Steaua lui Tabby: Probabil cel mai misterios obiect din univers

La aproximativ 1.500 de ani-lumină de Pământ se află una dintre cele mai ciudate stele descoperite vreodată, care prezintă niște anomalii pe care astronomii nu le-au mai întâlnit până acum. KIC 8462852 sau Steaua lui Tabby, după cum este poreclit corpul ceresc, a fost observată de telescopul spațial Kepler, lansat în 2009.

Misiunea telescopului Kepler este să caute în regiunea noastră a Căii Lactee planete care ar putea fi locuite. Savanții au fost uimiți de lucrurile pe care telescopul le-a detectat referitor la această stea din categoria F.

Cum identifică telescopul Kepler exoplanetele

Steaua lui Tabby
Trecerea Lunii prin fața Soarelui (așa cum se vede de pe Pământ). În mod similar, „ceva” – o anomalie de mari dimensiuni – se învârte în jurul Stelei lui Tabby. Foto: EarthSky

Planetele foarte îndepărtate nu pot fi văzute nici măcar cu cele mai puternice telescoape. Pentru a detecta asteroizi sau planete îndepărtate, Kepler caută mai întâi o stea, deoarece aceasta emite lumină.

Anumite obiecte blochează lumina sau o obturează atunci când trec prin fața stelei. Tranzitul nu este altceva decât trecerea unui obiect prin fața stelei vizibile de pe Pământ (sau din punctul în care se află telescopul lansat în spațiu).

Misiunea telescopului Kepler este să identifice schimbările apărute în lumina emanate de o stea în timpul fenomenului de tranzit. Având aceste date, savanții pot identifica mărimea și forma obiectului.

Planetele sunt rotunde, și, de obicei, își fac simțită prezența într-un mod caracteristic. Experții se așteaptă să identifice anumite tipare dacă au de-a face cu o exoplanetă (o planetă care orbitează o stea din afara sistemului nostru solar).

Anomaliile observate la Steaua lui Tabby

Steaua lui Tabby
Steaua lui Tabby se află în constelația Cygnus (Lebăda), puțin mai jos de steaua Deneb, așa cum apare pe această hartă. Foto: Wikimedia

Totuși, în septembrie 2015, astronomii conduși de Tabetha Boyajian („Tabby”, cea care a descoperit KIC 8462852), care acum lucrează la Universitatea de Stat din Louisiana, au anunțat că Steaua lui Tabby se comportă într-un mod ciudat, care nu poate fi explicat.

În ultimii ani, în jurul Stelei lui Tabby au avut loc tranzituri care au cauzat scăderea dramatică a intensității luminii. Savanții s-au concentrat asupra a două evenimente majore.

Primul tranzit, numit D800, a fost un eveniment singular care a cauzat diminuarea cu 15% a luminozității. Al doilea eveniment, D1500, a fost compus dintr-o serie bruscă de tranzituri care care au atenuat lumina cu 22%.

Steaua lui Tabby
Reprezentare artistică a „roiului de obiecte” care ar putea orbita Steaua lui Tabby. Foto: Wikimedia

Se pare că fenomenul a fost cauzat de un grup de obiecte uriașe care au trecut prin fața stelei, dar care nu erau planete. Chiar și o planetă mare, cum ar fi Jupiter, ar cauza o descreștere a luminozității de doar 1%.

Alte enigme inexplicabile ale Stelei lui Tabby

Mai mult, forma acestor obiecte misterioase era neregulată, în timp ce planetele sunt rotunde. În plus, scăderile de luminozitate nu surveneau la intervale regulate.

O planetă aflată în tranzit (care se învârte în jurul unei stele) cauzează niște „clipiri” regulate în câmpul nostru vizual, iar diminuarea luminozității poate dura ore întregi.

Însă în cazul Stelei lui Tabby această descreștere a durat zile întregi. Pe lângă aceste comportamente ciudate, mai există o anomalie care i-a intrigat pe savanți. Se pare că Steaua lui Tabby pierde din luminozitate.

Potrivit lui Ben Montet, de la Institutul de Tehnologie din Pasadena, California, acest fenomen „este fără precedent pentru acest tip de stea”.

În ianuarie 2016, astronomul Bradley Schaefer, de la Universitatea de Stat din Louisiana, a relatat că lumina stelei KIC 8462852 pare să se fi atenuat cu 14% din 1890 până în 1989, potrivit Space.com.

Schaefer a stabilit acest lucru evaluând plăcile de sticlă fotografică pe care era captată imaginea stelei în acea perioadă de timp. Însă Montet și alți savanți au pus la îndoială aceste descoperiri.

Steaua lui Tabby
Reprezentare artistică a „inelului asimetric de praf stelar” care ar putea orbita Steaua lui Tabby. Foto: Wikimedia

În schimb, au propus teoria conform căreia aceste scăderi erau cauzate de schimbarea instrumentelor optice folosite de-a lungul anilor.

Totuși, Montet și colegul său Joshua Simon, de la Observatoarele Carnegie din Washington, au încercat să găsească o bază pentru aserțiunile lui Schaefer, cercetând datele colectate de Kepler între 2009 și 2013.

Luminozitatea Stelei lui Tabby a scăzut cu 1% în primii trei ani. Apoi, în următoarele șase luni, strălucirea stelei s-a diminuat cu 2% – în total, 3%. În ultimele șase luni observate cu telescopul Kepler, Steaua lui Tabby a rămas stabilă.

Nicio altă stea nu și-a schimbat luminozitatea într-un timp atât de scurt.

Teorii referitoare la mister

Nori mari de praf, resturi rezultate în urma unei coliziuni ori fragmente de cometă. Sau, poate, structuri extraterestre artificiale.

Savanții au început să caute explicații referitoare la cauza acestor evenimente ciudate. Au crezut că ar putea fi vorba de un nor mare de praf, însă au renunțat la idee din cauza lipsei dovezilor.

O altă teorie spune că o coliziune planetară ar fi putut produce resturi care plutesc prin spațiu și obstrucționează lumina stelei. Însă, din nou, lipseau dovezile.

Reprezentare artistică a „megastructurii extraterestre” care ar putea colecta energie de la Steaua lui Tabby. Foto: captură YouTube

O altă teorie plauzibilă este că masa de obiecte este formată din comete de mari dimensiuni, care provin dintr-un corp celest enorm care s-a dezintegrat din cauza atracției gravitaționale puternice a stelei.

Totuși, savanții nu cred că diminuarea luminozității observată în ultimul secol a fost cauzată de comete.

Megastructura extraterestră din jurul Stelei lui Tabby

Cea mai interesantă și mai senzațională teorie propusă de astronomi implică o megastructură extraterestră. Potrivit acestei ipoteze, în jurul stelei s-ar putea roti ceva asemănător cu Sfera Dyson sau Roiul Dyson, un sistem de structuri ipotetice construite ca o cușcă în jurul stelei, pentru a colecta energie.

O astfel de structură ar avea potențialul de a oferi energie unei întregi planete. Savanții sunt atât de uimiți și de intrigați, încât și Breakthrough Listen (cel mai mare „proiect de căutat extratereștri”) a început să caute semnale emise de KIC 8462852.

Steaua lui Tabby Star în infraroșu (stânga) și ultraviolet (dreapta). Foto: Wikimedia

Această organizație se află în legătură cu proiectul SETI al Universității Berkeley și are la dispoziție 100 de milioane de dolari și zece ani pentru a întreprinde cercetarea.

Savanții spun că șansele de a descoperi viață extraterestră sunt de una la un miliard, însă entuziasmul este mare.

În așteptarea rezultatelor

Așadar, „cea mai misterioasă stea din galaxie” este tranzitată de niște obiecte ciudate, cu forme neregulate, care blochează o cantitate foarte mare de lumină. De asemenea, lumina emanată de Steaua lui Tabby s-a diminuat în mod neregulat în ultimul secol.

Să fie posibil ca între aceste incidente ciudate să nu existe nicio legătură? Savanții cred că este puțin probabil. Cu siguranță, există o explicație pentru aceste anomalii fără precedent, dar încă nu a fost descoperită.

Misterul Stelei lui Tabby a atras atenția multor organizații și savanți din lumea întreagă, care acum investighează minuțios acest colț de univers. Între timp, putem doar să privim către stele și să așteptăm un răspuns…

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Steaua lui Tabby: Probabil cel mai misterios obiect din univers”

  1. serios?…eu cred ca aici gandim prea departe cu titlu..adica vorba aia nu stim ce se afla la noi in apa ,dar in imensitatea universului ca sa fie steaua asta..ce a mai misterioasa..e fascinant dar nu probabil cea mai.

    Răspunde

Lasă un comentariu