8 cărți de Neagu Djuvara care te vor face să înțelegi altfel România

Unul dintre cei mai importanți istorici români ai secolului XX, diplomat, filosof, jurnalist și romancier, Neagu Djuvara s-a nascut la 18 august 1916, la București, într-o familie aristocrată.

În ultimii ani a fost cunoscut mai ales pentru cărțile în care a încercat să explice însăși originea poporului nostru și a limbii române. În onoarea moștenirii lui Neagu Djuvara, iată o listă cu cele mai importante opt cărți pe care le-a scris istoricul.

Te vor ajuta să înțelegi mai bine suișurile și coborâșurile nației noastre de-a lungul drumului sinuos al istoriei și cum am ajuns pe locul pe care îl ocupăm acum între celelalte țări ale lumii.

1

Amintiri din pribegie

cărți de Neagu Djuvara„Povestea vieţii lui Neagu Djuvara are verva sălbatică a unui peisaj luxuriant. Nu e suficient să spui că a trecut prin multe. A trecut prin tot. Război şi Universitate, aventură şi savantlâc, exil şi repatriere, Europa şi Africa, diplomaţie, filozofia istoriei, spionaj, jurnalistică, Sorbona, Niamey şi Bucureşti, boierie şi sărăcie, profesorat, politică, explozie creatoare după vârsta de 80 de ani, anonimat şi glorie, acţiune, contemplativitate, radicalitate, cordialitate, hazard.” (Andrei Pleșu)

comandă cartea
2

444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara

cărți de Neagu DjuvaraAceastă carte aniversară condensează viața și opera lui Neagu Djuvara în 444 de fragmente memorabile extrase din scrierile și spusele autorului. Fragmentele cuprind momentele-cheie ale biografiei istoricului, precum și ideile, opiniile, obsesiile sale privind trecutul, actualitatea, lucrurile cu adevărat importante în viață. Cititorul are la dispoziție în aceste pagini esențialul despre Neagu Djuvara ‒ redat cu vorbele sale.

comandă cartea
3

Amintiri și povești mai deocheate

cărți de Neagu DjuvaraFiecare carte, asemenea fiecărui om, are o poveste a ei. E-adevărat însă că, în timp ce poveştile oamenilor ies mai uşor la lumină, poveştile cărţilor sunt doar arareori cunoscute. Şi Poveştile mai deocheate ale lui Neagu Djuvara au o… poveste a lor. Într-o bună zi, venit la editură să discute sumarul unei viitoare cărţi despre boierimea română, autorul a lăsat şi un manuscris pe a cărui primă filă era scris (cu roşu!) „pentru după moartea mea”. Imposibil de trecut peste o asemenea hotărâre! Şi totuşi, cum să le întârzii cititorilor bucuria de a se reîntâlni cu un povestitor atât de plin de har cum e Neagu Djuvara!

comandă cartea
4

O scurtă istorie ilustrată a românilor

cărți de Neagu DjuvaraCând este însoţită de ilustraţii, o carte de istorie e mai bună, iar materia sa e şi mai lesne de înţeles şi de reţinut. Imaginile spun ele însele o poveste sau o completează, iar impactul lor e mai puternic decât orice demonstraţie. Documentele iconografice din această ediţie au fost selectate astfel încât cititorul, purtat de farmecul inconfundabil al lui Neagu Djuvara, să şi-i apropie, ca şi cum ar privi într-un album de familie alcătuit de mai multe generaţii, pe oamenii din trecut.

comandă cartea
5

Între Orient și Occident

cărți de Neagu DjuvaraCartea aceasta este povestea miracolului petrecut cu două provincii de la marginea împărăţiei turceşti, Ţara Românească şi Moldova. Călătorii străini remarcau că la Bucureşti şi la Iaşi treburile publice şi viaţa privată aveau acelaşi ritm ca la Constantinopol. Puţini bănuiau că în atmosfera letargică a unui sfârşit de imperiu aristocraţia fanariot-bizantină va trece de la caftan, anteriu şi giubea la frac şi mănuşi albe şi îşi va însuşi ideile şi moravurile occidentale în doar câteva decenii. Chiar înainte de ei, domniţele, de parcă nu ar fi purtat niciodată şalvari, fermenele, cepchene şi iminei, îşi etalaseră la balurile de la curte rochiile croite ca la Paris sau la Viena. Nimic din vechea societate – sat şi oraş, negoţ, meşteşuguri, armată, învăţământ şi biserică – nu a rămas pe loc.

comandă cartea
6

Cum s-a născut poporul român?

cărți de Neagu Djuvara„Dragii mei, începem astăzi o poveste minunată! Cand zic minunată, vreau să spun că seamăna cu minunile de care ne vorbește Sfânta Scriptură: nu înțelege ușor mintea noastră cum de s-a întamplat așa ceva. Și acea poveste e Cum s-a născut poporul român? Ce neamuri au fost din vechime pe acest pământ care e azi al nostru, ce fel de oameni erau, cu ce se îndeletniceau. Cum au venit alte popoare, pe rând, cum s-au războit sau cum s-au amestecat unii cu alții și cum, în cele din urmă, dupa vreo mie de ani de mari mișcări și mari frământări, a ieșit un popor întreg de sute de mii, apoi de milioane de oameni vorbind toți aceeași limbă și având aceleași datini și obiceiuri.”

comandă cartea
7

Civilizații și tipare istorice

cărți de Neagu DjuvaraÎn umbra civilizației majore, înainte ca aceasta să dispară la rândul ei, câte alte culturi n-au pierit fără urmă! Această imensa dramă e astăzi trăită de mulți cu nespusă intensitate. Trebuie să aparții unei asemenea culturi pe cale de a se stinge, sau care moare chiar înainte de a înflori, pentru a înțelege nesfârșita disperare a acelora care asistă…

comandă cartea
8

Mircea cel Mare și luptele sale cu turcii

cărți de Neagu DjuvaraAţi aflat deja de la şcoală despre Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti (adică al Munteniei), care a domnit între 1386 şi 1418, ducând lupte grele cu turcii. Apoi, probabil aţi citit sau poate chiar aţi învăţat pe dinafară, din Scrisoarea III a lui Eminescu, superba evocare a bătăliei de la Rovine: înainte de înfruntare, sultanul îl sfidează pe Mircea cu aceste cuvinte: „Şi, purtat de biruinţă, să mă-mpiedic de-un moşneag?“ Iată că şi genialul Eminescu s-a înşelat asupra înţelesului epitetului „cel Bătrân”, căci pe vremea lui, la noi, cercetările istorice erau abia la început! În realitate, la Rovine, Mircea era foarte tânăr. „Cel Bătrân“ i s-a zis în veacurile următoare, când au ajuns în scaunul Ţării Româneşti şi alţi domnitori purtând (sau luând la înscăunare) acest nume.

comandă cartea
Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

7 comentarii la „8 cărți de Neagu Djuvara care te vor face să înțelegi altfel România”

    • Oameni care.l platesc si pe „alde Plesu” nu aveau interes fata de el inainte de ’89. („explozie creatoare după vârsta de 80 de ani, anonimat şi glorie, acţiune, contemplativitate, radicalitate, cordialitate, hazard.(Andrei Pleșu)”. Iar Plesu sigur nu se considera cuman negru/alb cum se induce in urma acestor lecturi istorice. Noi trebuie sa ne insusim cumanii ca origine si ca inaintasi.

    • Sunt convinsa ca Neagu Djuvara a scris si inainte de 1990 dar pentru ca am trait in anii cand cei plecati in strainatate nu puteau fi publicati de aceea nu se stiu prea multe despre scrierile lui. Presupun ca sunteti amnezic sau v-ati nascut dupa 1990 de puneti asemenea intrebari.

  1. Trei motive pentru care Neagu Djuvara NU a fost istoric:
    activenews.ro/cultura-istorie/Trei-motive-pentru-care-Neagu-Djuvara-NU-a-fost-istoric-148949

    „… La Djuvara este o fantezie totală, lipsită de orice subtilitate, mai bine exprimată categorial de Țuțea: „Bate câmpii!” Profesorul Matei Cazacu l-a făcut praf într-o carte specială, pe care istoricii o citesc râzând, bătrânul, care își speculează senectutea ca și cum ar reprezenta o autoritate culturală, fiind pur și simplu ilar”

      • Am citit doua carti de Djuvara: „Amintiri din pribegie” si „O scurtă istorie ilustrată a românilor”. Djuvara scrie frumos, fluid, naratia are sens si „te prinde” dar asta nu are nicio legatura cu falsificarea istoriei, volumul aflat in discutie „Thocomerius – Negru vodă. Un voievod de origine cumană la începuturile Țării Românești” conțin multe falsuri istorice, manevrate pentru a specula incultura, cărții sale îi lipsește un capitol istoriografic în care să discute apariția și evoluția tezei Basarab ”cumanul” și îi mai lipsește bibliografia.
        Dar imi racesc gura, sunt convins ca nici nu ai citit articolul din link si nici trimiterile la alte articole, interviuri etc.
        Poate te satisface ideea de origine cumana a poporului roman.
        Cumanii (numiți în trecut cománi, și Polovți) au fost un popor originar din Asia, din grupul turcilor-kîpceak (kιpçak). Prin tradiție ei și-au avut la origine tribul primordial Kîmek (Kιmek). Numele tribal kιpçak a fost interpretat ca fiind, în antichitate, identic cu cel al „sciților roșii” („Sakalar Iskitler”).

Lasă un comentariu