Charles Osborne, omul care a sughițat încontinuu 68 de ani

Când sughițăm, cei mai mulți dintre noi o facem pentru câteva minute, apoi lucrurile revin la normal. Însă pentru Charles Osborne, un bărbat din statul american Iowa, criza de sughiț a durat nu mai puțin de 68 de ani.

A fost un caz medical intens mediatizat în SUA, căruia niciun medic nu a reușit să îi dea de capăt. Osborne deține recordul mondial Guinness pentru cea mai lungă criză de sughiț.

Charles Osborne. Foto: Sioux City Journal

Potrivit unui interviu acordat de Osborne revistei People în 1982, bărbatul a început să sughițe în 1922, la vârsta de 29 de ani. Nu s-a mai oprit până pe 5 iunie 1990, cu aproximativ un an înainte să moară.

Totul a început în timp ce Osborne pregătea un porc pentru tranșare.

„Încercam să agăț animalul de 160 de kilograme, pentru a-l tranșa. L-am ridicat, iar apoi am căzut. Nu am simțit nimic, dar medicul mi-a spus ulterior că mi-am spart un vas de sânge”, a relatat Osborne.

Potrivit estimărilor, bărbatul a sughițat de peste 420 de milioane de ori de-a lungul vieții. În primii ani, frecvența era de 40 de sughițuri pe minut, iar ulterior s-a redus la 20.

Atunci când Osborne dormea, sughițul se potolea, dar revenea imediat după trezire. Pentru a putea duce o viață cât de cât normală și pentru a evita să producă sunetul deranjant specific sughițului, Osborne a învățat, în anii ’50, să respire între sughițuri.

A dus o viață relativ normală

În primii ani după accidentul care i-a declanșat spasmul care avea să-i marcheze viața, bărbatul a călătorit peste tot prin țară, în căutarea unui tratament.

În cele din urmă, a renunțat din cauza costurilor foarte mari și a faptului că niciun medic nu reușea să vină cu o soluție. Cazul lui Osborne a devenit celebru în întreaga țară: a fost subiectul a numeroase articole și a fost invitat în diverse emisiuni televizate.

În urma unui articol publicat în 1987, bărbatul a început să primească telefoane și scrisori de la mii de oameni, fiecare propunându-i un leac pentru bizara afecțiune.

Mormantul lui Charles Osborne
Piatra funerară a lui Charles Osborne. Foto: Reddit

A încercat câteva, dar nimic nu a funcționat. În pofida sughițului permanent, Osborne a dus o viață relativ normală. Dimineața, după ce se trezea, își făcea plimbarea zilnică, iar serile și le petrecea, în general, jucând cărți cu prietenii.

S-a căsătorit de două ori și a avut opt copii. Pentru a câștiga bani, vindea mașini agricole și conducea licitații de animale.

În toți acești ani, sughițul a încetat de două ori. Prima dată, a avut o perioadă de răgaz de 36 de ore, datorită faptului că era supus unui tratament hormonal experimental. Însă, imediat ce tratamentul s-a încheiat, criza a reînceput.

A doua oară, Osborne s-a oprit din sughițat în 1990, la vârsta de 97 de ani. S-a bucurat de un an de „liniște”, până în 1991, când a murit.

Deși cazul lui Osborne nu a fost unic (mai există și alte persoane care suferă de sughiț cronic), nimeni nu a reușit, până astăzi, să egaleze recordul bărbatului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu