5 povești pentru copii cu finaluri mult mai macabre decât știai

Cu toții am crescut citindu-ni-se sau citind povești pentru copii. Cenușăreasa, Scufița Roșie și Albă ca Zăpada sunt doar câteva dintre basmele cu care ne-am delectat în copilărie. Acestea prezintă lumi de vis, în care personajele principale își găsesc fericirea și toate aventurile se termină cu bine.

Totuși, un amănunt mai puțin cunoscut este că, în versiunea lor originală, aceste povești pentru copii conțineau scene macabre și înspăimântătoare, care le dau fiori până și adulților.

Iată cum se desfășura acțiunea în cărțile care ți-au încântat copilăria. Suntem siguri că le vei privi cu alți ochi.

1

Scufița Roșie este mâncată de lup

Povesti pentru copii - Scufita Rosie
Foto: Wikimedia

Scufița Roșie este una dintre cele mai îndrăgite povești pentru copii. În versiunea pe care o cunoaștem cu toții, Scufița Roșie este trimisă de mama ei la bunica din pădure, pentru a-i duce un coș cu mâncare.

Fetița pierde noțiunea timpului, se abate din drum și se întâlnește cu Lupul. Îmbătat de mirosul de mâncare, Lupul dă fuga spre casa bunicii, ajungând înaintea Scufiței. Lupul cel rău o mănâncă pe bunică și se îmbracă cu hainele ei.

În scurt timp ajunge și Scufița, iar Lupul își preface vocea, pretinzând că e bunica. După discuții îndelungi, Lupul o ademenește pe Scufiță și o înghite. Din fericire, în apropiere se află un vânător, care-i vine Scufiței în ajutor.

Cu o foarfecă mare, taie burta lupului și le scoate de acolo pe Scufiță și pe bunica ei. Fericiți, cei trei iau masa împreună, bucurându-se de bucatele din coșul Scufiței.

Însă, în versiunea originală în limba franceză, culeasă de Charles Perrault, lucrurile nu se termină prea bine. În această versiune, fetița este, de fapt, o adolescentă care vrea să ajungă la casa bunicii sale și-i cere Lupului indicații.

Lupul îi dă intenționat instrucțiuni greșite, iar fata îl crede. Într-un final, după ce rătăcește prin pădure, Scufița Roșie este prinsă și mâncată de lup.

Nu o salvează nimeni, nu există niciun pădurar și nicio bunică. Deși se termină brutal, povestea are o morală foarte clară: să nu ceri niciodată sfaturi de la persoane necunoscute.

2

Povești pentru copii cu sfârșit macabru: Mica Sirenă se sinucide

Povesti pentru copii - Mica Sirena
Foto: Disney

O altă poveste celebră care se termină cu o moarte este Mica Sirenă, scrisă de Hans Christian Andersen. În desenul animat produs de Disney în 1989, sirena Ariel se îndrăgostește de Eric, iar dragostea e atât de puternică, încât Ariel transformă în femeie pentru a putea fi alături de dragostea vieții ei.

Cei doi se căsătoresc într-o ceremonie grandioasă, la care iau parte atât oameni, cât și sirene. Finalul desenului animat este optimist, iar dragostea adevărată învinge.

Ei bine, în versiunea originală, povestea e cu totul diferită. În cartea scrisă de Hans Christian Andersen, Ariel îl vede pe prinț căsătorindu-se cu o altă femeie și este devastată.

Cineva îi oferă un cuțit cu care să-l înjunghie pe prinț și, astfel, să se răzbune. Totuși, Ariel nu face asta, ci sare în mare și moare, transformându-se în spumă.

Mai târziu, Andersen a modificat puțin povestea, ca să o facă mai puțin sinistră. În a doua versiune a acestei povești pentru copii, Ariel devine „fiica aerului” și merge în rai.

Oricum ar fi, Mica Sirenă este o poveste cu final trist, nicidecum ca în basmul prezentat ulterior de Disney.

3

Frumoasa violată în Pădurea Adormită

În povestea Frumoasa din Pădurea Adormită, prințesa – personajul principal al poveștii – adoarme după ce-și înțeapă degetul cu un fus. Rămâne adormită timp de o sută de ani, până când, în sfârșit, apare prințul mult așteptat.

Povesti pentru copii - Frumoasa din Padurea Adormita
Foto: Wikimedia

Acesta o sărută, iar prințesa se trezește din lungul somn. Apoi, cei doi se îndrăgostesc, se căsătoresc și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.

Basmul original este, însă, mult mai macabru. În povestea originală, scrisă de Giambattista Basile, prințesa se numește Talia și are un destin mult mai tragic.

După ce Talia adoarme din cauza înțepăturii, tatăl ei, de supărare, o așază pe un tron de catifea și o închide în palat. Prințesa doarme ani în șir, iar într-o zi prin zonă trece un rege.

Regele bate la ușă și, cum nimeni nu-i răspunde, sparge ușa și intră în palat, unde o găsește pe Talia adormită. Incapabil să reziste tentației, o violează în timp ce doarme.

Apoi, regele pleacă și o abandonează. După nouă luni, prințesa – care încă doarme – naște doi copii. Unul dintre ei îi suge degetul înțepat și reușește să-i scoată bucata de fus din cauza căreia adormise.

Astfel, prințesa se trezește și descoperă cu stupoare că este mamă. Apoi, într-o zi, regelui i se face dor de Talia și se întoarce la palat pentru a o vedea încă o dată.

O găsește trează, împreună cu cei doi copii. Treptat, între rege și Talia se creează  o legătură, iar regele revine în regatul lui cu promisiunea că se va întoarce și după Talia.

4

Hansel și Gretel îi taie gâtul unui diavol

Povesti pentru copii - Hansel si Gretel
Foto: Pinterest

Una dintre cele mai înspăimântătoare povești pentru copii este „Hansel și Gretel”, de frații Grimm. În varianta cunoscută a poveștii, doi copii – Hansel și Gretel – se rătăcesc în pădure și ajung până la urmă la o casă din turtă dulce, locuită de o vrăjitoare.

Copiii sunt prinși și ținuți în captivitate de zgripțuroaica bătrână, care se pregătește să-i mănânce. Abili și inteligenți, copiii nu se pierd cu firea și scornesc un plan pentru a scăpa.

Folosind diverse trucuri ca să o păcălească pe vrăjitoare, cei doi reușesc într-un final s-o arunce în foc și să scape. Sfârșitul poveștii este unul fericit, Hansel și Gretel părăsind casa din turtă dulce teferi și nevătămați.

Varianta inițială a acestei povești pentru copii a fost scrisă de Antoinette Bon și se numește „Copiii pierduți”. În această versiune, vrăjitoarea este, de fapt, un demon care intenționează să-i pună pe copii pe o capră de tăiat lemne și să-i lase să sângereze până la moarte.

Copiii se prefac că nu știu cum să urce pe capră și o roagă pe soția demonului să le facă o demonstrație. Soția necuratului se supune și, odată urcată pe capră, copiii îi taie gâtul și fug, nu înainte de a fura toți banii din casă.

5

Cenușăreasa și surorile ei cu ochii scoși

În versiunea cea mai cunoscută a acestei povești pentru copii, scrisă de Charles Perrault, frumoasa Cenușăreasă este o fată modestă și harnică, exploatată de surorile și mama ei vitregă.

Într-o bună zi, la cele patru ajunge vestea că prințul dă un mare bal, la care invită toată lumea bună. Încântate, surorile invidioase ale Cenușăresei se pregătesc de bal, iar tinerei i se interzice să meargă.

Povesti pentru copii - Cenusareasa
Foto: Pinterest

Totuși, cu ajutorul unei zâne bune, care-i oferă o rochie, o pereche de conduri de cleștar și o caleașcă, Cenușăreasa ajunge pe ascuns la marele bal, cu condiția să nu stea mai mult de miezul nopții. Prințul o vede și se îndrăgostește de ea, dar tânăra trebuie să plece, deoarece se apropie ora 12.

Fugind, Cenușăreasa își pierde unul dintre pantofi, iar prințul îl recuperează. Decis s-o găsească pe aleasa inimii lui, prințul pornește în căutarea piciorului care se potrivește perfect în condur.

Desigur, într-un final, o găsește pe Cenușăreasa, iar povestea de dragoste se termină fericit. Însă originile acestei povești pentru copii sunt mult mai vechi.

Prima versiune a apărut în secolul I î.e.n., având-o în rolul principal pe Rhodopis. Ulterior, frații Grimm au adaptat povestea, dându-i o latură mult mai întunecată.

La proba pantofului, disperate să pună mâna pe prinț, cele două surori vitrege ale Cenușăresei își taie bucăți din tălpi pentru ca pantoful să le încapă. Prințul este alertat de doi porumbei, care le ciugulesc ochii celor două.

După ce înșelătoria este descoperită, surorile ajung să-și trăiască restul vieții ca cerșetoare oarbe. De cealaltă parte, Cenușăreasa se mută cu prințul la palat și duce viața plină de fericire și belșug la care râvniseră surorile ei.

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

4 comentarii la „5 povești pentru copii cu finaluri mult mai macabre decât știai”

  1. Paiii …. Cenusareasa nu il mai dorea pe Printu, ca ala dupa ce a dansat cu ea toata noaptea la bal, nu stia cum arata si o cauta, prin tot regatu, cu un pantof!
    Pai, fratele meu, nu esti in stare sa retii nici macar fata fetei, dar o vrei de nevasta?
    Ceva nu e in regula cu Printu!
    Parerea mea!

Lasă un comentariu