5 curiozități surprinzătoare din lumea animalelor

Natura nu va înceta niciodată să ne uimească. Dacă nu am avea dovezi științifice pentru multe realități din regnul animalelor, am crede că unele lucruri sunt ficțiune.

De exemplu: creveții au inima în cap, iar melcul de grădină poate să aibă până la 14.000 de dinți, în vreme ce alte specii de melci pot să aibă 20.000…

1

Rechinul de Groenlanda atinge maturitatea sexuală la 150 de ani

curiozități din lumea animalelor
Foto: Julius Nielsen, Universitatea din Copenhaga

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități din lumea animalelor. Rechinul de Groenlanda, răspândit în oceanele Atlantic și Arctic, este una dintre cele mai longevive specii de animale vertebrate, trăind secole întregi.

Până când ajunge la maturitate, acest rechin crește cu până la un centimetru pe an. Un adult are lungimea cuprinsă între 0.8 și doi metri. Înainte ca cristalinul din ochii rechinului să fie datate cu carbon, în 2016, longevitatea sa era un mister.

Savanții au studiat 28 de specimene și au descoperit că cei mai bătrâni dintre rechinii studiați se născuseră între 1504 și 1744.

Rechinul de Groenlanda atinge maturitatea sexuală abia la vârsta de 150 de ani. Femelele păstrează ouăle în corp, în loc să le depună pe fundul oceanului.

Acest proces se numește „ovoviviparitate”. Carnea acestui rechin este toxică și poate să producă un efect similar cu beția dacă este consumată.

Însă, în Islanda, din această carne se gătește un fel de mâncare numit „kaestur hakarl”. Pentru a crea acest fel de mâncare, carnea trebuie tratată, fermentată și uscată. Acest fel de mâncare este socotit o delicatesă în Islanda.

2

Toate șopârlele din această specie sunt femele

curiozități din lumea animalelor
Foto: Alistair J. Cullum/Wikimedia

Iată al doilea exemplu de pe lista noastră de curiozități din lumea animalelor. Printr-un proces numit „partenogeneză”, șopârla cu coada bici din New Mexico se reproduce asexuat și are un comportament de împerechere care se adresează celorlalte femele din specie.

Șopârla curtează alte femele deoarece acest proces stimulează ovulația. Această șopârlă a apărut în urma încrucișării genetice dintre șopârla dungată cu coada bici, care trăiește pe pajiști, și șopârla vestică cu coada bici, care trăiește în deșert.

Hibridizarea acestor două specii nu produce masculi sănătoși. Aceste reptile au lungimea între 16.5 și 23 de centimetri, se mișcă cu rapiditate, sunt diurne și insectivore.

Pot fi întâlnite în zonele semiaride, în zone împădurite, pe pajiști, în tufăriș și în zonele stâncoase din New Mexico, Arizona și Chihuahua.

3

Musca scorpion își impresionează partenerul aducându-i pradă ca să o devoreze

curiozități din lumea animalelor
Foto: Judy Gallagher/Flickr

Aceasta este una dintre cele mai exotice curiozități din lumea animalelor. Muștele scorpion se împerechează într-un mod unic. Masculul vânează insecte.

Apoi, gustă insecta prinsă, iar dacă gustul este satisfăcător, atârnă prada de frunza unei crenguțe și invită o femelă să mănânce insecta. Masculul emite un miros care poate fi detectat de femelă de la o distanță de aproape 12 metri.

Apoi, femela zboară la mascul, își coboară aripile și consumă prada ca semnal de acceptare. Dacă femelei nu îi place prada, zboară. Dacă rămâne, se împerechează cu masculul.

Însă există masculi care sunt maeștri ai iluziei. Aceștia imită felul în care femela își coboară aripile și mișcările ei abdominale ca să fure prada obținută de alți masculi.

Apoi, oferă prada unei femele. Cercetările au arătat că acești imitatori au o rată de succes mai mare (22%) la împerechere decât masculii care vânează (14%). Oricât de nedrept ar părea, această practică de travestire este comună și la alte specii.

4

Cymothoa exigua, „parazitul din iad”

Acest parazit își merită locul pe orice listă de curiozități din lumea animalelor. Răspândit în apele din sudul Golfului California și până în nordul Golfului Guayaquil, Ecuador, și în oceanul Atlantic, Cymothoa exigua este un parazit periculos.

Intră în corpul peștelui prin branhii, după care masculul se atașează de arcurile din spatele branhiilor, iar femela se atașează de limba peștelui.

curiozități din lumea animalelor
Foto: Marco Vinci/Wikipedia

Acest parazit, cu lungimea cuprinsă între 8 și 29 de milimetri, secționează vasele de sânge de pe limba peștelui folosindu-și ghearele. În lipsa sângelui , limba peștelui se atrofiază și, în cele din urmă, cade.

Cymothoa exigua devine efectiv „noua limbă” a peștelui, și se hrănește cu sângele și mucusul acestuia ca să supraviețuiască până când organismul-gazdă moare. Când se întâmplă asta, parazitul se detașează și se prinde de exteriorul corpului peștelui.

O altă trăsătură uimitoare a acestui parazit (pe lângă faptul că este singurul animal cunoscut care înlocuiește organul unui alt animal) este că masculul trece voluntar printr-o schimbare a genului. Poate să se transforme în femelă după ce atinge lungimea de 10 milimetri.

Până acum, nu s-a dovedit că acest parazit este dăunător pentru oameni, însă dacă este prins de om, mușcă. Șocant este faptul că izopodele precum Cymothoa exigua sunt adeseori găsite atașate de animale acvatice și sunt adeseori consumate de oameni.

5

Fecalele ursului marsupial au formă de cuburi

Foto: Diana S. Fleischman/Twitter

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități din lumea animalelor: un mister pe care savanții încă nu l-au elucidat întru totul.

Se știe că ursul marsupial lasă în urma sa, în fața vizuinii sau pe pietre, cuburi de excremente ca formă de comunicare cu alți urși marsupiali.

S-a emis teoria că aceasta ar fi o metodă de a-și marca teritoriul sau că fecalele joacă un rol pentru împerechere. Ca să afle de ce excrementele au această formă, biologii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au studiat tractul digestiv al ursului marsupial.

S-a descoperit că aceste cuburi se formează în intestine înainte de excreție și au lungimea laturii de unu-doi centimetri.

Urșii marsupiali au nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a-și digera mâncarea. Pereții intestinelor se extind asimetric – unele părți sunt mai tari decât altele – și astfel ia naștere forma cubică. Aceasta este o trăsătură unică în întregul regn animal.


În continuare, citește despre 5 lucruri neașteptate descoperite în ultimii ani despre animalele domestice, iar apoi descoperă 10 animale rare atât de ciudate, încât par creația unui artist suprarealist.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>