Știința confirmă: câinii pot „mirosi” oamenii răi

Câinii sunt unele dintre cele mai inteligente animale. Loiali și afectuoși, câinii sunt adevărați companioni pentru oameni, pe care sunt dispuși să-i urmeze în orice situație. Asta, cu o singură condiție: să aibă încredere în ei.

Un studiu recent arată că aceste animale pot analiza cât de demn de încredere este un om. Ca niște detectivi, câinii depistează imediat oamenii în care nu pot avea încredere și îi taxează pentru asta.

Nu se lasă păcăliți

Caine
Foto: Pinterest

Studiul a fost realizat de cercetătorul Akoko Takaoka, de la Universitatea din Kyoto, Japonia. Takaoka și colegii lui voiau să afle dacă un câine mai are încredere într-o persoană care l-a mințit.

Pentru asta, cercetătorii au împărțit experimentul în trei etape. Scopul final: să afle dacă un câine își poate da seama dacă o persoană e de încredere sau nu.

În cadrul experimentului, mai mulți stăpâni de câini au fost puși să le arate patrupedelor lor un recipient cu mâncare. Unele dintre recipiente erau pline, altele, goale.

Caine 03
Foto: Pinterest

Bineînțeles, fiecare câinie s-a îndreptat spre recipientul arătat de stăpân. Câinii care au avut surpriza neplăcută să nu găsească mâncare în recipiente au devenit nervoși și stresați.

După două încercări identice, câinii păcăliți nu au mai reacționat la gestul stăpânului lor.

Toți cei 34 de câini care au participat la experiment au avut aceleași rezultate, potrivit revistei Animal Cognition. Practic, câinii au fost capabili să-și folosească experiențele anterioare pentru a-și da seama că o persoană nu este demnă de încredere.

Atenție la maniere!

Un alt studiu arată că aceste animale inteligente controlează și modul în care alți oameni interacționează cu stăpânii lor.

În cadrul unui experiment, mai mulți stăpâni de animale au rugat niște oameni străini să îi ajute. De la caz la caz, aceștia din urmă au reacționat politicos sau agresiv.

Apoi, străinii le-au oferit ceva de ronțăit câinilor. Ei bine, câinii au refuzat mâncarea oferită de cei care s-au purtat urât sau nepoliticos cu stăpânii lor.

Practic, oamenii nepoliticoși și agresivi n-au reușit să câștige încrederea câinilor. Această concluzie este susținută și de o cercetare publicată în revista Neuroscience and Biobehavioural Reviews.

Potrivit acesteia, câinii îi evită pe cei care se poartă urât cu stăpânii lor.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Știința confirmă: câinii pot „mirosi” oamenii răi”

Lasă un comentariu