10 episoade din istoria canibalismului uman

Subiect tabu în societatea de astăzi, canibalismul este o practică străveche și, în unele momente ale istoriei, a fost un fenomen chiar răspândit. Cauzele și însemnătatea consumului de carne de om sunt încă intens dezbătute.

Unii specialiști cred că acest comportament are motivații sociale și culturale, în timp ce alții cred că el avea cauze legate strict de nutriție. Oricum ar fi, există dovezi incontestabile că oamenii au practicat canibalismul de la începuturile istoriei și până în secolul XX.

Și, în cazul în care credeai în civilizata Europă nu se întâmpla așa ceva, vei avea o surpriză. De fapt, pe continentul nostru, chiar medicii promovau „mâncarea aproapelui”.

1. Oamenii preistorici erau pradă ușoară pentru semenii lor

Homo antecessor
În unele cazuri, lui Homo antecessor îi era mai la îndemână să-și vâneze semenii. Foto: sciencephoto.com

Canibalismul are o istorie foarte îndelungată. Una dintre cele mai vechi dovezi că strămoșii noștri practicau canibalismul datează de acum aproximativ 900.000 de ani. Homo antecessor, o rudă îndepărtată a oamenilor, care trăia pe teritoriul de astăzi al Spaniei, recurgea uneori la canibalism.

Potrivit unui studiu publicat în iunie 2019, Homo antecessor avea o dietă bazată în special pe carne, în unele cazuri carnea fiind de origine umană.

Conform cercetătorilor, strămoșii noștri îndepărtați au practicat canibalismul din rațiuni practice, semenii lor fiind o pradă mult mai ușor de prins decât celelalte mamifere.

2. Oamenii de Neanderthal și dovezile din peșteri

Rudele noastre mai apropiate și mai recente, oamenii de Neanderthal, practicau ocazional canibalismul. Arheologii au descoperit dovezi că acești oameni recurgeau la canibalism în mai multe regiuni din jurul lumii.

Pesteri
Peșterile din Europa sunt pline de mărturii ale practicilor canibale ale oamenilor de Neanderthal. Foto: guardian.ng

Cele mai importante descoperiri au fost făcute într-o peșteră din El Sidron, Spania, într-o peșteră din Moula-Guercy, Franța, și – cel mai recent – într-o peșteră din Belgia. Pe lângă canibalism, se pare că oamenii de Neanderthal fabricau și unelte din rămășițele camarazilor lor.

3. Indigenii Biami – Oameni prăjiți ca niște porci

În Papua Noua Guinee există câteva grupuri izolate, cunoscute pentru faptul că membrii lor ucideau și mâncau oameni, deși probabil că nu au mai practicat canibalismul de mai multe decenii.

În 2011, starul britanic de televiziune Piers Gibbon a vizitat indigenii Biami – un grup care a practicat cândva canibalismul, ai cărui membri erau „foarte fericiți să vorbească despre asta”, după cum a relatat Gibbon.

Un bătrân din trib i-a povestit lui Gibbon că, odată, membrii tribului au ucis două femei suspectate de a fi vorbit de rău un bărbat aflat pe moarte. Bătrânul a relatat că, drept pedeapsă, oamenii din comunitate au prăjit femeile la foc ca pe niște porci, le-au tăiat carnea și le-au mâncat.

4. Indigenii Fore și epidemia cauzată de canibalism

Boala Kuru
Copii și adulți care suferă de boala kuru, în diverse stadii. Fotografia a fost făcută la spitalul Okapa din Papua Noua Guinee. Cele trei femei care stau în picioare au nevoie de sprijin sau folosesc bețe de lemn pentru a se susține. Copiii din partea dreaptă nu sunt în stare să stea în picioare, iar unii dintre ei nu pot nici măcar să stea așezați fără suport. Foto: researchgate.net

Etnicii Biami nu au fost singurii din Papua Noua Guinee care au practicat canibalismul. Un alt exemplu este tribul Fore, ale cărui pratici canibale au dus la răspândirea unei boli neurologice fatale, numite kuru.

Maladia s-a răspândit rapid în cadrul grupului, cu efecte devastatoare. Însă nu toți membrii tribului au murit. Unii dintre ei sunt purtătorii unei gene care le conferă imunitate la kuru, precum și la alte boli rare, cum este boala vacii nebune.

Tribul nu a mai practicat canibalismul din anii ’50, ceea ce a dus la o scădere a cazurilor de kuru. Însă, cum boala are nevoie de mulți ani pentru a se manifesta, cazurile au continuat să apară decenii întregi după aceea.

Cercetătorii încearcă să înțeleagă cum funcționează acea mutație genetică mulțumită căreia unii oameni sunt protejați de boală.

5. Indigenii Xiximes își mâncau inamicii

Indigenii Xiximes
Arheologii excavând așezarea Cueva del Maguey, unde au descoperit o serie de oase cu urme de canibalism. Foto: dailymail.co.uk

În 2011, arheologii au raportat descoperirea a zeci de oase umane purtând urme de canibalism într-o veche așezare a tribului Xiximes, din nordul Mexicului, numită Cuevas del Maguey.

Oasele au fost găsite în adăposturi care datează de la începutul secolului al XV-lea, potrivit National Geographic. Indigenii Xiximes credeau că, dacă își mănâncă inamicii, vor avea o recoltă bogată de grâne.

6. Aztecii și canibalismul

Se știe că aztecii practicau sacrificiile umane ritualice, însă există și dovezi că acești oameni practicau canibalismul ritualic. Arheologii cred că trupurile celor sacrificați erau oferite nobililor și altor membri distinși ai comunității, care le mâncau.

Unii experți sugerează faptul că aztecii recurgeau la canibalism cu precădere pe timp de foamete. Potrivit unei alte teorii, canibalismul era metoda aztecilor de a intra în contact cu zeii.

7. Indigenii Wari’ își mâncau morții în semn de respect

Fotografie realizată la primul contact cu tribul Wari’. Foto: socioambiental.org

Indigenii Wari’, din Brazilia, mâncau prizonierii de război, precum și propriii morți. Consumându-și inamicii, își exprimau ura și furia. Însă, până în anii ’60, membrii grupului obișnuiau să consume și vasta majoritate a propriilor morți.

Aceasta era modalitatea lor de a plânge, a onora și a respecta membrii decedați ai tribului. Beth Conklin, antropolog la Universitatea Vanderbilt, a trăit printre indigeni timp de peste un an.

În 1995, a publicat o lucrare despre istoria canibalismului în sânul tribului în revista științifică American Ethnologist.

8. Europenii făceau medicamente din carne și grăsime de om

Între secolele al XV-lea și al XVII-lea, nu era ceva neobișnuit ca europenii să consume carne de om în scopuri medicinale, potrivit revistei Smithsonian. Mulți europeni, în special nobilimea, clerul și oamenii de știință, înghițeau medicamente care conțineau oase, sânge și grăsime de om, menite să vindece orice, de la migrene la epilepsie.

Farmacie
Farmaciștii europeni preparau medicamente pe bază de oase și carne de om. Foto: lucindabrant.com

Uneori, grăsimea de om era folosită pentru tratamente externe. De exemplu, medicii germani prescriau bandajarea rănilor cu grăsime umană. De asemenea, se credea că guta poate fi vindecată prin masarea pielii cu grăsime de om.

Sângele era procurat cât mai proaspăt posibil, pentru că se considera că el conține încă energia vitală a celui decedat. Unul dintre adepții tratamentelor cu sânge era Paracelsus, unul dintre cei mai renumiți medici ai secolului al XVI-lea.

De aceea, cei care nu își permiteau să cumpere produse farmaceutice pe bază de carne de om veneau la execuții și plăteau o mică taxă pentru o ceașcă de sânge proaspăt de la cel condamnat.

9. Exploratorii arctici din secolul al XIX-lea

Există mai multe povești cu exploratori izolați care au recurs la canibalism în încercarea disperată de a supraviețui. Unul dintre cele mai faimoase exemple este expediția lui Sir John Franklin, din secolul al XIX-lea. Scopul misiunii era explorarea zonei arctice și găsirea Pasajului de Nord-Vest.

Expeditia lui Franklin
Din disperare, membrii expediției lui Sir John Franklin și-au mâncat camarazii. Foto: naval-history.net

Exploratorii de pe cele două vase, Erebus și Terror („Teroarea”, un nume parcă predestinat), au încercat să străbată 1.609 kilometri până la cel mai apropiat punct de comerț cu băștinașii, însă eforturile lor au eșuat.

Cele două ambarcațiuni s-au împotmolit în gheață în strâmtoarea Victoria, din nordul Canadei. Niciunul dintre cei 129 de membri ai expediției nu s-a mai întors acasă. Au murit de pneumonie și, probabil, tuberculoză pe insulele Beechey și King William.

În 1981, o echipă de cercetători a investigat cadavrele celor morți și au descoperit că, din disperare, navigatorii au recurs la canibalism. Savanții au găsit urme de tăieturi pe numeroase oase, precum și semne că măduva a fost extrasă.

10. Secta Aghori din India

Aghori este un grup care trăiește în Varanasi, India, și venerează zeitatea hindusă Shiva. Aghori cred că nu există nicio diferență între pur și impur, și se dedau multor practici obscure (considerate abominabile în cultura occidentală).

Aghori
Cei din secta Aghori folosesc cranii umane pe post de recipiente pentru mâncare. Foto: summerwrites.wordpress.com

Practică meditația stând pe cadavre și își confecționează boluri din cranii umane. De asemenea, membrii grupului recurg uneori la canibalismul ritualic, consumând carnea celor decedați.


Ți-a plăcut articolul? Află mai multe despre expediția lui Sir John Franklin: Exploratorii care și-au mâncat colegii și povestea tristă a mumiilor înghețate. Apoi, descoperă un alt caz de canibalism care a făcut înconjurul lumii: Prăbușiți în Anzi, izolați 72 de zile: „Ne-am mâncat prietenii ca să supraviețuim”.

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „10 episoade din istoria canibalismului uman”

  1. eu nu înțeleg un lucru: pentru astfel de oameni, din nu știu ce trib, nu există legi? fiecare face ce vrea, fiecare ”halește” pe cine vrea etc. doar pt că așa au ei credința ori ritualul?? wtf!!! păi așa, hai, mergem și noi în Papua Noua Guinee și ”halim” un reporter sau mai știu eu pe cine, îl prăjim, îl băgăm în saramură și suntem bine merci… adică, de ce oamenii care comit asemenea atrocități și locuiesc în orașe sau țări mai k lumea sunt pedepsiți, iar ăștia fac ce vor și se mai și laudă?? legea nu se aplică pentru TOȚI LOCUITORII unei țări??
    cum vine asta???

    Răspunde

Lasă un comentariu