5 povești pentru copii cu finaluri mult mai macabre decât știai

Cu toții am crescut citindu-ni-se sau citind povești pentru copii. Cenușăreasa, Scufița Roșie sau Albă ca Zăpada sunt doar câteva dintre basmele cu care ne-am delectat în copilărie.

Ele prezintă lumi de vis, în care personajul principal își găsește fericirea și toate aventurile se termină cu bine. Totuși, puțini știu că, în versiunea lor originală, aceste povești pentru copii conțineau scene macabre și înspăimântătoare, care le dau fiori până și adulților.

Iată cum se desfășura acțiunea în cărțile care ți-au încântat copilăria. Suntem siguri că le vei privi cu alți ochi.

1. Scufița Roșie, mâncată de lup

Povesti pentru copii - Scufita Rosie

Scufița Roșie este una dintre cele mai îndrăgite povești pentru copii. În versiunea pe care o cunoaștem cu toții, Scufița Roșie este trimisă de mama ei la bunica din pădure, pentru a-i duce un coș cu mâncare. Fetița pierde noțiunea timpului, se abate din drum și se întâlnește cu Lupul.

Îmbătat de mirosul de mâncare, Lupul dă fuga spre casa bunicii, ajungând înaintea Scufiței. Lupul cel rău o mănâncă pe bunică și se îmbracă cu hainele ei. În scurt timp ajunge și Scufița, iar Lupul își preface vocea, pretinzând că e bunica.

După discuții îndelungi, Lupul o ademenește pe Scufiță și o înghite. Din fericire, în apropiere se află un vânător, care-i vine Scufiței în ajutor.

Cu o foarfecă mare, taie burta lupului și le scoate de acolo pe Scufiță și pe bunica ei. Fericiți, cei trei iau masa împreună, bucurându-se de bucatele din coșul Scufiței.

Însă, în versiunea originală în limba franceză, culeasă de Charles Perrault, lucrurile nu se termină prea bine. În această versiune, fetița este, de fapt, o adolescentă care vrea să ajungă la casa bunicii sale și-i cere Lupului indicații.

Lupul îi dă intenționat instrucțiuni greșite, iar fata îl crede. Într-un final, după ce rătăcește prin pădure, Scufița Roșie este prinsă și mâncată de lup.

N-o salvează nimeni, nu există niciun pădurar și nicio bunică. Deși se termină brutal, povestea are o morală foarte clară: să nu ceri niciodată sfaturi persoanelor necunoscute.

2. Povești pentru copii cu sfârșit macabru – Mica Sirenă

Povesti pentru copii - Mica Sirena

O altă poveste celebră care se termină cu o moarte este Mica Sirenă, scrisă de Hans Christian Andersen. În desenul animat produs de Disney în 1989, sirena Ariel se îndrăgostește de Eric, iar dragostea e atât de puternică încât Ariel transformă în femeie pentru a putea fi alături de dragostea vieții ei.

Cei doi se căsătoresc într-o ceremonie grandioasă, la care iau parte atât oameni, cât și sirene. Finalul desenului animat este unul optimist, iar dragostea adevărată învinge.

Ei bine, în versiunea originală, povestea e cu totul diferită. În cartea scrisă de Hans Christian Andersen, Ariel îl vede pe prinț căsătorindu-se cu o altă femeie și este devastată.

Cineva îi oferă un cuțit cu care să-l înjunghie pe prinț și, astfel, se răzbune. Totuși, Ariel nu face asta, ci sare în mare și moare transformându-se în spumă.

Mai târziu, Andersen a modificat puțin povestea, pentru a o face mai puțin sinistră. În a doua versiune a acestei povești pentru copii, Ariel devine „fiica aerului” și merge în rai.

Oricum ar fi, Mica Sirenă este o poveste cu final trist, și nicidecum basmul prezentat ulterior de Disney.

3. Frumoasa din Pădurea Adormită, pângărită în somn

Povesti pentru copii - Frumoasa din Padurea Adormita

În povestea Frumoasa din Pădurea Adormită, prințesa – personajul principal al poveștii – adoarme după ce-și înțeapă degetul cu un fus. Rămâne adormită timp de o sută de ani, până când, în sfârșit, apare prințul mult așteptat.

Acesta o sărută, iar prințesa se trezește din lungul somn. Apoi, cei doi se îndrăgostesc, se căsătoresc și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.

Basmul original este, însă, mult mai macabru. În povestea originală, scrisă de Giambattista Basile, prințesa se numește Talia și are un destin mult mai tragic.

După ce Talia adoarme din cauza înțepăturii, tatăl ei, de supărare, o așează pe un tron de catifea și o închide în palat. Prințesa doarme ani în șir, iar într-o zi prin zonă trece un rege.

Regele bate la ușă, iar când nimeni nu-i răspunde, sparge ușa și intră în palat. Aici o găsește pe Talia adormită și, neputând rezista tentației, o pângărește în timp ce doarme.

Apoi, regele pleacă și o abandonează. După nouă luni, prințesa – care încă doarme – naște doi copii. Unul dintre ei îi suge degetul înțepat și reușește să-i scoată bucata de fus din cauza căreia adormise.

Astfel, prințesa se trezește și descoperă cu stupoare că este mamă. Apoi, într-o zi, regelui i se face dor de Talia și se întoarce la palat pentru a o vedea încă o dată.

O găsește trează, împreună cu cei doi copii. Între rege și Talia se creează încet, încet o legătură, iar regele se întoarce în regatul lui cu promisiunea că se va întoarce după Talia.

4. Hansel și Gretel îl păcălesc pe diavol

Povesti pentru copii - Hansel si Gretel

Una dintre cele mai înspăimântătoare povești pentru copii este „Hansel și Gretel”, de Frații Grimm. În varianta cunoscută a poveștii, doi copii pe nume Hansel și Gretel se rătăcesc în pădure și ajung până la urmă la o casă din turtă dulce, locuită de o vrăjitoare.

Copiii sunt prinși și ținuți captivi zgripțuroaica bătrână, care se pregătește să-i mănânce. Abili și inteligenți, copiii nu se pierd cu firea și scornesc un plan pentru a scăpa.

Folosind diverse trucuri pentru a o păcăli pe vrăjitoare, cei doi reușesc într-un final s-o arunce în foc și să scape. Sfârșitul poveștii este unul fericit, Hansel și Gretel părăsind casa din turtă dulce teferi și nevătămați.

Varianta inițială a acestei povești pentru copii a fost scrisă de Antoinette Bon și se numește „Copiii pierduți”. În această versiune, vrăjitoarea este un demon (sau diavol) care intenționează să-i pună pe copii pe o capră de tăiat lemne și să-i lase să sângereze până la moarte.

Copiii se prefac că nu știu cum să urce pe capră și o roagă pe soția demonului să le facă o demonstrație. Soția necuratului se supune și, odată urcată pe capră, copiii îi taie gâtul și fug, nu înainte de a fura toți banii din casă.

5. Cenușăreasa și surorile cu ochii scoși

Povesti pentru copii - Cenusareasa

În versiunea cea mai cunoscută a acestei povești pentru copii, scrisă de Charles Perrault, frumoasa Cenușăreasă este o fată modestă și harnică, exploatată de surorile și mama ei vitregă.

Într-o bună zi, la cele patru ajunge vestea că prințul dă un mare bal, la care invită toată lumea bună. Încântate, surorile invidioase ale Cenușăresei se pregătesc de bal, iar tinerei i se interzice să meargă.

Totuși, cu ajutorul unei zâne bune, care-i oferă o rochie, o pereche de conduri de cleștar și o caleașcă, Cenușăreasa ajunge pe ascuns la marele bal, cu condiția să nu stea mai mult de miezul nopții. Prințul o vede și se îndrăgostește de ea, dar tânăra trebuie să plece, deoarece se apropie ora 12.

Fugind, Cenușăreasa își pierde unul dintre pantofi, iar prințul îl recuperează. Decis s-o găsească pe aleasa inimii lui, prințul pornește în căutarea piciorului care se potrivește perfect în condur.

Desigur, într-un final, o găsește pe Cenușăreasa, iar povestea de dragoste se termină fericit. Însă originile acestei povești pentru copii sunt mult mai vechi.

Prima versiune a apărut în secolul I î.e.n., având-o în rolul principal pe Rhodopis. Ulterior, frații Grimm au readaptat povestea, dându-i o latură mult mai întunecată.

La proba pantofului, disperate să pună mâna pe prinț, cele două surori vitrege ale Cenușăresei își taie bucăți din tălpi pentru ca pantoful să le încapă. Prințul este alertat de către doi porumbei, care le ciugulesc ochii celor două.

După ce înșelătoria este descoperită, surorile ajung să-și trăiască restul vieții ca cerșetoare oarbe. De cealaltă parte, Cenușăreasa se mută cu prințul la palat și duce viața plină de fericire și belșug la care râvniseră surorile ei.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

4 comentarii la „5 povești pentru copii cu finaluri mult mai macabre decât știai”

  1. Paiii …. Cenusareasa nu il mai dorea pe Printu, ca ala dupa ce a dansat cu ea toata noaptea la bal, nu stia cum arata si o cauta, prin tot regatu, cu un pantof!
    Pai, fratele meu, nu esti in stare sa retii nici macar fata fetei, dar o vrei de nevasta?
    Ceva nu e in regula cu Printu!
    Parerea mea!

    Răspunde

Lasă un comentariu