În 2013, Peter Higgs a primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru că a descoperit „scânteia” subatomică ce dă masa universului. Aceasta este cunoscută drept „particula lui Dumnezeu”.
Peter Higgs a absolvit Fizica Cuantică în 1950. De atunci, și-a dedicat viața cercetării particulelor subatomice care alcătuiesc universul. Avea un obiectiv principal: să descrie forța care ar ține cosmosul laolaltă, sub o singură lege, sub un singur principiu.

După ce a absolvit cu un doctorat la Universitatea din Londra, s-a alăturat Universității din Edinburgh ca cercetător. Higgs a migrat de la o instituție la alta de-a lungul carierei sale de cercetare, extinzându-și astfel cunoștințele despre particulele subatomice. Așa a descoperit, după zeci de ani, „particula lui Dumnezeu”.
Citesc vibrațiile moleculelor
„Prima lucrare a lui Higgs a fost în domeniul fizicii moleculare și se referea la calculul spectrelor vibraționale ale moleculelor”, documentează Britannica. După ani de cercetări, Higgs a teoretizat existența unei particule subatomice care transportă un câmp magnetic care, la rândul său, conferă masă tuturor particulelor elementare din univers.
Aceste particule sunt numite „bosoni” în fizica teoretică. Iată cum le definește Robert Lea, corespondent al publicației de specialitate Space:
„Un boson este o particulă purtătoare de forță care intră în joc atunci când particulele interacționează între ele, un boson fiind schimbat în timpul acestei interacțiuni. De exemplu, atunci când doi electroni interacționează, ei schimbă un foton, particula purtătoare de forță a câmpurilor electromagnetice.”
Din acest motiv, explică Higgs în teoria lui, bosonul ar putea foarte bine să fie „particula lui Dumnezeu”: este cea care conferă masă tuturor lucrurilor care există. Fără ea, obiectele din natură nu ar avea masă.
Mecanismul pe care fizicianul teoretician l-a descris împreună cu echipa sa se numește „mecanismul Brout-Englert-Higgs”, după numele oamenilor de știință care au colaborat în acest proces.
Această teorie i-a adus lui Higgs Premiul Nobel pentru Fizică în 2013. Deși Higgs nu s-a referit niciodată la descoperirea sa ca la o „particulă a lui Dumnezeu”, mass-media a popularizat termenul, astfel încât un public mai larg să înțeleagă despre ce este vorba în propunerea sa teoretică.
Citește în continuare