Povestea extraordinară a lui Hachiko, cel mai loial câine din lume

Timp de aproape un deceniu, un câine și-a așteptat cuminte stăpânul să coboare din tren și să se întoarcă acasă, așa cum fusese obișnuit. Dar stăpânul său trecuse la cele veșnice de nouă ani și jumătate…

Hachiko, din rasa Akita, este încununarea tuturor motivelor pentru care câinele este considerat „cel mai bun prieten al omului”.

Hachiko, cel mai loial câine din lume
Gara Shibuya, așa cum arăta atunci când Hachiko stătea de veghe. Foto: Pinterest

Hachicko îi aparținea profesorului Eizaburo Ueno, care locuia în cartierul Shibuya din Tokyo. La începutul anilor ’20 ai secolului trecut, acesta preda la Universitatea Imperială din oraș.

Ueno avea același program în fiecare zi: dimineața, se plimba până la gara din Shibuya, alături de Hachiko. De acolo, lua trenul până la locul de muncă.

După ce termina cursurile, lua trenul înapoi și se întorcea la gară, exact la ora 15.00. Hachiko îl aștepta cuminte, pentru a-l însoți pe drumul spre casă.

Stăpânul și câinele și-au păstrat cu religiozitate aceste obiceiuri, până într-o zi tristă din 1925. Atunci, profesorul Ueno a suferit un accident cerebral în timp ce preda și a murit.

Hachiko, cel mai loial câine din lume
Hachiko, cel mai loial câine din lume. Foto: Pinterest

Hachiko a venit la gară ca de obicei, la ora 15.00, dar stăpânul său iubit nu a mai coborât din tren. Hachiko s-a întors și a doua zi, la aceeași oră, sperând că-l va găsi pe Ueno acolo, dar profesorul nu a venit nici de data aceasta…

Însă câinele lui loial nu și-a pierdut speranța. Hachiko a venit și în ziua următoare în gară, la ora 15.00. Apoi și în ziua care a urmat, și tot așa. Curând, câinele singuratic a început să atragă atenția călătorilor care făceau naveta.

Unii dintre ei se opreau să-l mângâie și să-l hrănească. Chiar și angajații gării îi aduceau mâncare pentru câinele loial, iar uneori îi țineau chiar și companie pentru o bucată de timp.

Hachiko, cel mai loial câine din lume
Hachiko, fotografiat în gară. La acest moment, acest exemplu de loialitate era pe cale să fie cunoscut în întreaga Japonie. Foto: Pinterest

Zilele au devenit săptămâni, care apoi s-au transformat în luni, care au devenit ani… Iar Hachiko venea în fiecare zi să-și aștepte stăpânul.

Până la urmă, unul dintre foștii studenți ai profesorului Ueno a aflat despre obiceiul câinelui. A luat trenul spre Shibuya, să vadă dacă animalul profesorului său aștepta acolo. Ca de obicei, Hachiko era la locul său.

Povestea l-a intrigat atât de mult pe fostul student, încât a publicat un articol de ziar care avea să-l transforme pe câinele Akita într-un simbol național. În curând, oameni din toată țara au venit să-l viziteze pe Hachiko.

Hachiko, cel mai loial câine din lume
Hachiko, expus la Muzeul Național al Naturii și Științei din Ueno. Foto: Pinterest

Câinele devenise un simbol al loialității și oamenii credeau că le poartă noroc. Credinciosul animal nu a lăsat bătrânețea sau bolile să-i întrerupă obiceiul. La un deceniu după moartea stăpânului său, câinele încă se întorcea în gară ca să-l aștepte.

Uneori, era însoțit de oameni care călătoriseră pe distanțe mari numai ca să vadă cu propriii lor ochi acest câine nemaipomenit. Însă așteptarea îndelungată a lui Hachiko a luat sfârșit în 1935.

Hachiko a murit din cauze naturale și a fost găsit pe o stradă din Shibuya. Chiar dacă nu-l mai văzuse pe profesorul Ueno de un deceniu, câinele se întorsese în gară în fiecare zi, fără să renunțe la speranța de a-și reîntâlni stăpânul iubit.

Hachiko, cel mai loial câine din lume
Oamenii se adună la statuia lui Hachiko, la împlinirea unui an de la moartea câinelui. Foto: Pinterest

Moartea lui Hachiko a fost știre națională în Japonia. Câinele a fost incinerat, iar cenușa lui a fost pusă lângă mormântul profesorului. Am putea spune că stăpânul și câinele credincios s-au reîntâlnit, în cele din urmă.

Blana lui Hachiko a fost păstrată și împăiată și poate fi văzută la Muzeul Național de Științe din Japonia. Câinele a fost atât de iubit în Japonia, încât s-au strâns donații pentru a i se ridica o statuie din bronz.

Statuia a fost ridicată exact pe locul în care câinele credincios așteptase timp de un deceniu. În curând, națiunea japoneză avea să treacă prin război. Multe dintre statuile din țară au fost topite pentru a fabrica muniție, astfel că nici monumentul lui Hachiko nu s-a păstrat.

Totuși, povestea câinelui loial era atât de îndrăgită de oameni, încât o nouă statuie a fost ridicată în gara Shibuya, în 1948. Statuia este acolo și în ziua de azi și a devenit un punct de întâlnire foarte popular printre locuitorii orașului.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

3 comentarii la „Povestea extraordinară a lui Hachiko, cel mai loial câine din lume”

 1. Cati Oameni sunt in stare de asemenea sacrificiu ? Este si un film pe tema asta Haiko (sper sa nu fi gresit numele ) cu Richard Gere in rolul principal

  Răspunde
  • Sunt doua filme realizate pe aceasta tema.
   1.Hachikô monogatari – japonez prin ’87
   2. Hachi – A dog’s tale (USA) – cu Richard Gere

   Răspunde

Lasă un comentariu