Cea mai lungă căsnicie din lume: Soț și soție timp de 86 de ani

Mariajul Zelmyrei cu Herbert Fisher a trecut prin Marea Recesiune, prin Al Doilea Război Mondial, prin Războiul din Coreea, prin Războiul din Vietnam, prin Mișcarea pentru Drepturi Civile și prin 15 administrații prezidențiale. Originari din Carolina de Nord, SUA, cei doi s-au căsătorit pe 13 mai 1924, iar în 2011 au fost recunoscuți de Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă căsnicie din lume: 86 de ani și 260 de zile.

cea mai lungă căsnicie
Herbert și Zelmyra Fisher la momentul stabilirii recordului mondial. Foto: Pinterest

În 2011, Când Herbert a murit, la vârsta de 105 ani (tot atunci a fost înregistrat și recordul), el și soția sa fuseseră împreună de aproape 87 de ani. Zelmyra, care își trăise cea mai mare parte a vieții alături de Herbert, a mai trăit încă doi ani după moartea soțului ei.

La începutul anului 2013, femeia, în vârstă de 105 ani, a murit în somn. Cei doi au rămas împreună timp de peste opt decenii, lăsând în urma lor o poveste de dragoste care merită să fie făcută cunoscută.

Chiar dacă nu mai sunt printre noi, Zelmyra și Herbert au lăsat în urma lor câteva vorbe emoționante și sfaturi privind secretul unei relații îndelungate. În 2010, de Ziua Sf. Valentin, acești oameni ieșiți din comun au răspuns mai multor întrebări pe lor contul comun de Twitter, vorbind despre dragostea pe care și-au purtat-o reciproc timp de aproape nouă decenii.

În continuare, redăm interviul.

Cea mai lungă căsnicie din lume

 • Ce anume v-a făcut să vă dați seama că ați fi gata să vă petreceți restul vieții împreună? Nu v-a fost deloc frică?

„Cu fiecare zi care trecea, relația noastră devenea din ce în ce mai sudată și mai sigură. Nu ne-am gândit niciodată la divorț.”

 • De unde ați știut că ați întâlnit persoana potrivită?

„Am crescut împreună și am fost cei mai buni prieteni înainte de căsătorie. Prietenia este pentru totdeauna și mariajul nostru a durat o viață întreagă.”

 • Care este sfatul vostru pentru cei care continuă să creadă că vor găsi persoana potrivită?

Zelmyra: „Pentru mine, persoana potrivită era chiar în printre vecini! Persoana potrivită nu este niciodată prea departe, așa că ar trebui să nu-ți pierzi speranța – când o vei întâlni, o vei recunoaște.”

 • Care este cel mai bun sfat legat de căsătorie pe care l-ați primit vreodată?

„Respectați-vă, ajutați-vă și comunicați unul cu altul! Fiți fideli și sinceri! Iubiți-vă din toată inima!”

 • Care sunt cele mai importante calități ale unui soț sau ale unei  soții?

Zelmyra: „Să muncească din greu și să asigure cele necesare. Anii ’20 au fost grei, însă Herbert a reușit să aibă grijă de noi. M-am măritat cu un om bun!”

 • V-ați căsătorit de foarte tineri. Cum ați reușit să vă dezvoltați ca persoane fără să vă despărțiți ca cuplu?

„Cei care pun sămânța și adună recolta se bucură împreună. Suntem indivizi personalități distincte, însă reușim mai multe împreună.”

cea mai lungă căsnicie
Herbert și Zelmyra Fisher în tinerețe. Foto: Pinterest
 • Care este cea mai plăcută amintire din mariajul vostru?

„Moștenirea noastră: cinci copii, zece nepoți, nouă strănepoți și un stră-strănepot.”

 • Devine comunicarea mai ușoară odată cu trecerea timpului? Cum vă păstrați răbdarea?

„Copiii au crescut, așa că acum vorbim mai mult. Ne bucurăm de timpul petrecut împreună pe verandă.”

 • Cum ați făcut față perioadelor în care ați fost separați fizic pentru timp îndelungat?

Herbert: „Am fost despărțiți timp de două luni, când ea a fost internată în spital, fiind însărcinată cu cel de-al cincilea copil. A fost cea mai dificilă perioadă din viața mea. Mama Zelmyrei m-a ajutat în gospodărie și la îngrijirea celorlalți copii. Altfel, mi-aș fi pierdut mințile.”

 • Care este cel mai important lucru de care trebuie să ții cont la sfârșitul unei zile grele?

„Trebuie să ții minte că mariajul nu este un concurs, nu trebuie să te uiți la scor. Dumnezeu v-a pus pe amândoi în aceeași echipă ca să câștigați.”

 • Sunt importante certurile?

„Este în regulă să nu fiți întru totul de acord. Trebuie să vă certați doar pentru lucrurile importante și să fiți înțelegători. Învățați să faceți compromisuri!”


În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu