8 curiozități despre urșii grizzly, „mașinile de ucis” cu blana castanie

Ursus arctos horribilis este mult mai cunoscut drept urs grizzly. Acest prădător masiv, cu blana castanie, are reputația de a fi una dintre dintre cele mai performante „mașini de ucis” ale naturii.

Înalt de până la 2.5 metri, greu de 800 de kilograme, acest mamifer înverșunat fascinează și înspăimântă oamenii de secole.

Așadar, păstrează distanța și citește o listă de curiozități despre urșii grizzly și pofta lor de molii, dragostea pentru urșii polari și talentul nebănuit de a se urca în copaci.

1

Urșii grizzly sunt surprinzător de rapizi

Foto: Wikimedia

Deși par mari și greoi, urșii grizzly pot alerga cu aproape 50 de kilometri pe oră.

Potrivit lui William Kearns, biolog care lucrează în parcul Yellowstone, „s-a documentat că urșii grizzly au atins viteze de 48 de kilometri pe oră sau chiar mai mult. Putem doar să presupunem la ce viteze ar putea ajunge atunci când se află sub presiune sau sunt furioși.”

Prin urmare, experții sfătuiesc oamenii să nu fugă niciodată de un grizzly. Nici măcar Usain Bolt, considerat cel mai rapid om din lume, nu ar putea fugi mai repede decât acești urși.

Până și cailor le-ar fi greu să fugă mai repede decât un grizzly. Kearns spune că urșii grizzly „au o anduranță remarcabilă, iar faptul că pot fugi cale de 3 kilometri cu viteze cuprinse între 40 și 45 de kilometri pe oră arată că au o rezistență care ar pune la încercare chiar și cei mai buni cai.”

2

Se pot cățăra în copaci

Urs grizzly in copac
Urșii grizzly se pot cățăra în copaci. Foto: Twitter

Faptul că ursul grizzly nu se poate urca în copaci este doar un mit. Deși greutatea și ghearele lungi îi îngreunează ascensiunea și are nevoie să se sprijine pe crengi crescute la intervale regulate, urșii grizzly se pot deplasa și pe verticală dacă vor.

3

Mănâncă alți urși

Pe lângă faptul că sunt omnivori, urșii grizzly pot fi clasificați, de asemenea, drept canibali. Au fost observați mâncând cadavrele urșilor bruni din Canada.

Grizzly sunt animale oportuniste, mai mult decât bucuroase să mănânce urși bruni – care uneori au doar o cincime din dimensiunea lor – dacă se ivește ocazia.

Și nu este vorba doar de urșii bruni. Ursoaicele brune sunt la fel de gustoase. Un studiu privind obiceiurile alimentare ale urșilor, publicat în 2017, a documentat cazul unui mascul de zece ani care a devorat o ursoaică brună de șase ani.

4

În SUA se află mai puțini grizzly decât crede lumea

Foto: Wikimedia

Potrivit organizației Defenders of Wildlife (Apărătorii Vieții Sălbatice), „până la 50.000 de astfel de urși hălăduiau cândva în această țară. Însă persecuțiile agresive din secolul XIX și până la mijlocul secolului XX au redus numărul urșilor la numai câteva sute.”

După decenii întregi de eforturi de conservare, numărul lor a crescut puțin, iar astăzi pe teritoriul SUA există în jur de 1.800 de urși grizzly, împărțiți în cinci populații.

Cei mai mulți se află în parcurile naționale Glacier și Yellowstone. Populația este suficient de mare pentru ca urșii grizzly să poată fi scoși de pe lista cu specii în pericol de dispariție.

Însă eforturile de conservare trebuie să continue, pentru ca numărul urșilor să nu descrească din nou.

5

Urșii grizzly poartă multe nume

Ursi grizzly
Foto: Conservation Northwest

Urșii grizzly din America de Nord sunt o subspecie a ursului brun, așa că sunt adeseori numiți pur și simplu „urși bruni”.

Denumirea științifică a speciei este Ursus arctos, iar subspeciile din această categorie includ ursul grizzly continental (Ursus arctos horribilis), ursul grizzly Kodiak (Ursus arctos middendorffi) și ursul grizzly peninsular (Ursus arctos gyas).

Pe lângă denumirile științifice, mai există și porecle. Firele de păr din blana situată pe partea anterioară a corpului i-au atras ursului grizzly și porecla de „urs argintiu”.

6

Urșii grizzly mănâncă molii

Foto: Wikimedia

Aceste creaturi mănâncă aproape orice – de la rădăcini și ierburi, până la fructe de pădure, nuci, pești, rozătoare, elani și stârvuri. Dar se hrănesc și cu molii, iar aceste insecte sunt considerate o sursă de hrană importantă pentru urșii din Yellowstone.

În timpul lunilor de vară, în zona Yellowstone, aceste molii se adună pe plantele subalpine, aflate la înălțimi de peste 3.000 de metri.

În primele ore ale dimineții, aceste molii beau nectar, iar în timpul zilei se adună în grupuri pe stâncile din apropiere.

Urșii grizzly din întreaga zonă urcă la această altitudine pentru a consuma între 10.000 și 20.000 de astfel de molii pe zi.

7

Urșii grizzly au ajuns în America de Nord relativ recent

Ursi grizzly 02
Foto: Science

Pe continentul nord-american au trăit specii mari de urs și în trecut, inclusiv ursul-gigant cu botul scurt. Urșii grizzly au sosit cu doar 50.000-100.000 de ani în urmă, venind din Europa și Asia prin Podul Terestru Bering.

Acest lucru s-a petrecut atât de recent, încât urșii grizzly încă sunt înrudiți îndeaproape cu urșii bruni din Siberia și din nord-estul Europei, fiind considerați ca făcând parte din aceeași specie.

8

Se împerechează cu urșii polari

Un grizzly și un „pizzly”. Foto: Wikimedia

În unele părți din Alaska și Canada, unde urșii polari și urșii grizzly conviețuiesc, au fost observate exemplare numite „urși grolari” sau „urși pizzlii”.

Cu capete mari și blană de culoare deschisă, aceste animale sunt hibrizi născuți din împerecherea membrilor celor două specii.

În mod obișnuit, este vorba de grizzly masculi care cutreieră acele teritorii, găsind urși polari de sex feminin cu care să se împerecheze.


Dacă te fascinează aceste creaturi masive, descoperă și povestea lui Wojtek, ursul care a ajuns caporal în armata poloneză. Apoi, citește despre insula Wrangel, locul unde au murit ultimii mamuți lânoși și unde se strâng sute de urși polari.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu