky Eye a fost pus să scaneze spațiul cosmic în căutarea semnalelor radio care ar putea indica viața extraterestră. Examinând aceste date în 2020, cercetătorii au declarat că au reperat două semnale radio în bandă îngustă „suspecte”, potențial artificiale.

Apoi, în 2022, un studiu țintit al exoplanetelor cunoscute a găsit un alt semnal radio în bandă îngustă „ciudat”, ridicând numărul la trei.

Întrucât semnalele în cauză sunt unde radio în bandă îngustă, utilizate de obicei doar de aeronave și sateliți artificiali, acestea ar fi putut fi produse de o tehnologie extraterestră. Cu toate acestea, oamenii de știință spun că descoperirile lor trebuie luate cu precauție până când analiza va fi completă.

„Acestea sunt semnale electromagnetice în bandă îngustă diferite de cele din trecut, iar echipa lucrează acum la investigații suplimentare”, a declarat pentru Science and Technology Daily Zhang Tongjie, cercetător șef al Grupului de Cercetare a Civilizațiilor Extraterestre, de la Universitatea din Beijing.

Sky Eye, cel mai mare radiotelescop din lume. Foto: Nao Fast

„Posibilitatea ca semnalul suspect să fie un fel de interferență radio este, de asemenea, foarte mare, și trebuie să fie confirmată și exclusă în continuare. Acesta ar putea fi un proces de lungă durată”, a adăugat el.

În urma publicării, raportul a început să circule rapid pe rețeaua chineză de socializare Weibo și a fost preluat de o serie de alte publicații de stat. Motivele care au stat la baza ștergerii sale bruște sunt neclare.

Nu este prima dată când oamenii de știință sunt derutați de undele radio din spațiul cosmic. În august 1977, o cercetare SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) efectuată de telescopul Big Ear al Universității de Stat din Ohio a detectat o explozie electromagnetică incredibil de puternică, cu o durată de un minut, produsă pe o frecvență pe care oamenii de știință bănuiau că ar putea fi folosită de civilizațiile extraterestre.

După ce a observat anomalia, omul de știință care lucra cu telescopul în acea noapte, Jerry Ehman, a mâzgălit în grabă „Wow!” cu pix roșu pe pagină, dându-i semnalului numele său celebru.

Cercetările ulterioare în aceeași regiune a spațiului s-au întors toate „cu mâinile goale”, iar studiile de mai târziu au sugerat că semnalul ar fi putut proveni de la o stea asemănătoare Soarelui situată în constelația Sagittarius, a relatat anterior Live Science. Cu toate acestea, sursa semnalului respectiv este încă un mister.

Astronomii chinezi sunt dornici să excludă interferențele radio, deoarece acestea i-au mai împiedicat pe „vânătorii de extratereștri” și în anii din urmă. În 2019, astronomii au reperat un semnal transmis către Pământ dinspre Proxima Centauri – cel mai apropiat sistem stelar de Soarele nostru (aflat la aproximativ 4.2 ani lumină distanță) și care găzduiește cel puțin o planetă potențial locuibilă.

Semnalul era o undă radio în bandă îngustă, asociată de obicei cu obiecte fabricate de oameni, ceea ce i-a determinat pe savanți să se gândească la posibilitatea interesantă că ar proveni de la o tehnologie extraterestră.

Cu toate acestea, noi studii, publicate doi ani mai târziu, au sugerat că semnalul a fost, cel mai probabil, produs de o defecțiune a tehnologiei omenești. În mod similar, un alt set celebru de semnale despre care se presupunea cândva că ar fi provenit de la extratereștri, detectate între 2011 și 2014, s-a dovedit a fi fost de fapt produs de cercetători care își încălzeau prânzul la microunde.

Până acum, mai multe semnale captate de astronomi din toată lumea au fost interpretate – în mod greșit – ca fiind emise de civilizații extraterestre. Foto: Snap

Tonjie a adăugat că echipa lui plănuiește să facă observații repetate ale semnalelor ciudate pentru a exclude în mod concludent orice interferență radio și pentru a obține cât mai multe informații despre acestea.

„Așteptăm cu nerăbdare ca telescopul FAST să fie primul care să descopere și să confirme existența unor civilizații extraterestre”, a declarat Zhang pentru Science and Technology Daily.

Discrepanța dintre amploarea și vârsta universului și aparenta lipsă de forme de viață inteligente dincolo de Pământ – numită Paradoxul Fermi – îi tulbură de mult timp pe oamenii de știință.

Paradoxul își trage numele de la reflecțiile întâmplătoare din timpul prânzului ale fizicianului Enrico Fermi, laureat al Premiului Nobel, care, după ce a contemplat enigma, se spune că ar fi remarcat: „Unde este toată lumea (din univers n. n.)?”

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu