SpoGomi, campionatul mondial de adunat gunoaie

Japonia a anunțat recent că va găzdui în noiembrie 2023 prima ediție a Campionatului Mondial de SpoGomi, în care echipe din întreaga lume vor cutreiera străzile din Tokyo în căutare de gunoaie.

SpoGomi, o combinație între „sport” și „gomi” (în japoneză, „gunoaie”) este o competiție populară în care echipe formate din trei, patru sau cinci persoane încearcă să adune cele mai multe deșeuri într-o anumită perioadă.

La ineditul campionat mondial, fiecare echipă va fi formată din trei persoane și va avea la dispoziție 60 de minute pentru a aduna cât mai multe gunoaie dintr-o zonă desemnată, încercând în același timp să le sorteze corect în saci cu coduri de culoare pentru fiecare tip (deșeuri arse, plastic reciclabil, cutii de metal și altele asemenea).

Foto: FreeImages.com
Foto: FreeImages.com

La expirarea timpului, gunoaiele vor fi cântărite și verificate pentru a se stabili dacă au fost sortate corect, iar echipa cu cele mai multe deșeuri va câștiga. În caz de egalitate, câștigătorii se stabilesc în funcție de calitatea gunoiului (de exemplu, mucurile de țigară câștigă cele mai multe puncte).

Campionatul Mondial de SpoGomi sună ca o modalitate excelentă de a încuraja oamenii să păstreze curățenia în spațiile publice, dar, în ceea ce privește aspectul competitiv, nu există prea multe îndoieli cu privire la echipa care va câștiga…

La urma urmei, japonezii sunt renumiți pentru faptul că fac curățenie oriunde merg. Încă de la prima Cupă Mondială de Fotbal la care a participat echipa sa națională (Franța, 1998), fanii japonezi au impresionat întreaga lume cu ritualul lor de după meciuri, când strângeau toate gunoaiele din tribune, lăsând totul impecabil.

Apoi mai este și faptul că Japonia a inventat SpoGomi și organizează încă din 2008 concursuri de strâns gunoiul de pe stradă. Noul sport a prins foarte repede la public, iar astăzi sunt organizate sute de competiții în fiecare an în întreaga țară.

Sunt stabilite reguli clare, de la unele de siguranță, cum ar fi interdicția de a strânge gunoaie în apropierea drumurilor sau a căilor ferate, până la reguli de fair play, cum ar fi respectarea celorlalte echipe.

Toți participanții poartă mănuși de curățenie rezistente, care le permit să adune practic orice tip de gunoi fără a-și pune în pericol sănătatea, precum și clești pentru a strânge mai ușor deșeurile de pe jos.

La începutul competiției, cu toții strigă „Să strângi gunoiul este un sport!”, după care aleargă spre zonele care le sunt alocate. La expirarea timpului alocat, toți participanții se întorc la linia de start pentru a le fi cântărite și verificate gunoaiele adunate.

Echipele câștigătoare primesc de obicei un certificat sau un trofeu din partea organizatorilor și, eventual, un mic premiu din partea sponsorilor.

Totuși, SpoGomi are prea puțin de-a face cu recompensele materiale. Participanții se bucură pur și simplu de natura competitivă a activității, de lucrul în echipă, de petrecerea unui timp prețios în aer liber și, nu în ultimul rând, de menținerea curățeniei în orașele lor.

„Credem că este important să colectăm gunoiul din orașe, deoarece a existat o creștere bruscă a cantității de deșeuri în oceane, așa că este mai bine dacă putem strânge aceste deșeuri înainte de a ajunge în mare. Odată ce ajung acolo, devin mult mai greu de adunat“, afirmă Takayasu Udagawa, implicat în organizarea Campionatului Mondial de SpoGomi.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu