Unii oameni se bucură de capacitatea de a-și aminti în detaliu evenimente de acum cinci ani, în timp ce alții nu-și pot aminti nici ce au mâncat ieri la prânz. Cu toate acestea, toate creierele umane formează amintirile în același mod, ceea ce ridică o întrebare interesantă: cât de multă informație poate stoca creierul uman?
În acest articol vom analiza un set de informații care ne ajută să înțelegem cât de complexă este, de fapt, memoria umană.
Cât de multă informație poate stoca creierul uman?

În creierul nostru există miliarde de celule numite neuroni, iar aceste celule se unesc pentru a stoca amintirile noastre. Potrivit revistei științifice Scientific American, fiecare creier conține aproximativ 100 de mii de miliarde de legături neuronale, ceea ce face ca creierul nostru să aibă capacitatea incredibilă de a stoca 2.5 petabytes de informații.
Acest număr ar fi echivalentul a 1.000 de terabytes. Pentru a ne face o idee, acest lucru înseamnă că creierul uman poate stoca aproximativ 4.7 miliarde de cărți cu diverse informații sau, dacă ne gândim la el ca la un fel de hard disk extern, am putea înregistra date pe el timp de 300 de ani și încă am mai avea suficient spațiu de stocare!
Dar dacă creierul are toată această capacitate, de ce nu ne putem aminti tot ceea ce facem?
Acest lucru se datorează faptului că creierul nostru pare proiectat pentru a fi eficient cu amintirile, nu precis. Cu alte cuvinte, creierul uman caută să stocheze doar cunoștințele pe care consideră că merită cu adevărat să le țină minte.
Un bun exemplu în acest sens poate fi observat prin faptul că avem mai multe șanse să ne amintim lucruri care se repetă, deoarece repetiția este unul dintre tiparele prin care creierul nostru clasifică o informație ca fiind importantă.
Tocmai din acest motiv avem obiceiul de a citi și reciti notițele importante înainte de a da un examen, de exemplu. Pe măsură ce mintea observă că notele se repetă, sfârșește prin a le evalua ca fiind „importante”, stocându-le ulterior în memoria de lungă durată.
În mod curios, internetul a schimbat modul în care stocăm amintirile. Un studiu realizat în 2011 de Universitatea din Wisconsin a analizat modul în care studenții de la facultate au memorat informații și a constatat că este mult mai puțin probabil să ne amintim lucruri pe care le citim online.
Cercetătorii cred că acest lucru se datorează probabil faptului că creierul nostru nu „crede” că astfel de informații merită să fie stocate, deoarece pot fi găsite online în orice moment ulterior. Cu alte cuvinte, ar fi ca și cum am folosi internetul ca spațiu de memorie suplimentar, ca extensie a propriei noastre memorii.
Oameni de știință speră să efectueze în viitor alte experimente în acest domeniu, ca o modalitate de a înțelege evoluția creierului uman în fața progreselor tehnologice.
Citește în continuare