5 curiozități surprinzătoare din lumea animalelor

Animalele fac o mulțime de lucruri nebunești, care ne depășesc imaginația. În acest articol îți prezentăm câteva curiozități din lumea animalelor, aspecte surprinzătoare și greu de crezut, dar care sunt, totuși, cât se poate de reale!

Natura nu va înceta niciodată să ne uimească. Dacă nu am avea dovezi științifice pentru multe realități din regnul animalelor, am crede că unele lucruri sunt ficțiune.

De exemplu: creveta are inima în cap – literalmente! Iar melcul de grădină poate să aibă până la 14.000 de dinți, în vreme ce alte specii de melci pot să aibă 20.000…

1. Curiozități din lumea animalelor: Rechinul matur sexual la 150 de ani

curiozități din lumea animalelor
Foto: Julius Nielsen, Universitatea din Copenhaga

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități din lumea animalelor. Rechinul de Groenlanda, răspândit în oceanele Atlantic și Arctic, este una dintre cele mai longevive specii de animale vertebrate, trăind secole întregi.

Până când ajunge la maturitate, acest rechin crește cu până la 1 centimetru pe an. Un adult are lungimea cuprinsă între 0.8 și 2 metri. Înainte ca cristalele din ochii rechinului să fie datate cu carbon, în 2016, longevitatea sa era un mister.

Savanții din cadrul acestui studiu din 2016 au studiat 28 de specimene și au descoperit că cei mai bătrâni dintre rechinii studiați se născuseră între 1504 și 1744.

Rechinul de Groenlanda atinge maturitatea sexuală abia la vârsta de 150 de ani. Femelele păstrează ouăle în corp, în loc să le depună pe fundul oceanului.

Acest proces se numește „ovoviviparitate”. Carnea acestui rechin este toxică și poate să producă un efect similar cu beția dacă este consumată.

Însă în Islanda, din această carne se gătește un fel de mâncare numit „kaestur hakarl”. Pentru a crea acest fel de mâncare, carnea trebuie tratată, fermentată și uscată. Acest fel de mâncare este socotit o delicatesă în Islanda.

2. Curiozități din lumea animalelor: Toate șopârlele din această specie sunt femele

curiozități din lumea animalelor
Foto: Alistair J. Cullum/Wikimedia

Iată al doilea exemplu de pe lista noastră de curiozități din lumea animalelor. Printr-un proces numit „partenogeneză”, șopârla cu coada bici din New Mexico se reproduce asexualt și are un comportament de împerechere care se adresează celorlalte femele din specie.

Șopârla curtează alte femele deoarece acest proces stimulează ovulația. Această șopârlă a apărut în urma încrucișării genetice dintre șopârla dungată cu coada bici, care trăiește pe pajiști, și șopârla vestică cu coada bici, care trăiește în deșert.

Hibridizarea acestor două specii nu produce masculi sănătoși. Aceste reptile au o lungime cuprinsă între 16.5 și 23 de centimetri, se mișcă cu rapiditate, sunt diurne și insectivore.

Pot fi întâlnite în zonele semiaride, în zone împădurite, pe pajiști, în tufăriș și în zonele stâncoase din New Mexico, Arizona și Chihuahua.

3. Musca scorpion este o insectă care își impresionează partenerul aducându-i pradă ca să o devoreze

curiozități din lumea animalelor
Foto: Judy Gallagher/Flickr

Aceasta este una dintre cele mai exotice curiozități din lumea animalelor. Muștele scorpion se împerechează într-un mod unic. Masculul vânează insecte.

Apoi, gustă insecta prinsă și, dacă gustul este satisfăcător, atârnă prada de frunza unei crenguțe și invită o femelă să mănânce insecta. Masculul emite un miros care poate fi detectat de femelă de la o distanță de aproape 12 metri.

Aceste curiozități din lumea animalelor te vor impresiona.

Apoi, femela zboară la mascul, își coboară aripile și consumă prada ca semnal de acceptare. Dacă femelei nu îi place prada, zboară. Dacă rămâne, se împerechează cu masculul.

Însă există masculi care sunt maeștri ai iluziei. Ei imită felul în care femela își coboară aripile și mișcările ei abdominale ca să fure prada obținută de alți masculi.

Apoi, oferă prada unei femele. Cercetările au arătat că acești imitatori au o rată de succes mai mare (22%) la împerechere decât masculii care vânează (14%). Oricât de nedrept ar părea, această practică de travestire este comună și la alte specii.

4. Curiozități din lumea animalelor: Cymothoa exigua, „parazitul din iad”

curiozități din lumea animalelor
Foto: Marco Vinci/Wikipedia

Acest parazit își merită locul pe orice listă de curiozități din lumea animalelor. Răspândit în apele din sudul Golfului California și până în nordul Golfului Guayaquil, Ecuador, și în oceanul Atlantic, Cymothoa exigua este un parazit periculos.

Intră în corpul peștelui prin branhii, după care masculul se atașează de arcurile din spatele branhiilor, iar femela se atașează de limba peștelui. Acest parazit, cu lungimea cuprinsă între 8 și 29 de milimetri, secționează vasele de sânge de pe limba peștelui folosindu-și ghearele.

Limba peștelui se atrofiază în lipsa sângelui și, în cele din urmă, cade. Cymothoa exigua devine efectiv „noua limbă” a peștelui, și se hrănește cu sângele și mucusul peștelui ca să supraviețuiască până când peștele moare. Când se întâmplă asta, parazitul se detașează și se prinde de exteriorul corpului peștelui.

O altă trăsătură uimitoare a acestui parazit (pe lângă faptul că este singurul animal cunoscut care înlocuiește organul unui alt animal) este că masculul trece voluntar printr-o schimbare a genului. Poate să se transforme în femelă după ce atinge lungimea de 10 milimetri.

Până acum, nu s-a dovedit că acest parazit este dăunător pentru oameni, însă dacă este prins de om, mușcă. Șocant este faptul că izopodele precum Cymothoa exigua sunt adeseori găsite atașate de animale acvatice și sunt adeseori consumate de oameni.

5. Fecalele ursului marsupial au formă de cuburi

Foto: Diana S. Fleischman/Twitter

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități din lumea animalelor. Am putea spune că acesta este un „mister de rahat”, pe care savanții încă nu l-au elucidat întru totul.

Se știe că aceste animale lasă în urma lor grămezi întregi de astfel de cuburi în fața vizuinelor și pe pietre, ca formă de comunicare cu alți urși marsupiali. S-a emis teoria că aceasta ar fi o metodă de a-și marca teritoriul sau că fecalele joacă un rol pentru împerechere.

Ca să afle de ce excrementele au această formă, biologii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au studiat tractul digestiv al ursului marsupial. S-a descoperit că aceste cuburi se formau în intestine înainte de excreție și aveau lungimea laturii de 1-2 centimetri.

Urșii marsupiali au nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a-și digera mâncarea. Pereții intestinelor se extind asimetric – unele părți sunt mai tari decât altele – și astfel ia naștere forma cubică. Aceasta este o trăsătură unică în tot regnul animal.


În continuare, citește despre 5 lucruri neașteptate descoperite în ultimii ani despre animalele domestice, iar apoi descoperă 10 animale rare atât de ciudate, încât par creația unui artist suprarealist.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu