Andre Stander, polițistul trimis să investigheze jafurile comise de el însuși

Andre Stander a fost cel mai cunoscut spărgător de bănci din istoria Africii de Sud. Însă detaliul cel mai interesant cu privire la acest hoț este că era polițist.

Andre a crescut în umbra tatălui său, Frans Stander. Acesta era foarte respectat în administrația penitenciarelor (unde lucra) și și-a dorit ca fiul să-i calce pe urme.

Andre Stander. Foto: Pinterest

Chiar dacă Andre nu era deloc interesat de această activitate, la presiunea tatălui său a devenit polițist. Anii ’70 erau o perioadă în care apartheidul era literă de lege în Africa de Sud, iar Andre, ca mulți alții, s-a bucurat de privilegiile aduse de faptul că era alb.

Grație influenței tatălui său, a fost avansat mai repede decât majoritatea colegilor. Chiar și așa, pentru că oricum avea o meserie pe care nu și-a dorit-o, promovările nu l-au interesat niciodată.

A divorțat de soție și apoi a avut un copil cu o altă femeie, dar nu a avut grijă de familie. Spre finalul anilor ’70, viața personală a lui Andre Stander nu arăta deloc bine. Poate că tocmai de aceea și-a îndreptat atenția în altă direcție.

„Ce înfățișare are Stander acum?” Prima pagină a unui ziar care anunță că gașca lui Stander este dată în urmărire. Foto: Pinterest

Într-o zi, le-a cerut superiorilor săi permisiunea să își prelungească pauza de prânz pentru rezolvarea unor „probleme personale” și a plecat spre aeroport. A zburat din Johannesburg spre Durban (o călătorie de o oră), unde și-a pus o perucă și o barbă falsă și s-a îndreptat spre o bancă.

Odată ajuns la ghișeu, a scos cu discreție o armă și a îndreptat-o spre casieră, i-a dat o geantă și i-a cerut să o umple cu bani. Femeia a procedat așa cum i s-a cerut.

Stander nu a amenințat pe nimeni altcineva din bancă și nici nu a fluturat arma la vedere. Cu excepția casierei, nimeni nu și-a dat seama ce s-a întâmplat.

Polițistul a ieșit din bancă în liniște, s-a dus înapoi la aeroport, a luat avionul spre Johanesburg și s-a întors la serviciu. A fost cât se poate de simplu.

În următorii trei ani, a obținut astfel aproximativ 100.000 de rand (monedă sud-africană). Culmea, a făcut parte din echipajele care au investigat unele dintre jafurile pe care le-a comis el însuși. Fiind expert în deghizări, martorii nu l-au recunoscut.

Potrivit CNN, toată această mascaradă a durat aproximativ trei ani. În ianuarie 1980, însă, după ce a jefuit o altă bancă din Durban, a fost arestat.

A fost găsit vinovat la 15 capete de acuzare și condamnat la 75 de ani după gratii. În cele din urmă, pedeapsa i-a fost redusă la 17 ani, fiind trimis la închisoarea de maximă securitate Zonderwater.

La proces, Stander a declarat că încetase să mai creadă în misiunea de polițist după ce a făcut parte dintr-un cordon de securitate care a împușcat protestatari neînarmați la revoltele dintr-un oraș sud-african.

A susținut, de asemenea, că ura politica de apartheid. Datorită acestor afirmații, și-a atras mulți simpatizanți. Era o problemă, însă: Stander mințea. Nu fusese prezent la protestele menționate.

Penitenciarul Zonderwater. Foto: Pinterest

În închisoare, a legat o prietenie cu doi deținuți, Allan Heyl și Patrick McCall, care jefuiseră și ei câteva bănci. Cei trei discutau adeseori despre evadarea din închisoare.

În 1983, Andre Stander și Patrick McCall s-au plâns de dureri de spate și au fost trimiși la un fizioterapeut. În timp ce se aflau la spital, au imobilizat-o pe femeia care i-a consultat, au lovit paznicii și au fugit cu mașina medicului.

Câteva luni mai târziu, s-au întors pentru a-l scoate și pe Allan Heyl din închisoare. În ziua în care și-au recuperat partenerul, acesta fusese trimis sub escortă să susțină un examen pentru un curs de calificare profesională pe care îl începuse în detenție.

Allan Heyl a început să țină discursuri motivaționale după eliberarea din închisoare. Foto: Pinterest

Au dat buzna înarmați în sala de examen și i-au făcut pe gardieni să asiste neputincioși la o evadare care a durat câteva zeci de secunde. Imediat, echipa s-a pus pe jefuit bănci.

În următoarele luni, au atacat 20 de bănci din care au furat circa 500.000 de rand. Începuseră să fie cunoscuți drept „banda lui Stander”. Regulile lor erau simple: fără violență, fără strigăte, doar „ia banii și fugi cât de repede poți”.

Au început să câștige tot mai multă popularitate. Erau văzuți ca un fel de haiduci care își băteau joc de autorități. Dar, după un an de trai pe picior mare, cu bani, alcool și distracții cu femei, tocmai faima le-a adus căderea.

Cum imaginile cu fețele lor începuseră să apară în tot mai multe ziare, au decis să plece din țară. Andre a zburat spre Florida pentru a pregăti terenul, planul fiind ca Heyl și McCall să îl urmeze în SUA cu un iaht.

Însă una dintre prostituatele din anturajul lor a recunoscut imaginile din ziare și a sunat la poliție. Heyl a fugit din țară în Grecia, dar McCall a refuzat să părăsească ascunzătoarea. Avea să fie ucis de poliție într-un schimb de focuri, când oamenii legii i-au bătut la ușă.

În februarie 1984, Stander și Heyl erau dați de ceva vreme în urmărire internațională. Heyl se mutase din Grecia în Anglia, unde începuse să jefuiască bănci. A fost arestat și, după ce a executat nouă ani de închisoare, a fost extrădat în Africa de Sud, unde îl aștepta o altă sentință grea: 25 de ani după gratii.

La momentul la care Heyl ataca bănci în Anglia, Andre Stander se afla în SUA. În cele din urmă, polițiștii americani au aflat unde locuia.

Stander avea să fie dat în vileag de un dealer auto care îi vânduse un autoturism. Fostul om al legii conducea mașina pe autostradă când a fost oprit de polițiști, care au constatat că avea acte false.

Andre Stander a fost împușcat de un polițist în SUA. Foto: Pinterest

I-au confiscat mașina, dar l-au lăsat să plece. Cu un tupeu ieșit din comun, Stander a intrat noaptea în parcarea poliției, a furat mașina confiscată și s-a prezentat la vânzător cu solicitarea să o vopsească în altă culoare.

Panicat, omul a alertat poliția. Stander a fost prins noaptea, în timp ce se întorcea pe bicicletă la casa unde se ascundea. Încercând să scape, a intrat într-o altercație cu polițiștii și a fost împușcat. Când medicii au ajuns la fața locului, Stander, care sângerase abundent, era deja mort.

Rămâne în continuare o enigmă felul în care Stander a reușit să proiecteze imaginea unui binefăcător. Relatările despre jafurile comise în timpul programului și faptul că a fost trimis să investigheze câteva infracțiuni comise de el însuși erau dovada unei îndrăzneli nemaipomenite, care l-a transformat într-o legendă vie.

Însă pofta i s-a întins mult după orele de prânz și, în cele din urmă, așa-numitul antierou a avut un sfârșit trist.

Posterul filmului „Stander”, care spune povestea acestui trio infracțional. Foto: IMDB

„Faptul că Andre fusese polițist se potrivea cu noțiunea romantică de om bun devenit rău și care a ales să lupte împotriva răului. Și de aici senzaționalismul s-a transformat într-o isterie care a ajuns la cote care nu mai fuseseră atinse niciodată până atunci.” – Allan Heyl

Ultimul supraviețuitor al găștii lui Stander, Allan Heyl, a fost eliberat condiționat în 2005, devenind „speaker motivațional”. A murit în aprilie 2020.

Filmul „Stander”, lansat în 2003, spune pe larg povestea acestei neobișnuite echipe de jefuitori de bănci. Heyl, care la acel moment se afla în închisoare, a furnizat nenumărate detalii din zilele de glorie, pe care regizorul Bronwen Hughes le-a inserat în film.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Andre Stander, polițistul trimis să investigheze jafurile comise de el însuși”

Lasă un comentariu