7 lucruri puțin știute despre Martin Luther, marele dușman al Bisericii

Pe 31 octombrie 1517, teologul Martin Luther i-a trimis arhiepiscopului de Mainz, Albert de Brandenburg, o scrisoare incendiară în care ataca practicile de corupție ale clericilor catolici, inclusiv vânzarea de indulgențe.

În acel moment, Martin Luther nu avea habar că documentul, cunoscut drept „cele 95 de teze”, avea să declanșeze cea mai mare revoluție prin care a trecut vreodată lumea creștină.

La mai bine de o jumătate de mileniu de la nașterea religiei protestante, iată șapte curiozități despre Martin Luther, fondatorul ei.

1

Legenda privind cele 95 de teze

Curiozitati despre Martin Luther - Biserica
„Luther bătând în cuie pe ușa bisericii cele 95 de teze”, de Ferdinand Pauwels. Foto: Wikimedia

Începem lista de curiozități despre Martin Luther prin a desființa legenda privind răspândirea celor 95 de teze.

Conform anecdotei, Martin Luther a mers nervos la biserica din Wittenberg, cu ciocanul în mână, și a bătut în cuie documentul incendiar pe ușa lăcașului de cult.

Deși această relatare creează o aură de curaj în jurul începutului mișcării religioase care a răscolit Europa, nu există dovezi care să ateste faptul că acest gest chiar a avut loc.

Nu se cunosc martori oculari care să fi confirmat un astfel de eveniment și, potrivit documentării realizate de jurnalista Joan Acocella pentru New Yorker, nici măcar Martin Luther nu știa ce anume a contribuit la răspândirea celor 95 de teze, în afară de faptul că le trimisese arhiepiscopului local.

2

Nu îl chema Martin Luther

Numele Martin Luther este cunoscut în întreaga lume creștină. Totuși, părintele religiei protestante s-a născut, de fapt, cu numele Martin Luder, pe 10 noiembrie 1483, în orașul minier Eiselben, pe atunci parte a Sfântului Imperiu Roman.

Este posibil ca teologul să-și fi schimbat numele din Luder în Luther în anul în care și-a publicat tezele. Unii istorici cred că motivul a fost acela de a-și asocia numele cu termenul grecesc „eleutherios”, care înseamnă „libertate și independență”.

3

Curiozități despre Martin Luther: Speriat de moarte, s-a călugărit

Casa natala
Casa în care s-a născut Martin Luther. Foto: picture-alliance/dpa/P. Endig

Martin Luther era cel mai mare dintre copiii familiei, iar tatăl său plănuia ca tânărul să studieze dreptul. Deși nu era încântat de această perspectivă, în 1505, Martin s-a înscris la facultatea de drept.

Apoi, a avut loc întâmplarea care i-a schimbat destinul. Pe 2 iulie 1505, Martin Luther se întorcea la universitate călare pe un cal, când a fost surprins de o furtună violentă.

Tânărul s-a speriat teribil după ce un fulger a lovit în apropierea sa și a început să se roage la Sfânta Ana să-i salveze viața. În rugăciunile sale, Luther a promis că se va călugări dacă va scăpa cu viață.

Întors teafăr la universitate, tânărul a hotărât că nu își poate încălca promisiunea. A abandonat studiile, și-a vândut cărțile, iar pe 17 iulie 1505 a intrat la mănăstirea Sfântul Augustin, din Erfurt.

4

Religia sa a făcut înconjurul lumii; el, nu

Portret
Foto: History

Pare ciudat pentru o persoană care a avut o influență atât de mare, dar Martin Luther a călătorit o singură dată în afara țărilor vorbitoare de limbă germană. A fost trimis la Roma în 1510, într-o misiune eșuată de a rezolva problemele Ordinului Augustinian.

5

A fost „răpit” de un prieten pentru a scăpa de represalii

După publicarea celor 95 de teze, Luther a fost chemat la Roma pentru a răspunde pentru erezia sa. Cum nu s-a conformat, a fost excomunicat.

Într-un gest de sfidare a Bisericii, Martin Luther a ars decizia de excomunicare într-o groapă folosită de spitalul din Wittenburg pentru a arde cârpe vechi.

Martin Luther da explicatii
Foto: New Statesman

Pedeapsa pentru o astfel de faptă era execuția, însă Martin Luther a reușit să o evite datorită popularității sale imense în rândul publicului larg.

Însă în 1521 a fost chemat în fața Dietei din orașul Worms pentru a da explicații. La Worms, Luther a anunțat că își va retrage criticile privind Biserica doar dacă aceasta îi putea prezenta suficiente dovezi că Sfânta Scriptură încuraja practicile pe care Luther le considera corupte.

În timp ce se întorcea de la Worms, protectorul lui Luther, Frederick cel Înțelept, a ordonat unui grup de cavaleri să-l „răpească” și să-l ascundă pe teolog până când se vor liniști apele.

6

A tradus Noul Testament din greacă în germană în doar 11 săptămâni

Munca de traducere
Foto: History Extra

După ce a fost „răpit”, Martin Luther a fost ascuns într-un castel izolat din Eisenach. Acolo, teologul a stat zece luni. Și-a petrecut 11 săptămâni traducând – cu viteză uluitoare – Noul Testament.

Apoi, Luther a tradus Vechiul Testament din ebraică. Martin Luther nu a fost primul care a tradus Biblia în limba germană, dar mulți consideră că versiunea sa este cel mai bine scrisă.

7

Avea opinii antisemite

Martin Luther 02
Foto: JSTOR Daily

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Martin Luther: avea o aversiune puternică față de credința iudaică. La începutul carierei sale, a susținut un tratament blând față de evrei și a criticat Biserica Catolică pentru că îi „trata ca pe câini”.

Dar se pare că această critică era motivată doar de faptul că Martin Luther vedea tratamentul dur aplicat evreilor ca fiind motivul pentru care aceștia nu se converteau la creștinism.

Pe măsură ce a îmbătrânit, Luther a adoptat o poziție tot mai agresivă împotriva a ceea ce el pretindea a fi o „religie falsă”.

Aparent frustrat de incapacitatea de a-i converti pe evrei, teologul a ajuns să susțină că „o inimă evreiască este la fel de dură ca un băț, ca o piatră, ca fierul, ca un diavol”, potrivit Chistian History Institute.

În 1543, Martin Luther a propus ca împotriva populației evreiești să fie luate șapte măsuri de „milă incisivă”, care includeau „incendierea sinagogilor sau a școlilor”.

Ca să știi mai mult, citește „Primele religii”

Asemenea limbilor vii care își au rădăcinile în limbile „moarte”, religiile vii își au rădăcinile în religiile dispărute sau se înscriu în continuitatea ritualurilor dintâi pe care le-au reluat, le-au reformulat, le-au încărcat cu alte sensuri, fără să le păstreze întotdeauna amintirea.

Momentele importante ale vieții – nașterea, pubertatea, moartea -, penitențele și sacrificiile, raportul dintre om, natura și animale descoperă urmele profunde lăsate de gândirea animistă în peisajul religios de astăzi. Istoricul religiilor Odon Vallet încearcă să regăsească moștenirea credințelor animiste în religiile actuale.

„Primele religii” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau eMag.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „7 lucruri puțin știute despre Martin Luther, marele dușman al Bisericii”

  1. – pana pe la mijlocul anilor 1990, bancnota de 100 de marci vest-germane avea pe avers chipul lui Martin Luther, asa cum il vedem in tabloul de jos al articolului – mai tarziu, „euro”-ului, noua bancnota europeana, i s-a spus „noua denumire a marcii germane” …

    Răspunde

Lasă un comentariu