Povestea lui Peter Higgs, omul de știință care a descoperit „particula lui Dumnezeu”

În 2013, Peter Higgs a primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru că a descoperit „scânteia” subatomică ce dă masa universului. Aceasta este cunoscută drept „particula lui Dumnezeu”.

Peter Higgs a absolvit Fizica Cuantică în 1950. De atunci, și-a dedicat viața cercetării particulelor subatomice care alcătuiesc universul. Avea un obiectiv principal: să descrie forța care ar ține cosmosul laolaltă, sub o singură lege, sub un singur principiu.

GETTY IMAGES
Foto: Getty Images

După ce a absolvit cu un doctorat la Universitatea din Londra, s-a alăturat Universității din Edinburgh ca cercetător. Higgs a migrat de la o instituție la alta de-a lungul carierei sale de cercetare, extinzându-și astfel cunoștințele despre particulele subatomice. Așa a descoperit, după zeci de ani, „particula lui Dumnezeu”.

Citesc vibrațiile moleculelor

„Prima lucrare a lui Higgs a fost în domeniul fizicii moleculare și se referea la calculul spectrelor vibraționale ale moleculelor”, documentează Britannica. După ani de cercetări, Higgs a teoretizat existența unei particule subatomice care transportă un câmp magnetic care, la rândul său, conferă masă tuturor particulelor elementare din univers.

Aceste particule sunt numite „bosoni” în fizica teoretică. Iată cum le definește Robert Lea, corespondent al publicației de specialitate Space:

„Un boson este o particulă purtătoare de forță care intră în joc atunci când particulele interacționează între ele, un boson fiind schimbat în timpul acestei interacțiuni. De exemplu, atunci când doi electroni interacționează, ei schimbă un foton, particula purtătoare de forță a câmpurilor electromagnetice.”

Din acest motiv, explică Higgs în teoria lui, bosonul ar putea foarte bine să fie „particula lui Dumnezeu”: este cea care conferă masă tuturor lucrurilor care există. Fără ea, obiectele din natură nu ar avea masă.

Mecanismul pe care fizicianul teoretician l-a descris împreună cu echipa sa se numește „mecanismul Brout-Englert-Higgs”, după numele oamenilor de știință care au colaborat în acest proces.

Această teorie i-a adus lui Higgs Premiul Nobel pentru Fizică în 2013. Deși Higgs nu s-a referit niciodată la descoperirea sa ca la o „particulă a lui Dumnezeu”, mass-media a popularizat termenul, astfel încât un public mai larg să înțeleagă despre ce este vorba în propunerea sa teoretică.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu