Precum monstrul mitologic Medusa, un virus gigantic, nou-descoperit, își transformă gazda în „piatră”. Din fericire pentru noi, gazda sa este amiba.
Virusul a fost poreclit Medusa din cauza puterilor sale mitologice și a fost extras din apele tulburi ale unui izvor termal din Japonia, potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul de Virusologie, citat de Live Science.
Virusul Medusa aparține unui grup cunoscut ca „virusuri gigantice”, care au genomuri excepțional de mari, în comparație cu cele mai multe virusuri.
Virusul infectează organismele monocelulare cunoscute ca Acanthamoeba castellanii, un tip de amibă. Când cercetătorii au infectat aceste amibe în laborator, au descoperit că virusul forța amiba să dezvolte o „carapace” groasă și să intre într-o stare de adormire, denumită închistare.
Amiba poate să intre și în mod natural în această stare, ca reacție față de stresul din mediul său înconjurător. Acest comportament le-a amintit cercetătorilor de monstrul mitologic Medusa, care, potrivit mitologiei grecești, putea transforma pe oricine în piatră cu privirea ei.
Virusul nu are un cap plin de șerpi, însă cercetătorii au descoperit o trăsătură unică – la fel de ieșită din comun – pe suprafața virusului Medusa: peste 2.600 de țepi cu vârf sferic, potrivit studiului desfășurat de cercetătorii de la Universitatea din Kyoto și de la Universitatea de Științe din Tokyo, Japonia.
Virusul este destul de diferit de alte virusuri gigantice, iar cercetătorii au propus că ar trebui clasificat într-o familie nouă: Medusaviridae. Interesant este faptul că mai multe gene ale virusului Medusa au fost descoperite și la gazda sa amibă.
Asta sugerează că virusul infectează aceste amibe din vremuri arhaice și că cele două microorganisme au schimbat între ele gene de-a lungul evoluției, au spus cercetătorii.
„Virusul-Medusa este un virus gigantic unic, care încă păstrează urmele arhaice ale interacțiilor evoluționare dintre virus și gazdă”, au spus cercetătorii într-un comunicat.
Savanții vor continua să studieze virusul Medusa, în speranța de a elucida istoria evoluției virusurilor.
Ți s-a părut interesant acest articol? Citește și: