10 curiozități despre Maradona și biserica sa cu 120.000 de enoriași

Diego Armando Maradona nu are nevoie de o introducere stufoasă. A fost, fără îndoială, unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. Talentul său ieșit din comun și viața din afara terenului, tumultuoasă și plină de excese, i-au adus faimă la nivel planetar.

În acest articol îți prezentăm zece curiozități despre Maradona, supranumit „Copilul de aur” al fotbalului mondial, care s-a stins din viață la 25 noiembrie 2020.

1

A fost descoperit jucând fotbal în mahala

Curiozitati despre Maradona - copilarie
Maradona în copilărie. Foto: Medium

Diego Armando Maradona s-a născut la 30 octombrie 1960, în orașul Lanus din provincia Buenos Aires, Argentina, într-o familie săracă.

A copilărit în mahalaua Villa Florito, la marginea capitalei Argentinei. La vârsta de opt ani, Diego a fost remarcat de un căutător de talente de la un club local în timp ce juca fotbal în cartier.

2

Cel mai tânăr jucător din prima ligă argentiniană

Maradona
Maradona în tricoul echipei Argentinos Juniors. Foto: These Football Times

Maradona și-a început cariera profesionistă la vârsta de doar 15 ani, debutând la echipa Argentinos Juniors într-un meci care a avut loc la 20 octombrie 1976.

A intrat pe teren purtând tricoul cu numărul 16 și a devenit cel mai tânăr jucător din istoria primei divizii argentiniene. După cum avea să își amintească mai târziu, „în acea zi am simțit că țin cerul în mâini”.

Un an mai târziu, Maradona și-a făcut debutul internațional, într-un meci împotriva Ungariei, jucat la Buenos Aires.

3

De 91 de ori în tricoul Argentinei

Curiozitati despre Maradona - echipa nationala
Foto: KTLA

A jucat pentru naționala Argentinei de 91 de ori și a marcat 34 de goluri. A participat la patru Campionate Mondiale, în 1982, 1986, 1990 și 1994. De la acest din urmă campionat a fost eliminat după ce a testat pozitiv pentru efedrină.

4

Curiozități despre Maradona: L-a trimis pe Pelé la muzeu

A existat întotdeauna o rivalitate între Maradona și brazilianul Pelé, un alt fotbalist de legendă. În 2010, când celebrul sportiv brazilian a criticat prestația lui Maradona ca antrenor al echipei naționale a Argentinei, acesta din urmă a replicat:

„Nu mă miră, Pele ar trebui să se întoarcă la muzeu.”

De asemenea, Maradona a refuzat să participe la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial din 2006, organizat de Germania, pe motiv că „nu sunt aici să mă uit la afurisitul de Pelé fâțâindu-se în stânga și în dreapta.”

5

Copiii lui Maradona: unii legitimi alții „produsul banilor și al greșelilor”

Maradona și două dintre fiicele sale, Dalma și Gianinna. Foto: Getty Images

Maradona a avut cinci copii, cu patru femei, una dintre ele – Claudia Villafane, iubita lui încă din adolescență – fiindu-i soție vreme de 20 de ani.

Cu aceasta din urmă a avut două fete, Dalma și Gianinna, despre care a afirmat la un moment dat:

„Copiii mei legitimi sunt Dalma și Gianina. Restul sunt produsul banilor și al greșelilor mele.”

În ultimii cinci ani, însă, i-a recunoscut și pe Diego Junior și pe Jana, iar în 2013 i s-a născut fiul cel mai mic, Diego Fernando.

6

Tatuaje cu Che Guevara și Fidel Castro

Curiozitati despre Maradona - tatuaj
Foto: Pinterest

Che Guevara și Fidel Castro au fost doi dintre idolii fotbalistului argentinian. Maradona avea chipul lui Che Guevara tatuat pe brațul drept și chipul lui Castro tatuat pe piciorul stâng.

De altfel, Castro s-a numărat și printre cei cărora Maradona le-a dedicat autobiografia sa, „El Diego”, scriind: „Pentru Fidel Castro și, prin el, întregului popor cubanez.”

7

Mâna lui Dumnezeu

1986 a fost un an bun pentru Maradona, iar Argentina a cucerit Cupa Mondială, învingând Germania în finală.

Însă unul dintre cele mai memorabile momente a avut loc în sfertul de finală împotriva Angliei, când argentinianul a marcat un gol cu mâna, gol care a fost, totuși, validat.

După incident, Maradona a declarat:

„Golul a fost marcat parțial de mâna lui Dumnezeu, parțial de capul lui Maradona”.

8

S-a contrazis cu Papa Ioan Paul al II-lea

Iată una dintre cle mai puțin cunoscute curiozități despre Maradona. Crescut într-o mahala, între oameni săraci, Maradona și-a cultivat o imagine de om al poporului.

Papa Ioan Paul al II-lea
Foto: El Pais

În 1987, în timpul unei întrevederi cu Papa Ioan Paul al II-lea, cei doi au avut o discuție cu privire la diferențele dintre bogați și săraci, iar fotbalistul a afirmat, citat de Eurosport:

„M-am contrazis cu el pentru că eram la Vatican și am văzut toate acele plafoane aurii, iar apoi l-am auzit pe Papă afirmând că Biserica este preocupată de bunăstarea copiilor săraci. Vinde plafoanele, prietene, fă ceva!”

9

Viață plină de excese

În afara terenului, însă, fotbalistul argentinian a avut o viață tumultuoasă și plină de excese. De la mijlocul anilor ’80 până în 2004, Maradona a fost dependent de cocaină.

Ar fi început să consume cocaină în 1983, când juca pentru clubul spaniol Barcelona. Când juca pentru Napoli (1984-1991), deja consuma cocaină în mod regulat, iar dependența începuse să îi afecteze activitatea pe teren.

Maradona party
Foto: SIPA

Mai mult, Maradona a suferit de obezitate. La un moment dat, ajunsese să cântărească 130 de kilograme, o greutate enormă în raport cu înălțimea de doar 1.65 metri. De asemenea, consuma alcool în cantități mari.

10

Are propria religie

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Maradona. Fotbalistul este atât de iubit în Argentina încât are propria religie.

Iglesia Maradoniana („Biserica lui Maradona”) este o religie fondată de trei fani ai atacantului – Hector Campomar, Alejandro Veron și Hernan Amez – în 1998, în orașul Rosario.

Fani
Foto: Getty Images

Ziua de naștere a lui Maradona (30 octombrie) este echivalentul Crăciunului. „Paștele” este celebrat la 22 iunie, ziua în care Maradona a marcat două goluri împotriva Angliei la Campionatul Mondial din 1986.

Astăzi, cultul are cel puțin 120.000 de membri înregistrați pe tot globul, în peste 130 de țări.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu