Povestea blocului de 7.600 de tone, din Alba Iulia, mutat cu locatarii în el

În primăvara anului 1987, translarea blocului A2, de pe Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia, a fost un eveniment fabulos pentru comunitate – un colos de 7.600 de tone, cu 80 de apartamente!

S-au scurs 35 de ani de atunci și puțini dintre tinerii de azi știu că mutarea de atunci a salvat blocul din calea „sistematizărilor”.

În centru, între cei doi coloși de apartamente, blocul A2, înainte să fie mutat. Foto: Agerpres

Aceasta a fost una dintre soluțiile de atunci pentru deschiderea Bulevardului Transilvaniei, oferită de inginerul Eugen Iordăchescu, de la Institutul „Proiect” București – omul care a salvat mai multe clădiri (blocuri și lăcașuri de cult) de frenezia arhitectonică a lui Nicolae Ceaușescu.

Iordăchescu este inventatorul metodei translației imobilelor și a mutat de-a lungul carierei sale 29 de clădiri, dintre care 13 sunt biserici sau mănăstiri.

Blocul A2, cu o lungime de 100 de metri și o greutate de 7.600 de tone, era amplasat perpendicular pe Bulevardul Transilvaniei, un important ansamblu urbanistic de pe Platoul Romanilor.

Mutarea blocului s-a făcut fără probleme, în timp ce curioșii de la fața locului priveau uimiți cum se mișca blocul, cu tot cu locatari.

Doar familiile de la parterul clădirii au fost nevoite să-și părăsească pentru un timp locuințele, restul au privit din balcoane mutarea construcției cu înălțimea de 17 metri și lățimea de 12 metri, care a fost despărțită în două clădiri independente.

Fiecare corp al construcției a fost susținut de un cadru purtător, o platformă de beton, care a fost ridicată cu ajutorul unor prese. Platforma era așezată pe roți și se deplasa pe șine, fiind împinsă de dispozitive hidraulice comandate de la un pupitru electric.

Blocul A2 imediat după ce a fost despărțit în două clădiri distincte. Foto: Agerpres

În 27 mai 1987, la ora 8:35, a început translarea. În ziarul Unirea, după cum amintește ApropoTV, Sebastian Truța consemna:

„Primul segment al blocului A2, situat pe Bulevardul 6 Martie, nr. 89, s-a desprins de fratele geamăn și a început să ruleze spre o altă destinație. Întreaga călătorie a durat doar 5 ore și 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute și 40 de secunde. Translarea s-a făcut cu o retragere și în același timp o distanțiere a celor două tronsoane, de 55 de metri.”

„Deplasarea a avut loc fără niciun incident. Pe toată durata translării locatarii au rămas în case, gospodinele și-au văzut de treburi în bucătărie, copiii s-au jucat în camerele lor. A fost un moment unic să aluneci pe nesimțite cu întregul bloc de pe Bulevardul 6 Martie, pe Bulevardul Transilvaniei.”

Blocul este tras pe șine. Foto: Agerpres

„Zeci de locatari au ieșit pe balcoane, consumând în liniște o cafea sau o bere. O gospodină mai inspirată a așezat pe muchia balconului un pahar plin cu apă, demonstrând că mișcarea a fost așa de lină că nu s-a vărsat niciun strop, deși a fost cea mai rapidă translare care a avut loc vreodată.”

„A urmat mutarea celui de-al doilea tronson geamăn. În final, distanța dintre cele două tronsoane ale blocului A2 s-a mărit la 55.7 metri, spațiu suficient pentru încântătoarea esplanadă a Bulevardului Transilvania, ce desfată ochiul cu noua geografie urbană.”

Autorul invenției, inginerul Iordăchescu, nu s-a temut niciun moment de vreun accident, pentru că nimeni nu s-a abătut de la regulile stabilite de el.

Mutarea blocului. Foto: Agerpres

Astăzi, blocul A2 se află pe noul său amplasament, iar Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc veghează noile ansambluri arhitecturale din zonă.  Totuși, nu la fel s-a întâmplat cu un bloc de garsoniere din vecinătate, care a fost demolat, în locul lui fiind construit un bloc mult mai modern.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „Povestea blocului de 7.600 de tone, din Alba Iulia, mutat cu locatarii în el”

  1. Buna ziua si La multi ani !

    Atunci era posibil asa ceva . Azi le trebuie ani si ani de zile sa construiasca un tronson de metrou . Ma refer la cel din Dr Taberei , Atunci s-a construit ceva in Romania , noroc ca s-a construit , cu efort ,azi nici efort nu exista .

  2. Doamna Cristina, nu-i adevarat. Atunci erau comunistii la putere si toti erau prosti. Acum avem o democratie anarho-dictatoriala si toti sunt destepti. Inainte nu s-a facut nimic si noi cei care ne-am sacrificat suntem niste nulitati intretinute de ,,desteptii de azi”

  3. Toata aprecierea mea si stima in memoriam pentru acest OM curajos,dl ing Iordachescu care in acei ani intunecati a adus o raza de soare si un zambet adevarat credintei si oamenilor disperati ca isi vor pierde casele….poate cel mai important lucru din viata lor .Cred ca nu e suficient de mediatizat acest om si nu are loc printre gunoaiele politice de azi si parasutele gonflate ce umplu ecranele romanesti.Salutari si respect familiei dlui Iordachescu ,urmasilor acestuia care pot fi si cred ca sunt mandri de tatal lor care acum precis are un loc bun in lumea nevazuta acolo sus!!

Lasă un comentariu